Philip Henningsson: “Känns som vi är på rätt väg”

IFK Kristianstad siktar på andra raka segern mot HK Malmö. Efter Kristianstad-seger i Malmö förra helgen väntar under lördagen nytt Skånederby mellan lagen.

– Det kommer att krävas en ny toppinsats för att ta två nya poäng, säger vänsternian Philip Henningsson.

IFK KRISTIANSTAD–HK MALMÖ
LÖRDAG 24 FEBRUARI 16.30
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

IFK Kristianstads försvarsgeneral Philip Henningsson är inne på sin andra sejour i skånelaget. Den landslagsmeriterade vänsternian vände hem till Sverige 2021 efter ett kortare utlandsäventyr i tyska HSG Wetzlar. Den här säsongen har innehållit både toppar och dalar för 28-åringen. 

– Ja, det har ju varit lite struligt. Jag har varit lite småskadad och haft lite småskit hela tiden. Men jag känner väl att det har börjat kännas bättre och bättre också i takt med att vi har sett bättre ut som lag också efter uppehållet. Så jag skulle säga att det finns mer att hämta. Men okej säsong än så länge. Både personligt och som lag vill vi lite mer. 

Efter att lagets bästa målgörare och poängkung Marcus Olsson skadade sig för några veckor sedan och blir borta resten av säsongen vilar ännu mer ansvar på Henningssons axlar. 

– Det har väl blivit lite mer speltid framåt än vad det har varit innan, fått ta lite mer ansvar där. Sen bakåt är det inte jättestor skillnad mer än att jag har numera mest Viktor Klöve till vänster bredvid mig. Jag har varit väldigt van vid att spela med “Mackan” (Marcus Olsson). De sista två åren här har vi ju haft ett bra samarbete. Men det funkar bra med Viktor också.

Fjolårets SM-guld var Henningssons tredje med IFK Kristianstad. Det bagaget hos honom såväl som rutinen i Kristianstad som lag kan bli värdefull när allting ska avgöras.  

– Många av oss har varit med förr och vi har en del slutspel och en hel del rutin vad gäller att gå hela vägen så vi vet vilket jobb som krävs för det. Så när det väl kommer till slutspel så tror jag absolut att det är någonting som hjälper oss. 

Kristianstad är i fin form och har fyra segrar på fem matcher efter EM-uppehållet i januari med sexmålsförlusten borta mot tabelltrean Skövde som enda poängtapp. 

Hur ser du på era chanser att försvara SM-guldet i vår?

– Vi ser positivt på det. Vi tycker att vi har tagit fina steg den sista tiden efter januariuppehållet. Vi hade en plump mot Skövde borta där vi inte var helt nöjda med den matchen. Men utöver det så tycker jag att vi har gjort rätt så bra matcher efter uppehållet. Det känns som vi är på rätt väg. Vi ska slåss hela vägen in, det kommer vi att göra.

Har laget någon konkret målsättning i tabellen?

– Vi hade en väldigt dålig start och en dålig första del av säsongen så vi har ju satt oss i en liten skitsituation för att nå de bästa placeringarna. Just nu känner väl vi bara att vi ska försöka gå vidare. Sen får vi helt enkelt se var vi hamnar i tabellen då. Vi går in i varje match med målsättningen att vinna just den. 

Senast tog IFK Kristianstad en stark seger borta mot HK Malmö. Slutsiffrorna skrevs 22-24.

Vad är din bild av matchen?

– Det var lite som vi hade förväntat oss. Att Malmö borta är en tuff match, alltid. Jag tror inte vi har haft några stora segrar där och vi har aldrig spelat någon direkt skönhandboll heller så det är tuffa matcher och det blir liksom kämpainsatser. 

Nu väntar nytt möte lagen emellan och den här gången i Kristianstads hemmaborg.

– Det är alltid speciellt att mötas direkt efter varandra, bara en vecka emellan. Det blir ofta lite annan matchbild och så. Det kommer att krävas en ny toppinsats för att ta två nya poäng, menar Henningsson som är beredd på en tuff kamp, återigen.

– Det kommer bli ett krig här i morgon (lördag) också. De är säkert inte helt nöjda med sin match så det kommer bli en tuff match imorgon också.

Inför helgens Skånederby står båda lagen på 23 poäng i ett jämnt tabelläge där Kristianstad ligger femma och Malmö innehar sjätteplatsen. Matchen har avkast 16:30 i Kristianstad Arena.

SIXTEN ÖSTBÄCK

Foto: Bildbyrån