Samuel Lindberg: ”Älskar att visa känslor”

Han är publikfavorit i Alingsås och får hjärnsläpp när han gör mål. Mot IFK Kristianstad vill Samuel Lindberg att laget ska sätta eld på Estrad.

ALINGSÅS HK-IFK KRISTIANSTAD
ONSDAG 21 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

De senaste veckorna har varit upp och ner för Alingsås. På de fem senaste matcherna har laget två segrar, två förluster och ett kryss. I senaste matchen mot Ystads IF på bortaplan förlorade AHK med 24–26.

– Spelidén börjar sitta bättre och upphämtningen mot Ystad visar vilket sätt vi vill spela på. Vi var för passiva och osäkra i första halvlek, men annars tycker jag att formen känns bra. Vi har tagit viktiga poäng i vissa matcher, säger Samuel Lindberg.

Högersexan kom till Alingsås för tre år sedan och har under hösten varit en av lagets mest effektiva spelare. Efter tolv matcher har 20-åringen gjort 48 mål och redan passerat förra säsongens målsiffror.

– Det var lite läskigt med tanke på att (Andreas) Flodman skulle lämna klubben. Jag trodde att jag skulle vara förberedd och hade inställningen att prestera och spela på topp i de första matcherna. Men det gick lite i baklås och jag var lite ovan med situationen. Då snackade jag med tränarna och de sa att jag inte skulle använda skallen så mycket, utan bara göra det jag är bra på. Sedan dess har det flutit på.

Alingsås har ett snabbt spel. Är det något som passar din spelstil?

– Det var det lockade mig att komma till Alingsås. Jag har kollat igenom hur Daniel Tellander och Marcus Enström sprungit. Även Andreas Flodman och Emil Frend Öfors, you name it. Det finns många bra spelare som haft möjlighet att kontra i Alingsås. I grunden har vi ett starkt försvarsspel som bäddar för kontringar och där passar jag bra. Vi har stått för det spelet i flera år och publiken gillar det.

I Estrad har Samuel Lindberg växt ut till en publikfavorit. Högersexans kontringsmål har också en tendens att ge extra energi till både laget och publiken.

– Jag får hjärnsläpp när jag gör mål. Det är ren lycka för att jag älskar handboll. Jag älskar att vinna och visa känslor. Det känns som att publiken gillar det också. Jag har bara fått positiv feedback att jag ska fortsätta med det. Jag är inte rädd för att visa känslor. Publiken och laget behöver det, vilket man inte tror, säger han och forsätter:

– Det sker naturligt. Det tar energi att fira, men det ger nästan dubbelt. I slutändan vinner jag bara på det.

Under onsdagens ställs Alingsås mot IFK Kristianstad i Estrad.

– Det blir en tuff nöt att knäcka. Kristianstad kommer från två tappade poäng mot Veszprem och Sävehof, så det finns nog en revanschlusta hos dem. Så känner vi också efter senaste matchen. Vi vill vara med i toppen. Om vi kan hitta tillbaka till vårt spel och vara aggressiva ska vi ge dem en match.

Sävehof besegrade Kristianstad i senaste omgången. Kan det ge hopp till andra lag med tanke på att Kristianstad varit dominanta under de senaste åren?

– Jag tror att det kan ligga lite i bakhuvudet. Jag har några gamla lagkamrater i Sävehof som jag gratulerade efter segern. Att de slog Kristianstad kan nog ge ett slags hopp. Kristianstad är regerande mästare, men det går att vinna mot dem. Jag tror att det är bra att hitta inspiration från andra lag ibland och inte bara fokusera på sig själva.

AHK är erkänt hemmastarka och bär nästan alltid favoritskapet i Estrad. Blir det här en annorlunda situation?

– Vi har haft det lite svårt i de senaste matcherna mot Kristianstad. Det gäller att stå beredda från sekund ett som i förra matchen mot Sävehof. Då kom vi överens om att sätta eld på Estrad första kvarten. Det gav resultat och nu ska vi fortsätta på det spåret. Vi måste vara pigga från början, man har inte råd att hamna efter mot Kristianstad.

MARCUS HEED

Kantspelarnas skytteliga

Hampus Jildenbäck (Lugi) 76 mål
Rasmus Wremer (Skövde) 60
Oliver Wigmark (Redbergslid) 56
Fredrik Gustavsson (Guif) 54
Fredrik Petersen (IFK Ystad) 49
Samuel Lindberg (Alingsås) 48
Christopher Hedberg (Skövde) 47
Emil Hansson (Guif) 41
Pavle Karacic (AIK) 40

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån