Tholin: ”Fokus har varit på att nollställa”

Första matchen i nya arenan – i värsta fall kan kvällens match bli den sista hemmamatchen i Guiftröjan för klubbikonen Mathias Tholin. 

– Jag tänker inte så. Jag ska spela och går in till hundra procent för det och har ingen energi över till att tänka på framtiden, säger 29-åringen. 

KVARTSFINAL 2: ESKILSTUNA GUIF–IFK KRISTIANSTAD
STIGA SPORTS ARENA, SÖNDAG 16 APRIL, 19.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
1–0 I MATCHER TILL IFK KRISTIANSTAD

Torsdag förra veckan: Spelarna i Eskilstuna Guif upplevde en av sina största upplevelser i karriären när premiären i Stiga Sports Arena i Eskilstuna, inför 4 000 fans på läktarna, ägde rum och hemmalaget gick segrande ur striden efter en dramatisk avslutning mot Ystads IF.

Torsdag den här veckan: Spelarna i Eskilstuna Guif upplevde en av sina största förnedringar på elitnivå när regerade svenska mästaren IFK Kristianstad tryckte gasen i botten från början och ledde med 11–1 efter en kvart i den första kvartsfinalen.

Det är tvära kast i handbollsvärlden ibland.

– Det svider och det gäller att komma igång efter en sådan överkörning, säger Eskilstuna Guifs veteran Mathias Tholin.

Vad var det som gick fel? 

– Vi måste spela över vår förmåga om vi ska kunna spöa Kristianstad på bortaplan. Nu gick vi inte för det framåt och lät dem stå på sex meter och försvara sig. Vi lyckades inte med varken inspel eller utspel. Vi hade 20 tekniska fel, det är 15 för mycket om man ska kunna vinna där. Vi bjöd inte upp, helt enkelt.

Hur har träningarna varit inför match två? 

– De har varit bra. Fokus har varit på att nollställa efter det, hitta tillbaka till glädjen. Det gäller att vi går för det helhjärtat, vi kan inte gå ut och hålla igen.

Vad krävs för seger? 

– Vi måste komma upp i vår nivå, annars får vi ena kontringar, inga snabba avkast. Och vi behöver mer tålamod i vårt anfallsspel. Vi måste bjuda upp när det kommer så mycket publik.

Under söndagen är det Eskilstuna Guifs tur att ha publiken på sin sida. Möjligheten finns att det blir fullsatt, cirka 4 000, även i den andra matchen i den nya arenan.

– Det är enormt kul med arenan, något vi verkligen väntat på. Vi har spelat slutspel och europacuper i sporthallen, men det här är riktigt häftigt. Redan i samband med min första kontraktsförhandling pratade de om en ny arena och det har varit många turer sedan dess. Nu står den äntligen där.

Tholin är fostrad i föreningen och debuterade i elitserien 2006. Då i nummer 15, men i nummer 11 sedan Leo Ojala flyttade till Elverum året efter.

Elva år senare står alltså arenan kvar. Och Mathias Tholin är den enda som är kvar som spelare. Inför den här säsongen, efter att viktiga spelare som Viktor Östlund, Rickard Blank och Helge Freiman försvann, har han också fått ta över kaptensbindeln. Kontraktet löper ut efter säsongen och ännu är det inte klart om det blir någon fortsättning för Tholin, som numera bor i Stockholm och pendlar till träningar och matcher.

Eventuella förluster i söndagens match och sedan i den tredje kvarten på fredag skulle alltså kunna innebära att ikonen gör sin sin sista hemmamatch i Guiftröjan, något han dock inte vill prata om.

– Jag tänker inte så. Jag ska spela och går in till hundra procent för det och har ingen energi över till att tänka på framtiden. Jag har släppt den biten för tillfället, säger han.

DANIEL VANDOR

IFK Kristianstad–Eskilstuna Guif 1–0

13/4: IFK Kristianstad–Eskilstuna Guif 30–19
16/4: Eskilstuna Guif–IFK Kristianstad
21/4: IFK Kristianstad–Eskilstuna Guif
Ev 24/4: Eskilstuna Guif–IFK Kristianstad
Ev 28/4: IFK Kristianstad–Eskilstuna Guif

I HÖGSTA SERIEN LÄNGST I SAMMA KLUBB

Mathias Tholin, Eskilstuna Guif, sedan 2006
Robin Andersson Dickfors, Eskilstuna Guif, 2006
Victor Fridén, IK Sävehof, 2006
Marcus Enström, Alingsås HK, 2006
Pontus Johansson, Alingsås HK, 2007
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 2007
Viktor Ottosson, IK Sävehof, 2008
Max Darj, Alingsås HK, 2009
Nils Pettersson, Hammarby IF, 2009
Mirsad Pecikoza, HK Malmö 2009

Mathias Tholin Vs Jerry Tollbring 2016/17 (inkl slutspel)

Matcher: 32–31
MEP: 73,65–61,08
Spelmål: 105–65
Procent (spel): 75,54–66,33
Straffmål: 0–56
Assist: 16–16
Tilldömda straffar: 10–2
Orsakade straffar: 7–1
Tekniska fel: 19–18
Utvisningar: 8–3

Bilden: Mathias Tholin gör sin elfte säsong i högsta serien med moderklubben Eskilstuna Guif. Om det blir den sista återstår att se. Foto: Bildbyrån.