Samuel Lindberg: ”Har inte samma stabilitet”

E20-derby mot Sävehof knappt tre dagar efter skrällen mot Magdeburg. Vi tog ett snack med tisdagens matchhjälte Samuel Lindberg.
– De mentala förberedelserna blir utmaningen för oss den här säsongen, menar 22-åringen.

ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
FREDAG 27 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Till följd av långtidsskador på Niclas Barud och Johan Nilsson är det Samuel Lindberg som axlar ansvaret som lagkapten i Alingsås HK. Högersexan som gör sin femte säsong i klubben berättar att rollen tillför en del svårigheter.

– Jag försöker inte tänka jättemycket på det. Jag kan inte vara som Barud. Han är på sitt sätt och jag är på mitt. Jag försöker bara prestera så bra jag kan. Sen är lagkaptensrollen en till pusselbit att sätta. Jag försöker så gott det går att ta hand om laget. Man växer med uppgiften. Sen är det ju ingen hierarki direkt. Precis som tidigare år i AHK är det demokratiska värderingar som gäller. Alla ska känna sig inkluderande och viktiga, berättar Lindberg som är fostrad i IK Sävehof.

Hur ser din träning ut idag (onsdag)?

– Det är mest återhämtning om jag ska vara ärlig. Först värmer jag upp på cykel. Sen går jag igenom kroppen och är noggrann med att blodet kommer ut ur alla muskler och leder. Det är ingen ansträngande träning och man kan vila hjärnan lite. 

Med lite distans till dramat mot Magdeburg, hur lyder din analys av er skräll?

– Vi spelade väldigt bra fram till utvisningarna i andra halvlek. Där hittade vi på lite egna saker vilket gjorde att de kom ikapp. Men vi lyckades förvalta våra lägen till sist. 

Vågade du tro på seger?

– Vi gick in med inställningen att störa dem så mycket som möjligt. Något mer tänkte vi inte på faktiskt. Det slog väl ut.

Förlust mot Aranäs och Varberg. Seger mot Kristianstad och Magdeburg. Hur förklarar man det?

– Det handlar om de mentala förberedelserna. Det är det som kommer bli utmaningen för oss den här säsongen med tätt matchande. Det gäller att vara fullt fokuserade på nästa uppgift. Vi kan inte blicka tillbaka för mycket. Vi måste stänga matcherna och gå vidare. Det är inte lätt, speciellt inte under en motsträvig period. Men man måste vara fokuserad på dem man ska möta. 

Delar du uppfattningen att era insatser skiljer sig ganska kraftigt i kvalitet? 

– Ja, det kommer se lite svajigt ut i år. Vi har nog inte samma stabilitet som tidigare säsonger. Dessutom tycker jag att bottenlagen i ligan har utvecklats de senaste åren. De tror på det dem gör, precis som vi gjorde mot Magdeburg. 

Är skadesituationen en annan förklaring till instabiliteten i laget?

– Nej, vi ska vara tillräckligt förberedda för att gå in på plan och spela bra handboll. Sen vill jag att alla ska vara friska såklart. I fjol hade vi bara Daniel Blomgren borta och det var från en tidigare operation. I år har de försvunnit några under resans gång. Det är lite tråkigare besked att få. 

På fredag möts Alingsås HK och IK Sävehof för första gången den här säsongen. Gästerna från Partille har ordentlig vind i seglen efter måndagens otroliga försvarsinsats mot Eskilstuna Guif. 

Sävehof släppte endast in 16 mål i måndags. Såg du deras match mot Guif?

– Nej, men jag fick några sammanfattningar av den. De fick till försvarsdelen otroligt bra. Vilket betyder ett rejäl stångandes på fredag om vi fastnar framåt. För oss gäller det att provocera fram tekniska fel och kontra in målen. 

Ingen publik är tillåten på fredag. Hur surt är det i ett E20-derby?

– Det blir såklart en utmaning. Det blir första gången vi möter Sävehof utan publik. Det kommer kännas konstigt. Det är annars en jäkligt häftig grej när alingsåsarna även på bortaplan vinner läktarkampen. 

Har du smält Magdeburg-vinsten än?

– Ja, nu är det Sävehof i fokus. Ena dagen är det serie, andra dagen är det Europacupspel. Det är så vardagen ser ut nu, avslutar Lindberg. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Alingsås interna skytteliga

1. Benjamin Helander, 61 mål
2. Andreas Lang, 47
3. Axel Franzén, 46
4. Samuel Lindberg, 42
5. William Andersson Moberg, 38

Sävehofs interna skytteliga

1. Henrik Tilsted, 58
2. Jonathan Edvardsson, 43
3. Rune Schröder, 41
4. Sebastian Karlsson, 35
5. Sebastian Spante, 12

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån