Johansson: ”Det blir tajt, målsnålt och fysiskt”

Utslagen i kvartsfinal tre år i rad – i eftermiddag har Tobias Johansson chansen att nå sin första semifinal med Redbergslids IK. Då krävs säsongens femte seger mot moderklubben IK Sävehof. 

KVARTSFINAL 3: REDBERGSLIDS IK–IK SÄVEHOF
LISEBERGSHALLEN, SÖNDAG 23 APRIL, 14.15
SÄNDS ÄVEN PÅ SVT1 & SVT PLAY
2–0 I MATCHER TILL REDBERGSLIDS IK

Redbergslids IK har trippla matchbollar mot IK Sävehof. Det räcker att en av dem går in, att en av de upp till tre matcherna vinns, för att klubben ska spå sin första semifinal på tio år.

– Det hade varit så jäkla roligt. Vi har åkt i kvarten tre år i rad och vi fortsätter gärna att spela ett tag till, säger Tobias Johansson.

Lagkaptenen gör sin fjärde säsong i Redbergslid efter flytten från moderklubben IK Sävehof, där han blev svensk mästare 2010, 2011 och 2012.

I de två förta kvartsfinalerna mot Sävehof, som båda slutat med segrar, har ”Rumän”, som han kallas, varit RIK:s bästa målskytt med sina tolv fullträffar. Uppladdningen inför kvällens tredje kvartsfinal var en intensiv lördag med träning, klubbmästerskap (Ludvig Högbergs lag vann efter att ha besegrat Albin Stenbergs i finalen) och C-uppsatsskrivande.

– Det är en hyfsat skön stämning i truppen, men det är inte så avslappnat utan det känns att det är slutspel. Det smälls på lite mer, alla är extra fokuserade, det är viktigare att sätta lägena även träningarna, det finns en medvetenhet om vad som pågår, säger Johansson.

Vad behöver ni göra för att stänga kvartsfinalserien i eftermiddag? 

– Vi behöver fortsätta med det bli gjort bra i de första två matcherna, att spela ett tufft försvarsspel och få till kontringar. Vi behöver också lösa upp deras 5–1-försvar. Efter matcherna har jag haft känslan att vi löst det bra, men när vi tittat på video har vi sett mycket som vi gör konstigt.

Hur skiljer sig deras 5–1 mor ert? 

– De spelar ett mer offensivt 5–1 där (Jonas) Laholm har en friare spetsroll. Hos oss har Linus (Arnesson) en mer defensiv roll. Det gäller för oss att vi kommer in bakom spetsen och hittar ett bra samarbete med Albin (Stenberg) på linjen, samtidigt får vi inte bara gå inåt hela tiden heller. Vi får inte glömma vårt egna spel och fastna i mönster.

Vilken matchbild förväntar du dig? 

– Tajt, målsnålt och fysiskt. Det brukar bli så när man möter samma lag att det blir färre mål och mer fysiskt spel ju längre man kommer i matchserien. Vi förväntar oss inget annat än att de kommer att satsa allt, det hade varit märkligt om de skulle lägga sig ner och dö. Det gäller att vi är coola och behåller fokus på rätt saker.

Hur mår din kropp så här i slutet av säsongen?

– Förvånansvärt bra. Jag trodde att jag skulle vara helt färdig vid det här laget, men jag spelar gärna vidare.

DANIEL VANDOR

REDBERGSLIDS IK–IK SÄVEHOF I KVARTEN

Segrar: 2–0
Straffmål: 4–5
Mål, totalt: 58–51
Assist: 20,14
Stolpträffar: 3–4
Blockade skott: 3–5
Passmissar: 6–12
Regelfel: 10–10
Tappade bollar: 3–3
Tekniska fel, totalt: 19–15
Målvaktsräddningar: 27–25
Utvisningar: 10–10

MÅLSNITT I SLUTSPELET

Jonas Laholm, IK Sävehof, 6,50 (2)
Tobias Johansson, Redbergslids IK, 6,00 (2)
Stig-Tore Moen, IFK Kristianstad, 6,00 (3)
Fredrik Petersen, HK Malmö, 5,67 (3)
Simon Jeppsson, LUGI HF,  5,33 (3)
Kim Andersson, Ystads IF, 5,00 (3)
Tim Sørensen, IFK Kristianstad, 4,67 (3)
Eric Forsell Schefvert, Ystads IF, 4,67 (3)
Viktor Ottosson, IK Sävehof, 4,50 (2)

Bilden: Tobias Johansson har gjort tolv mål på de första två kvartsfinalerna mot IK Sävehof. I dag är det dags för den tredje. Foto: Bildbyrån.