Robin Andersson Dickfors: ”Något bra på gång”

Sista chansen gäller för Eskilstuna Guif som under söndagen tar bussen till Partille för kvartsfinal 3. Handbollsligan tog ett kort snack med Robin Andersson Dickfors som vid förlust har gjort sin sista handbollsmatch i karriären.
– Förhoppningsvis drar vi det längsta strået nu, säger 32-åringen som har tillhört Guif i hela sitt liv.

IK SÄVEHOF–ESKILSTUNA GUIF
SÖNDAG 28 MARS 15.30
SÄNDS PÅ CMORE

Det var ytterst små marginaler som avgjorde kvartsfinal 2 mellan Eskilstuna Guif och IK Sävehof. Hemmalaget stod för en betydligt bättre insats än i Partille och ledde med bara sekunder kvar att spela. Men då kvitterade Partillegänget och tvingade matchen till förlängning.

Där fällde orutinen avgörandet enligt den trogna Guifaren Robin Andersson Dickfors. Eskilstuna tog inte vara på chansen.

– Det här är Eric Johanssons, Eric Perssons och Marcus Ekmans första slutspel. Det är vår ordinarie niometerslina. Det där är något man lär sig genom åren. Att hålla huvudet kallt.

Hur tung var förlusten?

– Det klart att vår prestation var värt ett bättre öde. Men det är bara att acceptera läget. Vi spelade bra handboll i 45-50 minuter och hade Sävehof. Det är det som vi behöver ta med oss. I första mötet slarvade vi och spelade som vi gjorde i höstas. Det var synd att vi inte kunde knyta ihop säcken.

Robin Andersson Dickfors har hängt i länge. Trots stora och långa skadebekymmer har ”Lill-Bobban” stannat kvar i elithandbollen. Men nu till sommaren hängs skorna upp på hyllan.

– Kroppen är trött och jag vill få lite mer tid med min familj. Jag har studerat klart och ska försöka hitta jobb nu. Alla småtimmar som gick åt varje eftermiddag ska jag ägna med familjen nu.

Kan du se dig själv jobba med handboll i framtiden?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tränar mina barn i bollskolan nu och min fru hjälper till i A-flickorna. Det är kul men elitverksamhet är mycket striktare. Jag vill ta lite avstånd i några år först.

Med två SM-finaler och 13 A-landskamper besitter Andersson Dickfors ovärderlig erfarenhet för ett i övrigt ungt Guif-lag.

– Jag är ganska bra på spelförståelse. Vad vet var vi ska försöka sätta tryck och vad motståndarna ska göra. Jag vill bidra med så mycket så möjligt, fortsätter 32-åringen som ofta drar upp riktlinjerna för nästa anfall med kompisen och assisterande tränaren Mattias Zachrisson på bänken.

Zoran (Roganovic, huvudtränare reds. anm) står och skriker medan jag och ”Zacke” diskuterar, berättar Andersson Dickfors med ett skratt.

Med Kristján Andrésson som sportchef går det en tydlig röd tråd tillbaka till det Guif som stod i SM-final 2009 och 2011.

– Det är alltid kul att se människor som man trivs med. Tiden med Kristján som tränare var den bästa föreningen har haft med två SM-finaler. Guif har något bra på gång igen med en stark organisation.

Märker du av samma signaler i och omkring Eskilstuna?

– Nu är inte jag ute på stan sådär jätteofta. Men vi fick några digitala hälsningar från några Eskilstunaprofiler vilket är kul. Handbollsintresset finns kvar. Jag önskar att pandemin försvinner till nästa år så killarna som är kvar förhoppningsvis får uppleva ett slutspel med fulla läktare. Jag minns när vi spelade final. Då kunde man inte gå ut på stan utan att få massa hälsningar. Det var ganska häftigt faktiskt.

Vilka är dina bästa minnen i Guif-tröjan?

– Det gladaste var borta mot Sävehof i semifinal 5 2009. Då var halva Partillebohallen Guif-röd. När vi hade vunnit och säkrat finalspel fick vi gå i en lång allé fram till bussen. Sen var det lite poliseskort hemma i Eskilstuna. Det var ju Guifs första final på väldigt länge. Sen var ju SM-finalerna jag spelade otroligt häftiga även om det blev förlust.

Vad blir fokus inför kvartsfinal 3?

– Inte göra så mycket annorlunda. På det stora hela gjorde vi en bra match. Vi ska bara ta bort lite onödiga saker i vårt spel. Förhoppningsvis drar vi det längsta strået nu, avslutar Andersson Dickfors.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 1

19 mars: IK Sävehof–Eskilstuna Guif 32–21
25 mars: Eskilstuna Guif–IK Sävehof 28–31

28 mars: IK Sävehof–Eskilstuna Guif
Ev 1 april: Eskilstuna Guif–IK Sävehof
Ev 6 april: IK Sävehof–Eskilstuna Guif

Foto: Bildbyrån