Pontus Brolin: ”Fått dem dit vi vill”

Seriesegrarna IK Sävehof stormar mot SM-final. På fredag kväll kan Partillelaget avgöra semifinalserien mot Lugi HF på hemmaplan.
– Vi har lyckats med vår matchplan. Vi har fått dem dit vi vill, säger försvarsesset Pontus Brolin varför hans Sävehof leder med 2–0 i matcher.

IK SÄVEHOF–LUGI HF
FREDAG 23 APRIL 18.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med endast en förlust sedan årsskiftet har Michael Apelgrens mannar gjort väldigt mycket rätt denna vårsäsong. Välförtjänt leder man med 2–0 i semifinalserien mot Lugi.

En av de som tagit störst kliv i den gulsvarta lagmaskinen är Eskilstunasonen Pontus Brolin. 20-åringen har tillhört Sävehof sedan 2016 och tagit stort ansvar i Vetle Eck Agas skadefrånvaro.

– Jag tycker det har funkat bra. Jag och Felix (Möller) har hittat ett bra samarbete som har funkat jättebra med målvakterna. Jag har fått komma in i olika situationer, både som tvåa och trea, berättar Brolin som själv trivs bäst i mittlåset.

Brolins ambition till nästa säsong att ta en ordinarie plats som trea och även följa med i anfallsspelet.

– Jag hoppas självklart på det. Det hade varit roligt med en större roll framåt och bidra lite mer i offensiven, säger 20-åringen som hittills har gjort två mål i slutspelet.

Ni leder med 2–0 i matcher mot Lugi. Varför då?

– Vi har lyckats med vår matchplan. Vi har fått dem dit vi vill. Sen har det varit lite stolpe in med fina målvaktsinsatser.

Kan du utveckla vad ni gjort bra?

– Vi har som sagt fått dem dit vi vill. Våra målvakter har fått skotten som de vill ha. Sen springer vi och kontrar mycket. Det är så vi har vunnit matcherna.

Ni har endast förlorat en match sedan årsskiftet. Vad är det som gör er så svåra att slå?

– Det känns som att vi har hittat ett sätt att vinna matcher. Det ser inte alltid så bra ut men vi fortsätter med det vi tror på. Till slut lyckas vi lösa det. Vi är bra på att behålla lugnet.

Vad vill Michael Apelgren och Linus Ekman att du ska åstadkomma på plan?

– Göra det jag är bra på. Jag har fått en ganska stor roll sedan Vetle gick sönder. Vi har ett system bakåt som vi har tränat på i lång tid nu. Det är väldigt tydligt hur vi ska tänka. Man behöver inte tänka så mycket under match.

Hur mycket hade ni spelare att säga till om försvarsstrukturen?

– Mycket. Det är viktigt att vi får arbeta på det sätt som vi trivs bäst med. Det har ändrats lite då och då men vi spelare får absolut vara med och bestämma, fortsätter Brolin.

Moderklubb är Gökstens BK från Eskilstuna. Precis som för många andra ungar var handboll ett naturligt val när Brolin växte upp.

– Alla i min släkt har spelat handboll och min mamma var tränare för mig i Göksten. Men jag bytte till Guif när jag var 13 och blev kvar några säsonger innan jag flyttade ner till Göteborg för att gå på Katrinelundsgymnasiet. Sedan dess har det varit Sävehof för mig.

Tidigare i våras förlängde Brolin sitt kontrakt med Sävehof i ytterligare två år.

– Det kändes fantastiskt bra när jag fick chansen att förlänga. Det var inget jag tvekade på. Jag trivs jättebra både i klubben och i Partille.

Det är tuff konkurrens om A-lagsplatserna i Sävehof. Trodde du på förlängning inför säsongen?

– Jag hoppades självklart på det. Det kan jag säga. Jag hade lite problem förra säsongen med skador så den här säsongen var upp till mig själv om jag skulle fortsätta i Sävehof.

En av Sävehofs framgångsrecept denna säsongen har varit ödmjukhet. Trots fullständig dominans har de gulsvarta aldrig svävat iväg.

– Vi har allihopa pratat om det. Hur vi ska hantera situationer som vi ställs inför. Det är vi tillsammans som har skapat den här ödmjukheten. Vi försöker släppa matcherna rätt fort efter slutsignal. Det är en match i taget för oss och först till tre i slutspelet.

Ni vann med tolv bollar sist i Lund. Vad tror du Lugi kommer försöka med på fredag för att förlänga matchserien?

– Oj, det är svårt att svara på. Men de har inte stoppat vårt kontringsspel i två matcher nu. Så jag skulle gissa på att de kommer försöka ha längre anfall med mindre chans-inspel.

Om Brolin och hans försvarskollegor lyckas få stopp på Lugi för tredje matchen i rad återstår att se. Men förutsättningarna har sällan varit såhär bra för Sävehof att säkra ett finalavancemang. Även om Brolin höjer ett varningens finger för Lugi.

– De har jätteduktiga spelare. Hittills har vårt försvarsspel funkat bra. Men rätt som det är kommer det förmodligen lossna för dem. Då måste vi ta det därifrån, avslutar Brolin.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINALSERIE 1

11 april: IK Sävehof–Lugi HF 34–28
18 april: Lugi HF–IK Sävehof 22–34

23 april: IK Sävehof–Lugi HF
Ev 5 maj: Lugi HF–IK Sävehof
Ev 7 maj: IK Sävehof–Lugi HF

Foto: Bildbyrån