Stig-Tore Moen: ”Vill slippa åka dit igen”

När skadebekymren släppte, började trenden vända. Stig-Tore Moen hoppas fortsätta med full slagstyrka som storskytt under slutspelet.

– Jag känner bara att min roll är att göra mycket mål, säger han.

KVARTSFINAL 3: IFK KRISTIANSTAD–ESKILSTUNA GUIF
KRISTIANSTAD ARENA, FREDAG 21 APRIL, 19.00
SÄNDS ÄVEN I C MORE
2–0 I MATCHER TILL IFK KRISTIANSTAD

Stig-Tore Moen kom från nord-Norges bästa lag, Bodö HK med tvåårskontrakt från i somras. Kristianstad erbjuder en bra tummelplats för spelare som vill göra varandra bättre, synas internationellt och väcka intresse från ännu större klubbar.

Så fick till exempel landsmännen Kristian Björnsen och Christian O’Sullivan klart med Bundesligalag.

– Jag har samma lust, får man möjligheten så kommer jag inte tacka nej.

I Moens fall har en krånglande axel och en ömmande magmuskel satt stopp för flera av de tänkta toppinsatserna. När Handbollsligan gick i mål och kvartsfinalerna drog igång gjorde han mer av det han vill göra.

– I början handlade allt om att få kroppen frisk och slippa småskavanker. Det var tufft att inte hitta rytmen och inte sätta skotten. Nu känner jag att jag kommit in mer i spelet och gör sakerna mycket bättre.

Med Moen fullt i ordning får Ola Lindgren förstärkta lyxproblem för att hitta den rätta uppställningen. VM-spelaren Albin Lagergren är minst lika tänkbar som högernia.

– Man tänker inte så mycket på konkurrensen, den som Ola känner ska in får ansvaret. Men på träningen är det annat, man vill alltid vara bäst, säger Stig-Tore Moen.

Under fyra matcher nyligen prickade 22-åringen in 31 mål, nästan en tredjedel av säsongens samlade målskörd. På kuppen har han blivit kvickare och bättre bakåt.

I matchen i Eskilstuna, som gav Kristianstad 2–0 mot Eskilstuna Guif, var Moen mer mänsklig med tre mål. Å andra sidan är det lättare att ladda om när laget fortsätter segertåget.

– Första matchen var överkörning, på bortaplan står vi och sliter för mycket i angrepp. Det blev för mycket in i mitten och stångas och dåliga beslut.

Ni håller dem ändå på 21 respektive 19 mål. Att stänga igen för deras enkla mål känns som en viktig pusselbit?

– Vi vet ju att de är ett kontringslag så det gäller att jobba snabbt hemåt. Vi är större än dem och är ännu bättre i samlat försvar, säger Stig-Tore Moen inför fredagens publikmatch.

Över 8 000 personer har sett de två första kvartsfinalerna på plats, snittet lär öka än mer i Kristianstad. Stig-Tore Moen bidrar med ytterligare en faktor för att undvika återbesök i Eskilstunas ny arena.

– Alla vill vinna för att slippa åka dit igen, det är en lång resa.

FREDRIK HASSELGREN

MEP/match i slutspelet

Stig-Tore Moen, IFK Kristianstad, 4,40
Tobias Johansson, Redbergslids IK, 3,63
Anders Persson, Ystads IF, 3,49
Adam Lönn, HK Malmö, 3,37
Anders Hallberg, LUGI HF, 3,33
Fredrik Gustavsson, Eskilstuna Guif, 3,25
Jonas Larholm, IK Sävehof, 3,08

Bilden: Norrmannen Stig-Tore Moen har en stark vår och inledning av slutspelet bakom sig. Foto: Bildbyrån.