Sebastian Spante: ”Inget vi har tänkt på”

IK Sävehof är det enda laget i Handbollsligan som är obesegrade på hemmaplan. Under lördagen gästas de av OV Helsingborg. 

– De är ett otroligt duktigt lag med en jäkla kämpaglöd, säger Sävehofs Sebastian Spante, som tidigare i veckan togs ut i det svenska ligalandslaget. 

IK SÄVEHOF–OV HELSINGBORG
LÖRDAG 18 FEBRUARI 14.30
SÄNDS PÅ CMORE

Under den gångna veckan presenterade Handbollslandslaget truppen till ligalandslagets samling i Norge i mars. Totalt innehöll truppen tolv spelare från Handbollsligan, varav många debutanter. En av dem var Sävehofs vänsterkant Sebastian Spante.

– Det ska bli jätteroligt. Det är något form av mål som jag satte för mig själv ganska länge sedan. Det känns skönt att äntligen nå det, säger Spante.

Det svenska ligalandslaget ska möta Polen och Norges motsvarighet i två matcher. Utöver Spante finns även Simon Möller med från IK Sävehof.

Vad har du för förväntningar på samlingen?

– Jag har inte tänkt så mycket på den. Men jag antar att det kommer bli utvecklande och allt sånt. Vi får se hur det blir, berättar kantspringaren.

Spante har presterat på hög nivå under lång tid i Sävehof. Med 68 mål ligger han tvåa i den interna skytteligan. Endast hans namne och kantkollega Sebastian Karlsson, som för övrigt togs ut i herrlandslagets trupp i tisdags, har gjort fler mål för Sävehof i seriespelet.

– ”Sebbe” har varit en av ligans bästa kanter länge. Att stå i försvar och i anfall mot honom på träningarna har gett mig en ”edge”.

Till sommaren lämnar dock Karlsson Sävehof. Utlandsäventyr i franska Montpellier väntar.

– Vi bor ganska nära varandra, så det blir tråkigt att tappa skjutsen till träningarna. Jag får fixa egen bil nu, skämtar Spante som fortsätter:

– Det är såklart ett jättetapp för oss. Han har varit min kapten de senaste säsongerna och betyder mycket för Sävehof rent historiskt. Men jag är glad för hans skull. Om det är någon som förtjänar det är det ”Sebbe”.

22-årige Sebastian Spante har tillhört Sävehof sedan 2013, då han lämnade moderklubben Stenungsunds HK. I år gör han sin femte säsong i A-laget.

– Jag är väldigt tacksam för förtroendet som jag får, samtidigt som jag är stolt över att jag har lyckats ta den här möjligheten. Jag har krigat mig till en plats i A-laget.

Med fem matcher kvar att spela i grundserien ligger Sävehof tvåa i tabellen. Trots skador på nyckelspelare som Elias Á Skipagøtu (Handbollsligans MVP säsongen 2022/23) har Partillelaget varit extremt svårstoppade. Faktum är att Sävehof är det enda laget som fortfarande är obesegrade på hemmaplan.

– Skadorna är inget vi har tänkt på. Vi har en otrolig bredd i laget. Óli (Mittún) har gjort ett otroligt bra inhopp den här säsongen på mittnio. Vi vill såklart att så många ska komma tillbaka så snart som möjligt, men deras frånvaro är ingen ursäkt om vi inte levererar. Vi ska fortsätta göra bra resultat.

Med tre poäng upp till serieledarna IFK Kristianstad har de siktet inställt på förstaplatsen.

– Det är fortfarande många poäng att spela om och vi vill alltid hamna först i tabellen. Vi vill skaffa oss ett bra självförtroende inför kommande slutspel och göra en bra avslutning på den här grundserien.

Under lördagen ställs Sävehof mot OV Helsingborg. Senast lagen möttes slutade det oavgjort, 29–29.

– Det är ett otroligt duktigt lag med en jäkla kämpaglöd. De har bra kanter, förnuftiga niometersspelare och stora treor i försvaret, avslutar Spante.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IK Sävehofs spelschema

Lör 18 feb, 14.30: OV Helsingborg (h)
Tor 2 mar, 19.00: Önnereds HK (b)
Tor 16 mar, 19.00: Alingsås HK (h)
Tor 23 mar, 19.00: IFK Skövde (b)
Fre 31 mar, 19.00: IF Hallby (h)

Truppen till ligalandslagets samling i mars

Målvakter:
Gustaf Banke, IFK Kristianstad
Simon Möller, IK Sävehof
Rickard Frisk, Alingsås HK
Vänstersex: 
Sebastian Spante, IK Sävehof
Ludvig Lindeberg, Hammarby IF
Mittsex: 
Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristianstad
Gustav Jönne, Alingsås HK
William Höghielm, Redbergslids IK
Högersex:
Andreas Flodman, Ålborg
Markus Thorbjörn, Önnereds HK
Vänsternio: 
Alfred Jönsson, Skjern Håndbold
Daniel Blomgren, Elverum Håndball
Jonathan Svensson, Ystads IF
Mittnio: 
Casper Käll, Lugi HF
Ludvig Hallbäck, Bjerringbro-Silkeborg
Högernio: 
Andreas Lang, Sönderjyske Håndbold
Edwin Aspenbäck, Hammarby IF

Foto: Bildbyrån