Sunnefeldt: ”Bara SM-titeln som saknas”

Tvåa i grundseriens skytteliga, utsedd till årets komet, nyligen uttagen som debutant i A-landslaget, och snart utlandsproffs.

Ska Oskar Sunnefeldt även vinna ett SM-guld?

– Nu är det upp till Alingsås att komma med nästa drag, säger Sävehofs 21-åring inför den andra finalmatchen.

SM-FINAL 2: IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK
TISDAG 21 MAJ 18.10
SÄNDS PÅ TV 12 & C MORE

Oavsett utgången av det heta västderbyt känns Oskar Sunnefeldt som lite av ”pojken med guldbyxorna” i svensk handboll denna säsongen.

– Ja, det har rullat på bra längs hela vägen. Egentligen är det väl bara SM-titeln som saknas, erkänner han.

Vilken av alla utmärkelser uppskattar du mest?

– A-landslagsdebut borta i Japan om en månad blir givetvis en personlig dröm som går i uppfyllelse. Att utses till årets komet, med två förbundskaptener i juryn, är hur stort som helst. I synnerhet när man ser vilka som fått priset tidigare; bland andra Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes. Samtidigt är handboll ett lagspel och då är finalplatsen med min moderklubb en jätteframgång, sett till att vi bara kom sjua i ligaspelet.

Klubbens damlag har redan säkrat SM-guldet via 3–0 i matcher mot Skuru?

– Fantastiskt bra gjort av tjejerna. Vi i herrlaget gläds med dem. Ett härligt gäng med många vinnarskallar som är värda allt beröm. Och vilket avsked för Johanna Ahlm, Elin Hallagård och Olivia Mellegård.

Du tänker också lämna Sävehof om någon vecka som mästare?

– Det vore magiskt. Jag har vunnit två JSM-titlar och vet hur kul det är att vinna. Men finalserien har bara börjat och det är först till tre som vinner guldet. Vi vet och är förberedda på att Alingsås kommer heltaggat till Partille med ett stort publikstöd. 

…med en ny ”hemlig” taktik att luckra upp ert offensiva försvarsspel och framförallt stänga alla ytor i ert framgångsrika sju mot sex-spel i anfallet?

– Jag tror inte på stora förändringar. Men något annorlunda försvarsspel blir det säkert från Alingsås sida. Det skulle förvåna annars.

Hur ser du på er egen defensiv?

– Vi blandar och ger. Senast gick jag ut på en punkt på Felix Claar inledningsvis. Men Alingsås kom igenom ändå. Vårt 3–2–1-spel fungerade bättre när vi ändrade. Vi har en flexibel plan hur vi helst ska ”förvirra” våra motståndare.

Åtta utvisningar i första halvlek senast – ingen enda efter paus?

– Domarna sätter en nivå och det får vi rätta oss efter. Det finns ingen anledning att fundera över domslut. Det är inte lättdömt med så många heta känslor både på planen och läktaren. Estrad var som en kokande kittel i lördags. Hoppas det blir samma goa stämning i Partille Arena.

Och hetast av alla var din ungdomsidol, mentor, och lagkompis Jonas Larholm, 36 år ung?

– Jonas kommer verkligen till sin rätt i sju mot sex-spelet. Han läser situationerna och gör rätt val mest hela tiden. Han steppar upp när det står mycket på spel, men stressar aldrig. Vi känner oss trygga med Jonas och har fått bra betalt med tom kasse under hela slutspelet.

Din egen insats?

– Godkänd och lite till. Spelade 55 minuter båda vägarna, satte sju mål (på elva skott) och det kändes bra efter slutsignalen. Men det finns alltid detaljer att förbättra.

Dina mål till 28–28 och 29–28 var viktiga?

– Alla mål är viktiga i så här jämna matcher. Liksom alla räddningar, tekniska fel, och allt annat som tillhör matchbilden. Exempelvis straffkasten. Larholm satte alla fyra för oss, medan Alingsås brände två av sina där Simon Möller i vårt mål räddade. Större marginaler än så är det inte.

Endast elva av slutspelets 24 spelade matcher hittills har slutat med hemmaseger medan hela 13 med vinst för bortalaget?

– Märkligt. Riktigt märkligt. Kanske att man släpper loss mer på bortaplan. Vi får se om vi kan vända trenden med en triumf här hemma. I så fall har vi tre matchbollar framför oss.

Förberedde ni på något annat sätt än normalt inför den första finalmatchen?

– Ja, faktiskt. Vi åkte buss gemensamt till Alingsås i lördags. Vanligtvis tar vi bilar dit upp eftersom det är endast 37 kilometer mellan hallarna. Bussresan höjde stämningen, tror vi… 

När vi intervjuade dig som december månads spelare pratade du om att lägga på dig några kilo muskler för att bli en bättre genombrottsspelare?

– Det har jag lyckats med. Väger 93 idag, jämfört med 90 för fem månader sedan. Ett resultat av bra kost och mer träning. 

Apropå kost – så ska du tillbringa midsommar borta i Japan med landslagsgänget, bland annat Alingsås-rivalen Felix Claar, i stället för med familj och kompisar här hemma. Blir det sushi i stället för matjesill?

– Absolut. Jag gillar sushi! Hoppas att Felix är på samma linje.

Däremot har du tackat nej till ungdoms-VM som avgörs i Spanien andra halvan av juli?

– Inget svårt beslut. Jag ska ju till ett nytt land (Danmark), en ny klubb (Sønderjyske) och känner att jag inte har råd att tappa en viktig försäsong med allt annat nytt som en flytt för med sig. Vår förbundskapten, Jerry Hallbäck, förstår mitt resonemang. Alfred Jönsson, som flyttar till Tyskland, gör förresten samma sak. UVM hade slukat hela juli med förberedelser. Och den 16 juli kör vi igång i Sønderjyske.

Men först ska ”pojken med guldbyxorna” försöka att vinna en till titel på hemmaplan. En extra krydda i det sammanhanget är att Oskar Sunnefeldt är en av hela tio spelare i finaltrupperna som haft omtyckte Alingsås-tränaren (!) Mikael Franzén som lärare på handbollsgymnasiet i Göteborg.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

MIKAEL FRANZÉN-ELEVER FRÅN HANDBOLLSGYMNASIET I FINALTRUPPERNA

Alingsås:
William Andersson Moberg
Samuel Lindberg
Jacob Lundahl
Alexander Regen
Tobias Sandberg
Sävehof:
Oskar Sunnefeldt
Gzim Salihi
Simon Möller
Pontus Brolin
Eric Westergren

SM-FINAL: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF 0–1

18 maj: Alingsås HK–IK Sävehof 30–33
21 maj: IK Sävehof–Alingsås HK
24 maj: Alingsås HK–IK Sävehof
Ev 27 maj: IK Sävehof–Alingsås HK
Ev 30 maj: Alingsås HK–IK Sävehof

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån