Robin Svensson: ”Brukar alltid hetsa honom”

Trots en betydligt bättre målskillnad än tabellkonkurrenterna ligger IF Hallby på kvalplats efter tio omgångar. Vi tog ett snack med linjekämpen Robin Svensson inför måndagens viktiga match mot HK Aranäs.
– Det är jävligt surt att förlora många matcher på slutet, berättar Svensson.

IF HALLBY–HK ARANÄS
MÅNDAG 16 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Tabelltolvan IF Hallby har efter tio omgångar ett snitt på 26,7 gjorda mål och 26,8 insläppta mål. Ett retsamt facit att höra för Robin Svensson.

– Ja, så är det. Det är jävligt surt att förlora många matcher på slutet. Vi vill etablera oss i Handbollsligan och då behöver vi ta fler poäng. Det har vi inte gjort än så länge, konstaterar linjespelaren efter sex poäng av 20 möjliga.

Borta mot OV Helsingborg senast förlorade ni på nytt med uddamålet. Vad har ni dragit för analys av den matchen?

– Att våra första 30 minuter var riktigt dåligta. VI brände många lägen, de fick kontra och Michael Andersson var bra i mål. Vi var frustrerade eftersom det var en viktig match för båda lagen.

Förlorande lag pratar ofta om skärpa, fokus och disciplin. Men ser du några taktiska bitar ni behöver slipa på?

– De senaste matcherna har vi släppt iväg motståndarna och inte spelat jämnt över 60 minuter. Vi behöver börja där och undvika den stora uppförsbacken.

Vad säger du i övrigt om er säsong?

– I början på serien spelade vi mot bättre lag på pappret. Sedan var vi några som var borta med skador. Senast mot OV var första matchen på länge med fullt lag. Men det klart att vi vill mer. Sex poäng räcker inte.

Robin Svensson är fostrad i IK Cyrus men fick stora delar av sin handbollsutbildning i Redbergslids IK. 2016 lämnade han dock Göteborg och vände hem till Jönköping.

– Jag kom upp i RIK:s A-lag när jag var 16-17 år och var bakom Mario Lipovac. Sen när Mario skadade sig fick jag spela mot slutet av den säsongen. Men jag valde att flytta hem till Hallby efter våren 2016. Men jag har RIK att tacka för hur mycket som helst. De gav mig nycklarna som jag har haft möjlighet att jobba med i Hallby, berättar 26-åringen som blev bästa målskytt borta mot RIK tidigare i höst och satte sju av sju.

Hur var den kvällen i Lundenhallen?

– Ja, det var kul. Roligt att vara bidragande.

Din lagkamrat Olle Ek är en av de seriens bästa assistspelare. I fjol slutade han på en tredjeplats i assistligan bakom Jonathan Edvardsson och Felix Claar. Berätta om ert samarbete?

Haha, jag brukar alltid hetsa honom att han aldrig passar mig! Så det samarbetet funkar sådär, skrattar Svensson som fortsätter:

– Skämt åsido så är han bra på att läsa spelet och sätta medspelare i lägen. Det räcker precis som du säger att kolla på statistiken. Han är en jätteduktig mittnia.

Hur ofta har du spelat matcher i din karriär där du inte får några inspel på linjen?

– Det händer titt som tätt. Speciellt när man möter lägre försvar. Då blir det automatiskt svårare att peta in den till oss på linjen.

Vad gör man som linjespelare i ett sådant läge?

– Man bara hoppas att niometersspelarna sätter den i krysset, haha.

HK Aranäs ligger precis som er på sex poäng. Hur sugna tror du att dem är på seger?

– Väldigt sugna. Jag tycker det är två jämnbördiga lag som möts. Vi känner likadant inför den här matchen. Aranäs är ett ungt och hungrigt lag med mycket vilja. De åker nog hit med en tro på sig själva. Det blir tufft för oss, men vi vill studsa tillbaka efter OV-förlusten.

Vad har ni dragit för slutsatser i er analys av HK Aranäs?

– De försöker spela en snabb handboll med Gustaf Hallén och Philip Jonsson i spetsen. De vill gärna att det ska gå fort. Sedan har de en duktig mittsexa i Erik Karelius, duktig högerkant i Rasmus Thorbjörnsson. Samt en av seriens bästa målvakter i Daniel Bergqvist. Det är ett duktigt lag. Men vi kommer fokusera mest på vår egna prestation precis som vanligt, avslutar Svensson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån