Sävehof möter Hannover i EL-slutspel

Tack vare flera imponerande skalper i European League är nu IK Sävehof vidare till slutspelet. I åttondelsfinal väntar ett dubbelmöte med tyska Hannover-Burgdorf, med bland annat den före detta Sävehof-lagkaptenen Jonathan Edvardsson i laget. 

Partillelaget IK Sävehof avslutade huvudrundan i European League med att hemmabesegra RK Nexe från Kroatien med 34–28. Segern innebär att Sävehof går vidare som tvåa från grupp 2.

Tvåan Sävehof och trean Nexe får ska nu tillsammans med övriga grupptvåor och grupptreor spela åttondelsfinal. Gruppettorna från huvudrundan är dock direktkvalificerade för kvartsfinal.

Den 26 mars och den 2 april spelar Sävehof mot Hannover-Burgdorf i ett dubbelmöte. Två svenskar återfinns i Hannovers trupp: Jonathan Edvardsson och Adam Nyfjäll. Den förstnämnda vann SM-guld med Sävehof 2019 och har varit lagkapten för laget.

– Det ska bli riktigt häftigt att möta Hannover. Att vi har tagit oss så här långt i turneringen gör oss stolta och glada. Det är unga svenska killar som presterar i Europa och som vill vidare. Vårt mål som klubb är ju att få ut dessa spelare till Europa, så det är väldigt kul för mig som tränare att få visa att de håller på den här nivån, sade Michael Apelgren efter tisdagens hemmaseger mot Nexe.

En av Sävehofs bästa spelare under tisdagskvällen var tveklöst mittnian Óli Mittún. Färingen gjorde hela elva mål i matchen.

– Jag vet inte om det är någon speciell form som Óli är inne i eller om han verkligen är så här bra. Det låter konstigt, men han spelar ungefär på den här nivån. Han är bra på handboll helt enkelt, fortsatte Apelgren.

Sedan EHF-cupen gjordes om till EHF European League 2020 har endast ett svenskt lag tagit sig hela vägen till kvartsfinal. IFK Kristianstad lyckades med bedriften säsongen 2020-2021.

IK SÄVEHOF, EUROPEAN LEAGUE

Grupp C:
17 oktober: REBI Balonmano Cuenca, Spanien (b), 30-22
24 oktober: Gorenje Velenje, Slovenien (h), 36-34
14 november: Pfadi Winterthür, Schweiz (h), 41-20
21 november: Pfadi Winterthür (b), 32-29
28 november: REBI Balonmano Cuenca (h), 40-27
5 december: Gorenje Velenje (b), 28-28
IK Sävehof vidare till huvudrunda efter att ha blivit gruppsegrare. 

Grupp 2:
13 februari: RK Nexe, Kroatien (b), 28-29
20 februari: Skjern Handbold, Danmark (h), 27-29
27 februari: Skjern Handbold (b), 34-33
5 mars: RK Nexe (h), 34-28
IK Sävehof vidare till åttondelsfinal efter att ha blivit tvåa i gruppen.

Åttondelsfinal:
26 mars: 
TSV Hannover-Burgdorf (b)
2 april: TSV Hannover-Burgdorf (h)

Foto: Bildbyrån