Isabelle Andersson: ”Toppade bara mot oss”

På onsdag kväll kulminerar höstsäsongen i SHE. Den obesegrade toppduon H65 Höör och Skuru IK drabbas samman i ett ytterst prestigefullt möte.
– Det betyder mycket för mig att spela den här typen av matcher, säger landslagsuttagna Isabelle Andersson.

H65 HÖÖR–SKURU IK
ONSDAG 18 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

SHE är just nu inne på sin sista vecka innan EM-uppehållet tar vid. Efter lördagens tre matcher dröjer det tills den 12 december innan seriespelet drar igång igen.

H65 Höör och Skuru IK är hittills de enda obesegrade lagen i serien. På onsdag möts de båda suveränerna i ett sant toppmöte.

Medan Höör förlorade borta mot franska Fleury Loiret i kvalet till European League tog Skuru två tunga poäng borta mot Sävehof i helgen.

Men trots nederlaget ute på kontinenten är H65:s storskytt Isabelle Andersson hoppfull inför onsdagens match:

– Spelar vi på samma sätt som vi gjorde på slutet mot Fleury Loiret har vi goda chanser att slå Skuru. Vi var inte med i början av andra halvlek men mot slutet tände vi till rejält. Det var ett topplag vi mötte, betonar 20-åriga Andersson.

Ni förlorade med tre mål och spelar returmötet på söndag. Hur viktigt är det för er att kvala in till gruppspelet i European League?

– Vi lägger mycket fokus på det. Vi ser det som en rolig och utvecklande turnering utöver seriespelet.

Du blev målbäst i Höör med sju kassar i helgen. Vad säger du om din egna insats i Europaspelet?

– Jag var inte jättenöjd faktiskt. Jag fick många lägen och brände lite för mycket. Även om det är svårt att sätta 13 av 13 bör jag kunna göra några fler mål. Det var rätt fina lägen.

Till följd av de franska restriktionerna fick ni sitta på hotellet fram till avresa. Hur dödade du väntetiden?

– Ja du. Gjorde typ ingenting. Jag kollade första halvlek av Sävehof mot Skuru. Det var väl det ungefär.

Vad drog ni för analyser av den toppmatchen?

– Det blev aldrig riktigt jämnt. Varför vet jag inte. Det är svårt att säga om Skuru var väldigt bra eller om Sävehof inte kom upp i nivå. Men jag tror lite mer på det sistnämnda. Sävehof lät ”Ullis” (Ulrika Olsson) göra för mycket. Det funkar inte mot henne.

Du har tidigare spelat för Skuru i ett år. Hur går tankarna inför mötet med ditt gamla gäng?

– Nu var det ett tag sedan jag var där men det klart jag vill slå dem. Det kommer handla om mycket vilja. Men jag kommer göra allt för att vinna.

Hur kul ska det bli med en sådan toppmatch?

– Jo såklart ska det bli häftigt. Det är ändå ettan mot tvåan i serien. Och som det ser ut nu i samhället är det inte så mycket annat som är roligt. Det betyder mycket för mig att spela den här typen av matcher. Det blir mycket prestige. Det visade Skuru bland annat på försäsongsturneringen i Skövde. Där spelade de runt på sitt lag i alla matcher förutom mot oss. Då toppade dem.

Vad säger du om förutsättningarna?

– Vi precis som dem har några spelare borta och spelade tuffa matcher i söndags. Jag tycker vi båda står med lika förutsättningar inför match.

Vilka likheter respektive olikheter ser du mellan er och Skuru?

– Jag tycker vi spelar med lite mer fart och genombrott. De jobbar lite mer med sitt skytte. Sen tycker jag vi har fler spelartyper. Får vi stopp på Ulrika Olsson är mycket vunnet.

Vad skulle en seger på onsdag betyda för er?

– Den är inte livsavgörande men det skulle vara viktigt för självförtroendet och inför nästa match samt slutspel.

Skuru har den här hösten gjort sig kända för sitt 5-1 försvar. Hur ska ni ta er an det?

– Självklart måste vi läsa deras försvar. Men vi har mött andra lag som VästeråsIrsta med liknande försvarsstrategier. Då hade vi problem i början men löste det till slut. Jag har en bra känsla kring den biten. Vi ska träna på det inför match. Men viktigast av allt är att vi står bra bakåt och kontrar till oss matchen.

Tidigare i höstas blev Isabelle Andersson uttagen i förbundskapten Tomas Axnérs EM-trupp. 19 spelare ska samlas i Trollhättan, innan 17 åker vidare till Danmark för EM-gruppspel.

– Det var lite oväntat. Samtidigt förstod att jag att någon gång skulle vara den första. Men absolut kom det lite som en chock, berättar Andersson om när hon fick beskedet.

Du åker dit med lagkamraterna Emma Rask och Emma Lindqvist, samt tidigare lagkamraten Kristin Thorleifsdottir. Vilken trygghet ger det dig?

– Det ger mig en jättestor trygghet. Det är skönt att ha med några man känner bra. Samtidigt har jag varit med några år i U-landslagen och känner mig mer och mer hemma i de sammanhangen. Så jag hade nog klarat det själv också, skrattar Andersson.

Hur ser du hittills på din resa från Sorunda HF till Europaspel och landslagssamlingar? Det har gått snabbt…

Ja, det har gått rätt fort. Det är lite svårt att se när det blev på riktigt. Först starten i Sorunda, sedan spel i damallsvenskan för Spårvägen. Bottenåret i Skuru var inte alls kul, då jag satt på bänken bara och tappade all motivation. När jag kom till Höör 2019 var prioriteten bara att tycka handboll är roligt igen, samt få några minuter bakom Kristin. Men till följd av hennes skada fick jag ta stort ansvar och därifrån har det gått väldigt snabbt. Jag känner mig på rätt spår hela tiden nu.

Vilken roll har din nuvarande tränare Ola Månsson spelat i din utveckling?

– Han har spelat en jättestor roll, både på och utanför plan. Första samtalet jag hade med Ola i Höör var utvecklande. Han förberedde mig på att allt inte kommer gå hur bra som helst. Ibland kommer prestationerna gå upp och ner. Men framförallt såg han till att jag mådde bra utanför plan.

Vilka förhoppningar har du inför samlingen nästa vecka?

– Bara åka dit och bidra med det jag kan. Jag kommer inte ha några ursäkter för mitt spel. Jag tror att mina styrkor kan passa i landslaget. Sen finns det saker jag kan bli bättre på. Följer jag inte med till Danmark kommer inte jag gräva ner mig. Jag är ganska ung och har inga jättekrav just nu.

Slutligen, hur ska ni få stopp på Ulrika Olsson?

– Vi får se, hon har bra form. Hon kommer säkert göra många mål men förhoppningsvis kan vi göra det tillräckligt bra för att vinna. Vi vet i alla fall att hon kommer prestera, avslutar Andersson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan

1. Ulrika Olsson, Skuru, 56 mål
2. Tyra Axnér, Lugi, 54
3. Isabelle Andersson, Höör, 49
4. Sarah Carlström, Kristianstad, 43
5. Nikoline Lundgreen, Skövde, 41
6. Melanie Felber, Skara, 39
7. Amelia Lundbäck, Höör, 37
7. Alexandra Bjärrenholt, 37
9. Rebecka Karlsson, Heid, 36
9. Laura Eggert, Boden, 36
9. Vilma Matthijs Holmberg, Skuru, 36

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån