Samuelsson: ”Måste slå lagen som är under oss”

Den första av två rejäla poängchanser i veckan har IFK Skövde hemma mot Hammarby IF. Samma hemmaplan som börjat bli mer av en borg, efter fjorårets berg-och-dalbana.

– Hemmaplan är en stor fördel. Visst planen är lika stor överallt men det är där vi har tagit våra skalper, säger Adam Samuelsson.

IFK SKÖVDE–HAMMARBY IF
ARENA SKÖVDE 19.15
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

När tio hemmamatcher spelats förra säsongen hade Skövde precis börjat vända en trist trend och skrapat ihop till två segrar.

Med spelåret lika långt gånget är aktuellt facit sju av tio, laget går in på arenagolvet för första gången sedan slutet av december med en bra känsla.

– Innan jul fick vi väl träff på nästan allihop, det var skönt, säger Adam Samuelsson.

Hemmaformen påverkar förstås såväl tabelläget som stämningen i gruppen.

– Det är roligare nu än förra året, vi är med och slåss om slutspel och vill vara värda en plats där. Fokus ligger på att slå lagen som ligger under oss och gärna skrälla i någon match.

Under sina sex säsonger i Skövdes elitlag har han gått igenom mycket i utvecklingsfasen. Från antingen anfalls- eller försvarstid till given tvåvägsspelare, en tidigare spelfördelare som klivit in på linjen.

– Jag gör mitt andra år som mittsexa, är kanske inte som en vanlig spelare på den positionen utan lite mindre. Det är bara att jobba på bitarna som är mina styrkor, att röra sig bra och komma i luckorna, hjälpa mina utespelare.

Matcherna mellan er och Hammarby hade oviss utgång för några år sedan, nu kan man ana att ni fått övertag?

– Ja vi har haft bra matcher mot Hammarby, vi spelar ganska likt i försvarsspelet och har rörelse utan boll. Men jag tycker att de är bättre än tabellen visar, de har inte fått med sig poängen, säger Samuelsson.

– För mig är det först och främst ett bra och samspelt lag som fått flera säsonger tillsammans. De vill fånga in oss i försvar och kommer med fart och fläkt.

Hur ska du agera på linjen mot Hammarby?

– Ha mycket rörelse, så att de räknar fel någonstans. Det gäller inte bara mig, alla måste röra sig så att vi får mycket ytor. Står man still och bara pekar, äter de upp oss. Jag har ändå fördelen att ha varit niometare, kan fånga boll men tänker också hjälpa till mer i spelet.

I veckan möter ni både jumbon och nästjumbon (IFK Ystad). Två rejäla poängchanser – någon press?

– Nej men det blir viktigt, om vi ska vara med och slåss om slutspelsplats måste vi göra vårt jobb och slå lagen som är under oss.

FREDRIK HASSELGREN

MEP för Mittsexor i Handbollsligan

Albin Stenberg, Redbergslids IK 54,37
Adam Samuelsson, IFK Skövde 51,58
Nicklas Grundsten, HIF Karlskrona 47,02
Carl Löfström, Ystads IF 46,30
Mattias Kvick, IFK Ystad 45,84

Linjeduellen – Adam Samuelsson mot Alexander Morsten

Född: 1993–1993
Mål: 67–77 (15)
Assist: 20–2
Tilldömd straff: 20–17
Orsakad straff: 8–16
Tekniska fel: 12–29
Utvisningar: 18–18
Rött kort: 1–0