Premiärförlust för YIF i European League

Ystads IF räckte inte till i premiärmötet med PAUC Handball. Svenskarna var aldrig i ledning och förlorade med 29–33 (14–17).

Tisdagsaftonen den 25 oktober bjöd på tolv premiärmatcher i EHF European League, den näst högst rankade Europacupen efter EHF Champions League. I Ystad Arena ställdes de regerande svenska mästarna Ystads IF, Handbollsligans enda representant i turneringen, mot franska PAUC Handball från Aix-en-Provence.

Detta är första gången på knappt sju år som Ystads IF deltar i ett gruppspel i en Europacup. Övriga motståndare i gruppspelet är tyska SG Flensburg-Handewitt, ungerska FTC, spanska TM Benidorm och isländska Valur.

Gästande PAUC hade spelövertaget i stora perioder av matchen. Efter drygt åtta minuter ledde man med 7–2, vilket fick YIF att ta matchens första time-out.

Hemmaspelarna fick betydligt bättre träff  i anfallsspelet efter ihopsnacket. 14–17 skrevs paussiffrorna.

– Jag tycker vi börjar lite försiktigt och tvekande. Vi kommer bättre in i det i mitten av första halvlek och sen gasar vi på ännu mer. Vi har hyfsat häng på dem, sade Anton Månsson till Viaplay i halvtid.

Hemmalaget inledde sedan andra halvlek lovande. Tack vare ett bättre försvarsspel gick man ikapp till 18–18 i den 36:e minuten.

– Vi startar andra halvlek bra och får lite träff i vissa växelspel, berättade YIF:s huvudtränare Oscar Carlén efter slutsignal.

Men tekniska fel satte sedan käppar i hjulet för skåningarna. Fransoserna svarade med två raka mål, vilket lade grunden för det avgörande rycket några minuter senare.

– Vi får inte grepp om Tarrafeta (Ian) om vi ska vara ärliga. Han får ha lite julafton här idag, fortsatte Carlén, som fick se sitt manskap förlora 29–33 i gruppspelets första omgång.

Bästa målskyttar i Ystad blev Anton Månsson och Jonathan Svensson med sex fullträffar var.

Härnäst för Ystad väntar OV Helsingborg på hemmaplan i seriespelet i Handbollsligan. Avkast mellan YIF och OV sker klockan 19.00 på fredag den 28 oktober. Nästa match i European League för Ystad spelas den 1 november borta mot den ungerska huvudstadsklubben FTC.

YSTADS IF–PAUC HANDBALL 29–33 (14–17)

Målskyttar, Ystad: Jonathan Svensson 6, Anton Månsson 6, Kim Andersson 4, Ebbe Stankiewicz 2, Hampus Karlsson 2, Julius Lindskog Andersson 2, Kasper Palmar 2, Christoffer Svensson 2, Linus Fernebrand 2, Mads Kalstrup Honore.

Målskyttar, PAUC: Matthieu Ong 6, Ian Tarrafeta 6, Xavier Labigang 6, Kristian Orn Kristjansson 4, Tomas Moreira Rodriguez 3, Romain Lagarde 3, Youssef Ben Ali 2, Gerdas Babarskas, William Accambray, Jordan Camarero.