Ewelina Ström: ”Stärkte mig på många sätt”

Med en skön derbyseger i ryggen tar sig Skara HF an H65 Höör under lördagen. Ewelina Ström hoppas att lagets fina form håller i sig över helgen.

– Det finns mycket vi kan ta med oss från matcherna på sistone, menar högerkanten.

SKARA HF–H65 HÖÖR
LÖRDAG 18 FEBRUARI 14.00
SÄNDS PÅ CMORE

Tabellåttan Skara HF kommer stärkta till lördagens hemmamatch mot H65 Höör. Förra veckan besegrade de antagonisten Skövde HF på bortaplan. 22–25 skrevs slutsiffrorna inför 825 åskådare i Skövde Idrottshall.

– En sån derbyseger betyder lite mer än en vanlig seger. Vi kan ta med oss mycket från den prestationen. Dels hur vi genomför matchen rent spelmässigt. Men även moraliskt. Det finns mycket vi kan ta med oss från matcherna på sistone, berättar högerkanten Ewelina Ström, vars Skara har vunnit fyra av sina sex matcher sedan årsskiftet.

Med 18 inspelade poäng ligger de fyra poäng bakom femman Önnereds HK samt fem poäng före nian IF Hallby.

– Vi har tagit en match i taget. Det finns absolut matcher som vi i efterhand känner att vi skulle ha vunnit. Så det är svårt att säga om man är nöjd, speciellt när ingenting är klart. Slutspel har alltid varit målet för oss, fortsätter Ström, som är en av fyra egna produkter i laget.

Högersexan medger att det vore fördelaktigt att placera sig ovanför åttondeplatsen, eftersom tabellåttan får möta suveränerna IK Sävehof i SM-kvartsfinal. Sävehof är hittills obesegrade i inhemskt serie- och cupspel.

– Självklart vore det bra att undvika åttondeplatsen. Men även den är en slutspelsplats. Vi får se helt enkelt vilken placering vi hamnar på.

Skara HF är ett av de mest rutinerade lagen i SHE. Exempelvis skulle följande startsjua ha en snittålder på 29 år: Lærke Sørensen (25 år), Melanie Felber (32), Sofia Berndtsson (35), Ewelina Ström (27), Carolina Grindbacka (31), Aldis Asta Heimisdottir (23) och Sara Johansson (30).

Dessutom är Magnus Frisk huvudtränare för laget. Frisk var coach i Skövde HF i 24 år och gör nu sin femte säsong i Skara.

– Att ha Magnus på tränarbänken betyder jättemycket. Det är enorm trygghet för oss spelare. Han var min tränare under min tid i Skövde och en stor anledning till att jag valde att komma tillbaka till Skara 2021, fortsätter Ström som utöver Skara och Skövde har representerat Önnereds HK.

Totalt blev det fyra säsonger mellan 2017 och 2021 i ÖHK för Ström.

– Den flytten som jag gjorde till Göteborg stärkte mig på många sätt. Det var givande att komma utanför komfortzonen här hemma i Skara och stöta på en ny kultur. Jag är väldigt glad att jag tog den resan och spelade någon annanstans.

Vid sidan av handbollen pluggar Ewelina Ström till socialpedagog. Hon berättar att kombinationen elitidrottande och universitetsstudier funkar bra.

– Man får oftast tiden att räcka för båda. Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor, men jag vet inte exakt hur och på vilket sätt. Plugget är en bra grund att stå på. Sen får vi se om jag blir intresserad av något specifikt under utbildningens gång.

Vem i laget kan du i framtiden se som handbollstränare?

– Jag skulle säga Sofia Berndtsson. Hon är en ledare och duktig på det taktiska. Henne kan jag nog framöver se som tränare.

Avkast mellan Skara HF och H65 Höör sker klockan 14.00 på lördag i Skara Idrottshall.

– Jag tro på en jämn match. För oss gäller det att tro på det vi gör.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skara HF:s spelschema

Lör 18 feb, 14.00: H65 Höör (h)
Sön 12 mar, 15.00: IF Hallby (b)
Ons 15 mar, 19.00: Kristianstad HK (h)
Ons 22 mar, 19.00: IK Sävehof (b)

Omgång 19

Ons 15 feb, 18.00: Lugi HF–Skövde HF, 36–33
Lör 18 feb, 14.00: Skuru IK–Kungälvs HK
Lör 18 feb, 14.00: VästeråsIrsta HF–IF Hallby
Lör 18 feb, 14.00: Skara HF–H65 Höör
Lör 18 feb, 14.15: BK Heid–Önnereds HK
Lör 18 feb, 16.15: IK Sävehof–Kristianstad HK

Foto: Bildbyrån