Linus Fernebrand: ”Tippade inte oss själva sist”

Med tre raka segrar är Karlskrona ett av seriens formstarkaste lag. Linus Fernebrand berättar om den uppåtgående trenden och den ökade träningsdosen.

AIK-HIF KARLSKRONA
MÅNDAG 19 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

Få lag i Handbollsligan kan matcha Karlskornas insatser under de senaste veckorna. Efter åtta omgångar hade laget bara lyckats ta två poäng. Nu börjar de istället närma sig en slutspelsplats efter tre raka segrar.

– Det känns såklart superbra just nu. Vi känner oss starka och har en bra gemenskap. Vi har fått till spelet och gjort det bra bakåt. Det känns som att vi fått ihop helheten ganska bra under de senaste veckorna, säger Linus Fernebrand.

Vänstersexan kom till klubben förra säsongen när laget slutade näst sist i Handbollsligan och höll sig kvar efter kvalseger mot Varberg. I den senaste vann Karlskrona mot Lugi på bortaplan med 23–20 och tog sig upp på elfte plats.

– Så lite mål har vi nog aldrig släppt in. Det var två bonuspoäng som vi lyckades få med oss. Vi spelar bra matchen igenom och försvarsspelet fungerade riktigt bra.

Vad ligger bakom er uppryckning?

– Vi har hela tiden känt att vi spelat bra. Vi förlorade mot Malmö i sista sekunden och stod upp bra mot IFK Kristianstad. Nu har vi lyckats knyta ihop säcken i slutet av matcherna. Vi vann en match och fick sedan mer självförtroende i de avgörande lägena. Det handlar mycket om självförtroende. Vi är tajtare bakåt och vinner mer man-man-kamper.

På upptaktsträffen inför säsongen tippades Karlskorna att sluta sist i tabellen och åka ur Handbollsligan.

– Det är kul att motbevisa alla. Samtidigt har vi alltid trott på oss själva och vet vad vi kan. Vi tippade inte oss själva sist. Vi har fått ihop spelet och har goda chanser om vi kan fortsätta på det här spåret.

Linus Fernebrand berättar också att laget börjat träna hårdare och oftare under ledning av huvudtränaren Robert ”Knirr” Andersson. Något som också gett resultat på planen under hösten.

– I somras körde vi betydligt tuffare än tidigare. Även nu tränare vi hårdare. Robert har lagt in några extra morgonpass och det känns bra. Vi håller våra kroppar fräscha och kan dessutom hålla styrkan i takt med säsongen. Annars blir det mest handbollsträningar där man lägger fokus på att sätta spelet och läsa in sig på motståndarna, säger han och fortsätter:

– Det känns som att vi orkar hålla ett högre tempo matchen igenom nu. Att trycka i andra halvlek och i slutet av matcherna. Vi har inte riktigt haft de här dipparna som förra säsongen. Då kunde vi ha en dålig tiominutersperiod där vi förlorade med 0–5 och så var matchen rökt.

Under måndagen reser Karlskrona till Stockholm för att möta jumbolaget AIK, som alltjämt står på noll poäng efter tolv matcher.

– Jag tror att det blir en jämn och tuff match. AIK är ett fysiskt lag med flera stora spelare. Det blir som en final, men vi har en skön känsla i laget. Om vi ska stångas med dem i 60 minuter tror jag att det kommer bli tufft. Om vi kan få lite kontringar och enkla mål tror jag att vi har goda chanser att vinna.

MARCUS HEED

MEP-poäng – HIF Karlskrona

Nicklas Grundsten, 25,1
Tobias Nordahl, 23,03
Tomas Reznicek, 19,33
Johannes Sandgren, 17,48
Linus Fernebrand, 16,28