Dahlberg: ”Vi pressar alla lag in på målsnöret”

Det börjar brännas i botten för IFK Ystad. I matcherna som återstår vill säsongens nyförvärv som uppskattar sand under skorna gärna göra skillnad.

– Vi ska bara fortsätta kämpa och kriga på. Kommer en förlust får vi hantera det snabbt och fokusera på nästa match, säger Henrik Dahlberg.

IFK YSTAD–IFK SKÖVDE
YSTAD ARENA 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det låter som en tuff plan och lutar åt en slitsam vår för IFK Ystad som nyss trillade ner på jumboplatsen igen.

Sett till dagsformen har IFK funnit andra poänger, tajtare samarbeten och lovande lagspel som kan räcka till en räddning över strecket.

– Det känns som vi är med mycket längre i matcherna, pressar alla lag in på målsnöret och kommer närmare. Sen är det ändå skillnad i slutändan, säger Henrik Dahlberg.

Vad kan ni göra hemma mot IFK Skövde?

– Det är en viktig match, Skövde är ett av lagen vi har chans att slå. Men vi måste se upp med snabba omställningar och de har mycket växelspel, bra kanter och spelare som gärna drar iväg underarmsskott.

Förra året tillbringade han i Skövdes närområde, spelade i allsvenskan och upplevde en tung nedflyttningsstrid med HK Country. Erfarenheter som kan komma väl till pass nu, men det var knappast därför som Handbollsligans nykomling lockade med ett kontrakt.

Tvåmetersmannen (202 cm) prickade rätt 147 gånger i fjol, är en synnerligen hårdskjutande vänsternia.

– Jag vet inte om det är det hårdaste skottet i ligan men jag har en fördel i min längd, kan skjuta över täcket. I Ystad har jag gått framåt i fysiken, byggt på mig från 97 till 105 kilo, säger Dahlberg och noterar en del fördelar.

I sin förra klubb blev det en del byten anfall/försvar, nu får han hänga med i löpningarna bakåt.

– Jag kan klara av mer smällar, tekniken sitter där men jag arbetar med styrka och explosivitet, fortsätter han efter 72 mål i IFK-tröjan.

Dahlberg känner lika gärna det hårda hallgolvet som sand under fötterna. 24-åringen mönstrar en fin meritlista, har spelat EM och tagit SM-guld i beachhandboll.

– Jag ska iväg på landslagssamling på lördag. Sen kan jag inte vara med på alla turneringar eftersom jag är igång med Ystad. Men mästerskapen spelas på sommaren, då har Kenneth (Andersson) gett tummen upp för mig att åka.

Finns det några bitar du kan ta med dig till spelet inomhus?  

– Det är mycket snurrar och man arbetar med att ha kontroll på kroppen. Dessutom finns det lösningar som är ganska likt sju mot sex som vi kör i IFK. I beachhandbollen tar man ut målvakten, spelar fyra mot tre och försöker att dra på sig sin gubbe.

IFK YSTADS SKYTTELIGA

Henrik Knudsen, 100 (84–177–47)
Mattias Kvick, 75 (75–93–81)
Henrik Dahlberg, 72 (72–175–41)
Johan Nilsson, 69 (69–136–51)
Erik Gannby, 61 (43–70–61)
Mål (spelmål–avslut–skottprocent)

Bilden: Henrik Dahlberg och hans IFK Ystad är tillbaka på jumboplatsen i Handbollsligan, men ger tillbaka den till Hammarby redan i kväll i händelse av seger mot IFK Skövde. Foto: Bildbyrån.