Så spelas Handbollsligans kvartsfinaler

Handbollsligans grundserie är färdigspelat och de åtta bästa lagen går nu vidare i kampen om SM-guldet. Regerande mästaren IFK Kristianstad vann återigen serien och fick därmed välja kvartsfinalmotståndare först.

Det blev förlust för IFK Kristianstad borta mot AIK i serieavslutningen, men det hade ingen betydelse för Kristianstads tabellplacering då klubben sedan ett par omgångar tillbaka redan var klar seriesegrare.

I egenskap av serievinnare fick därmed IFK Kristianstad välja kvartsfinalmotståndare först. Laget hade att välja mellan sjuan Sävehof och åttan Redbergslid.

– Vi har bestämt oss för Redbergslid. Jag har lyssnat på människorna i föreningen och efter det har vi tagit ett gemensamt beslut, säger Ljubomir Vranjes som är en klubbikon i just RIK.

Tvåan HK Malmö, som gick förbi IFK Skövde genom att besegra just västgötarna i sista omgången (24–21), var näst på tur att välja motstånd. Av Ystads IF och Sävehof valdes

– Vi väljer Sävehof. Alla kan slå alla, men vi valde Sävehof för att inte ha ett derby här nere. Men det blir tuffa matcher, Sävehof är ett tufft lag, men det ska bli skoj, säger Malmös tränareStian Tønnesen.

IFK Skövde hade sedan att välja mellan Ystads IF och Lugi HF. Valet föll på Lugi.

– Två svåra motståndare, men vi känner att vi på pappret ska vara bättre än Lugi, men det blir tufft oavsett vilka vi möter i ett slutspel, säger Skövdes norske tränare Jonas Wille.

Därmed stod det också klart att fyran Alingsås HK ställs mot Ystads IF.

För spelschema och resultat – klicka här

I botten av tabellen riskerade HIF Karlskrona, AIK och Hammarby att åka ur. Det blir Hammarby som får spela i allsvenskan nästa säsongen. Dels förlorade laget borta mot Karlskrona, men det hade ändå inte räckt med seger då Svenska Handbollförbundets liganämnd för elitlicensfrågor inte beviljade Hammarby IF elitlicens för kommande säsong.

Önnereds HK ställs mot Skånela IF i kvalet, HIF Karlskrona möter IF Hallby och AIK möter HK Varberg.

DANIEL VANDOR 

KVARTSFINALSERIERNA

IFK Kristianstad–Redbergslids IK
HK Malmö–IK Sävehof
IFK Skövde–Lugi HF
Alingsås HK–Ystads IF
För spelschema och resultat – klicka här

PRELIMINÄRA DATUM FÖR SLUTSPELET

Kvartsfinal 1: 21–25 mars
Kvartsfinal 2: 28–31 mars
Kvartsfinal 3: 3–5 april
Ev kvartsfinal 4: 17–18 april
Ev kvartsfinal 5: 20–22 april

Semifinal 1: 25–27 april
Semifinal 2: 29 april–1 maj
Semifinal 3: 3–5 maj
Ev semifinal 4: 7–8 maj
Ev semifinal 5: 11–12 maj

Final 1: 18 maj
Final 2: 21 maj
Final 3: 24 maj
Ev final 4: 27 maj
Ev final 5: 30 maj