Szymon Dzialakiewicz: ”Hoppas göra dem stolta”

VM närmar sig med stormsteg – om knappt två veckor spelas premiärmatchen mellan Polen och Frankrike i Katowice. Men för VM-aktuella Szymon Dzialakiewicz väntar först ett Göteborgsderby mot Önnereds HK. 

– Jag hoppas att vi kan visa samma attityd som sist vi mötte Önnered, berättar RIK:s polske målmaskin. 

REDBERGSLIDS IK–ÖNNEREDS HK
30 DECEMBER 18.00
SÄNDS PÅ CMORE

Höstsäsongen i Handbollsligan avslutas på fredagskvällen med tre matcher. I Prioritet Serneke Arena i Kviberg möts de mesta mästarna Redbergslids IK och Önnereds HK. För tabelljumbon RIK är det två viktiga poäng på spel. ”De vita eleganterna” har just två poäng upp till tiondeplatsen och säker mark.

Polacken Szymon Dzialakiewicz är RIK:s bästa målskytt så här långt och summerar lagets höstsäsong på följande vis:

– Vi har blivit bättre nu under december. I början av säsongen var det tufft när vi tappade Samuel Lindberg, Fredrik Teern och Nacor Medina, som alla tre lämnade laget av olika anledningar. Men nu har Vasko Sevaljevic kommit in i laget och hjälpt till vilket har betytt mycket för spelet. Våra träningar är bättre nu och jag tycker vår trupp är bättre än vad tabellen visar. Jag ser fram emot derbyt på fredag, säger Dzialakiewicz, som kom till RIK från tyska Gummersbach i somras.

Dzialakiewicz är född 2000 och har utöver Gummersbach och Redbergslid representerat Gwardia Opole och SMS Gdansk under sin proffskarriär. Med Gwardia fick han sitt stora genombrott i EHF-cupen säsongen 2019/20.

– Vi mötte Melsungen, Benfica och Bjerringbro-Silkeborg i gruppspelet. Jag gjorde bra i från mig vilket fick Gummersbach att ta kontakt med mig, berättar Szymon som lämnade Tyskland i somras i jakt på mer speltid.

– Min tränare i Gummersbach var Gudjon Valur Sigurdsson och han sade åt mig att byta lag för spela mer. Jag är 22 år gammal och måste få speltid, berättar polacken efter torsdagens matchförberedande träning i Rosendalshallen.

– Det måste vara den äldsta hallen jag har tränat i, skrattar Szymon.

Hur trivs du i Sverige och Göteborg?

– Jag trivs bra i Sverige. Redbergslid passade mig bra och jag gillar verkligen mina lagkamrater.

Szymon Dzialakiewicz är tillsammans med finske Mika Mäkelä och den montenegrinska duon Marko Lasica och Vasko Sevaljevic en av fyra utländska spelare hos ”De vita eleganterna”.

Pratas det engelska eller svenska i ert omklädningsrum?

– Svenska. Jag förstår dock många av de svenska handbollsbegreppen, vilket är det viktigaste. Men jag lärde mig tyska helt okej i Gummersbach så jag har inga problem med språk. Jag börjar förstå det svenska språket mer och mer, berättar Szymon som likt många andra polska handbollsspelare är utbildad i Gdansk.

– I Gdansk finns det bästa handbollsgymnasiet i Polen. Det är runt 400 spelare som ansöker dit men det är bara 16 stycken antas. Jag kom in på den skolan, vilket betydde att jag lämnade min hemstad i södra Polen och flyttade 600 kilometer norrut.

Senast Redbergslid och Önnered möttes var den 3 november. Då gick ÖHK segrandes med fyra bollar 38–34. Derbyt bjöd också på tio utvisningar och ett direkt rött kort.

– Det var en rolig match att spela, även om vi förlorade. Jag gillar när man får igång adrenalinet på handbollsplan. Det tror jag tittarna och publiken uppskattar också. Jag hoppas vi kan visa samma attityd nu på fredag.

Nästa vecka inleds VM-uppladdningen för den stora majoriteten av de 32 deltagande landslagen. För Szymon väntar samling i Katowice med polska landslaget. Högernian är uttagen i Patryk Rombels 22-mannatrupp. Själv hoppas han innerligt att han kommer med i den slutgiltiga 18-mannatruppen som ska försöka skriva polsk handbollshistoria.

– Jag är nöjd med min höstsäsong här i RIK och glad att jag kom med i VM-truppen. Jag har presterat bra i landskamperna mot Italien och Lettland. Förhoppningsvis kommer jag med i VM-truppen.

Polen är tillsammans med Sverige värdland för VM 2023. Tre gånger om har Polen tagit VM-brons. Senast var i Qatar-VM 2015, där de förlorade semifinalen mot värdlandet. 2007 tog polackerna VM-silver efter finalförlust mot Tyskland.

Hur stort är det för Polen att spela VM på hemmaplan?

– Det är stort. Sedan förlusten i semifinalen i Qatar-VM 2015 har det polska landslaget inte spelat så bra. Jag hoppas att vi kan göra våra polska supportrar stolta igen, precis som den tidigare generationen gjorde. Vi är ett ungt lag som tycker det ska bli roligt att få den här chansen. Vi vill visa alla att vi håller på den här toppnivån.

Polen möter Frankrike, Saudiarabien och Slovenien i gruppspelet.

Avkast mellan RIK och Önnered sker klockan 18.00 på fredagskvällen. Szymon Dzialakiewicz ligger på åttondeplats i den totala skytteligan. Högernian har gjort 95 mål på 17 matcher.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan

1. Mathias Pedersen, Alingsås HK, 119 mål
2. Albin Broman, IF Hallby, 108
3. Robert Ladan, HK Aranäs, 101
3. Erik Persson, Eskilstuna Guif, 101
5. Edwin Aspenbäck, Hammarby IF, 100
6. Fredrik Olsson, Lugi HF, 99
7. Gustav Davidsson, Hammarby IF, 97
8. Szymon Dzialakiewicz, Redbergslids IK, 95
9. Viktor Hallén, IFK Skövde, 91
10. Markus Olsson, IFK Kristianstad, 90
10. David Sandberg, Önnereds HK, 90

Redbergslids interna MEP-liga

1. Szymon Dzialakiewicz, 49,11 MEP-poägn
2. Oskar Joelsson, 45,58
3. William Höghielm, 39,75
4. Vasko Sevaljevic, 23,44
5. Marko Lasica, 22,39
6. Anton Schultze, 20
7. Ludvig Högberg, 18,07
8. Carl Hamberg, 13,05
9. Anton Gustafsson, 8,95
10. Linus Lövgren, 8,09

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån