Sunnefeldt: ”Ålder har ingen betydelse”

Anförda av av ett gäng unga talanger ska Sävehof fortsätta att haka på i toppen. Nu väntar nästa uppgift mot Ystads IF på hemmaplan. 

IK SÄVEHOF–YSTADS IF
ONSDAG 10 OKTOBER 19.45
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Young Guns (efter den klassiska westernfilmen om ett ungt banditgäng) har ibland använts som ett  ett begrepp inom sportens värld. Kanske främst inom fotbollen där storklubbar som Arsenal och Borussia Dortmund under perioder mönstrat unga startuppställningar.

I Handbollsligan skulle Sävehof kunna beskrivas på ett liknande sätt. Efter sex matcher har laget häng på toppen – och det är de unga spelarna som levererat mest.

– Vi tänker inte så mycket. Vi försöker hålla oss till det vi är bra på och det har gett resultat. Det är kul att vi unga spelare har fått stort förtroende av tränarna, säger Oskar Sunnefeldt.

Mittnian gjorde sin a-lagsdebut för Sävehof 2016/17 och har sedan dess vuxit för varje säsong. Just nu är 20-årige Oskar Sunnefeldt lagets näst bäste målgörare efter William Bogojevic (21 år). Bakom dem skuggar veteranen Jonas Larholm och en annan talang som tagit för sig, Gzim Salihi (20 år). Dessutom är 21-årige Jonathan Edvardsson hela ligans yngste lagkapten.

– I laget har vi en ung generation och en äldre. Den mixen känns grymt bra. Vi har en bred trupp och kan byta runt mycket. När det gäller oss unga, så är vi ganska samspelta eftersom vi spelat i klubben länge ihop. Vi har fått tufft motstånd tidigt, ställts inför olika situationer och utvecklats mycket som handbollsspelare. Att de unga presterar är nog skönt för tränarna också. Ålder har ingen betydelse.

Varför tror du att Sävehof lyckas få upp många spelare till a-laget?

– Det är en stor förening och det finns en filosofi att man ska satsa på unga talanger. Som spelare gäller det att ha tålamod. Vissa har stuckit vidare till andra klubbar på grund av konkurrensen. Men tiden kommer och då får man ta vara på chansen.

I derbysegern mot Alingsås gjorde Oskar Sunnefeldt åtta mål. I senaste matchen tog Sävehof ytterligare två poäng när man besegrade AIK på bortaplan med 19–18.

– På förhand var det en match som vi skulle vinna och det brukar vara det svåraste. Det var inget bra spel från vår sida, men vi tog ändå två poäng och det var viktigast.

Redan under torsdagen väntar nästa uppgift för Sävehofs unga gäng. Då kommer Ystads IF till Partille Arena.

– Det blir en tuff match mellan två lag som självklart vill vinna. Vi vet varandras styrkor och svagheter, så matchen lär avgöras i sista minuten. För vår del gäller det att få igång försvaret och vara konsekventa framåt.

MARCUS HEED

”Young Guns” I Sävehof

Jonathan Edvardsson, 21 år
William Bogojevic, 21 år
Oskar Sunnefeldt, 20 år
Gzim Salihi, 20 år.
Gustaf Wedberg, 19 år
Eric Westergren Malmberg, 19 år
Simon Möller, 18 år
Sebastian Spante, 18 år
Gustav Davidsson, 18 år
Pontus Brolin, 17 år
Emil Berlin, 17 år

Foto: Bildbyrån