Carl Hamberg: ”Märker stor skillnad på laget”

Stockholmsbördige Carl Hamberg är mitt inne i sin andra elitsäsong i Redbergslids IK. Vi tog ett snack med högersexan som berättar om förväntningarna som elev på Katrinelundsskolan samt hur han ser på sin ringa speltid i höst. 
– Enligt mig är Oliver Wigmark en av de bästa högersexorna i Sverige medan jag fortfarande är hyfsat ung, säger Hamberg om sin kantkollega. 

REDBERGSLIDS IK–IFK YSTAD
ONSDAG 25 NOVEMBER 19.30
SÄNDS PÅ CMORE

Precis som sina års-, lag- och skolkamrater Elliot Stenmalm, Julian Sjögren och Alvin Sirén är Carl Hamberg en av RIK:s mest lovande talanger. Högersexan anslöt till klubben 2018 och hann endast göra en säsong i U-lagen innan det var dags för debuten i Handbollsligan. 

Eftersom Oliver Wigmark och Markus Thorbjörn båda drogs med skadebekymmer under fjolårssäsongen fick Carl Hamberg mer speltid än förväntat. Dessutom noterades han för 40 mål i sin debutsäsong i Handbollsligan. 

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse att spela med de stora grabbarna. Jag minns att just de första matcherna var lite surrealistiska. Bland annat mötte vi Ystads IF och Kim Andersson som jag hade sett på TV flera gånger under min uppväxt. Det var hur kul som helst med det förtroendet på plan. Det var inget som jag hade förväntade mig vid 17 års ålder, berättar Hamberg. 

Idag går Hamberg sitt tredje år på samhällsvetenskapliga linjen på Katrinelundsgymnasiet. En skola berömd inom handbollen för att ha fostrat landslagslegendarer som Magnus Wislander och Mia Hermansson Högdahl. 

Kan du beskriva vardagen på Katrinelund där du tränas av elittränare som Jasmin Zuta, Jerry Hallbäck, Dennis Sandberg och Mikael Franzén?

– För mig från Stockholm är det jätteroligt att få känna energin som finns för handbollen här i Göteborg. Det är såklart kul att ha några av topptränarna i Handbollsligan som lärare. Det är en trevlig jargong på ”Kattan”.  

Det är bara 16 tjejer och 16 killar som blir antagna på de två handbollsutbildningarna på Katrinelund varje år. Vilka förväntningar hade och har du på dig själv?

– Det klart utbildningen skapar en press. Först fick man rätt mycket hybris av att börja på den uttalade bästa handbollsskolan i landet. Men min tränare Philip Olausson var bra på att trycka ner oss i början av gymnasieutbildningen. Han fick oss att inse att vi inte var så bra som vi trodde. 

Innan flytten till Göteborg spelade du för både Huddinge HK och Hammarby i Stockholm. Vad minns du varmast från din tid i ungdomshandbollen?

– Det finns en jävla massa minnen. Ett av de roligaste var när vi spelade i stadslaget. Då samlades alla vi vänner och lirade ihop. Det var jag, Robin Sanderhem, Julian Sjögren, Love Olind Gruden, Kevin Andersson, Karl-Gustav Pintsaar för att nämna några. Vi hade två lag med. Men annars var det alla cuper och turneringar man deltog i som man minns. 

I höst har målskörden varit skralare för din del. Hur vill du sammanfatta säsongen hittills?

– Jag har inte riktigt kommit igång än. Enligt mig är Oliver Wigmark en av de bästa högersexorna i Sverige medan jag fortfarande är hyfsat ung. Jag förväntar mig inte att spela så mycket på match. Det blir mest på träningarna då jag får tips av Oliver och snor lite grejer från honom. 

Ni har två raka segrar med er till mötet med IFK Ystad på onsdag. Vad betyder det?

– Det är en väldigt bra moralhöjare. Jag märker stor skillnad på laget nu och för några veckor sedan. Vi börjar se resultat vilket gör allting roligare. Vi har ett gott självförtroende inför matchen och är inne i en bra period. Vi kommer ta med oss det momentumet. 

Vad vill du lyfta fram i ert spel just nu?

– Exempelvis spelet till mittsex har varit jättebra. Oskar (Ysander) har gjort en jäkla massa baljor. Sen har försvaret förbättrats. Vi har fått leda matcherna lite grann och spelar mer som ett lag. Vi har dessutom minskat våra tekniska fel. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån