Fredrik Mossestad: ”Ska utnyttja det ännu mer”

Matchbollen är IFK Skövdes i den tredje semifinalen mot IFK Kristianstad. Handbollsligan tog ett kort snack med formstarke Fredrik Mossestad inför lördagens hemmamatch.
– Jag hoppas vi har gjort läxan från kvartsfinalserien mot Alingsås och avgör redan nu på hemmaplan, säger Mossestad.

IFK SKÖVDE–IFK KRISTIANSTAD
LÖRDAG 10 APRIL 16.15
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

IFK Skövdes hårda arbete har hittills gett goda resultat i SM-slutspelet. På lördag har klubben chans att gå till sin första SM-final på 14 år.

Kamraterna från Skaraborg leder semifinalserien mot IFK Kristianstad med 2–0. Senast segrade man på bortagolv med 33–27.

– Vi startade inte på topp men vi fortsatte att tro på det vi gör. Vi visste att stora chanser skulle uppstå om vi håller igång i 60 minuter. Vi har ett lugn i laget. Trots att Matias (Helt Jepsen) skadade sig gjorde Hampus (Söderman) det jättebra. Vi på träning vet vilken nivå han har så för oss var det ingen överraskning. Men han förtjänade att spela bra, berättar Fredrik Mossestad.

Just lugnet och tryggheten är något som Mossestad återkommer till under intervjun. Dels bakåt där Skövdespelarna kan lita på sina duktiga burväktare, Håvard Åsheim och Fabian Norsten.

– Vi vet att vi kommer få räddningar i varje match. Det skapar ett lugn i vårt försvarsspel. Det är inget lag som har överraskat oss. Det skulle jag säga är huvudorsaken till att vi leder med 2–0 i matcher mot Kristianstad.

Men Mossestad pekar även på kontinuiteten i laget.

– Att så många spelare har varit här i många år kan också ligga till grund för vårt kollektiva lugn. Vi har full koll på varandra. Spelar vi stabilt vet vi att vi kan slå alla lag i serien.

Mossestad själv är ny i laget. Norrmannen är uppvuxen i Bergen och hade fram till övergången i somras bara representerat Fyllingen.

– Jag spelade åtta säsonger i norska elitserien. Jag kom upp som 18-åring och gick bakom Kristian Björnsen vilket var lärorikt. Men förra året kände jag att det var dags för en ny liga och ett nytt land.

Hur nöjd är du med din debutsäsong i Skövde?

– Överlag är jag rätt så nöjd. Självklart vill man göra mål på alla sina skott. Men det är en hög nivå på ligan och jag känner att det har blivit bättre nu i slutspelet. Precis som laget.

Vilken är din ambition till nästa säsong?

– Europacupspel hade varit roligt. Om vi når SM-final har vi en plats. Sen hade det varit intressant att spela med publik. Det vore roligt att uppleva det riktiga Skövde. Det är något man hoppas på.

I vilken del av spelet har ni som lag störst förbättringspotential?

– Jag skulle säga kontringsspelet. Vi har ett försvarsspel som är topp två-tre i ligan. Det är vi väldigt nöjda med men vi ska kunna utnyttja det ännu mer, menar 27-åringen.

I och med 2–0-ledningen ställs IFK Skövde inför samma situation som man gjorde i kvartsfinalserien mot Alingsås HK. Då knep AHK den tredje matchen och tvingade Skövde till en fjärde drabbning.

Den gången gick det bra för IFK men Mossestad undviker gärna samma scenario mot Kristianstad.

– Vi är väldigt glada för vår ledning och att de tvingas vara desperata. Men vi måste möta upp dem på samma vis. I kvartsfinal 3 mot Alingsås hade AHK mycket mer vilja att vinna. Så får det inte se ut på lördag. Vårt fokus ligger på att lyfta vårt spel lite till.

Kristianstad spelade i veckan Europacupmatch mot Magdeburg. Kan ni dra nytta av det?

– Nja, jag tror inte den matchen sitter kvar i deras kroppar. Det blir nog två lag som går hundra procent. Det laget som vill mest kommer vinna, avslutar Mossestad.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINALSERIE 2

10 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad 25–22
17 april: IFK Kristianstad–IFK Skövde 27–33
24 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad
5 maj: IFK Kristianstad–IFK Skövde
Ev 7 maj: IFK Skövde–IFK Kristianstad

IFK Skövdes slutspelsskytteliga

1. Jack Thurin, 36 mål
2. Rasmus Wremer, 28
3. Richard Hanisch, 20
4. Matias Helt Jepsen, 18
5. Fredrik Mossestad, 15
6. Dan Beck-Hansen, 13
7. Victor Ljungqvist, 9
8. Rex Blom, 7
9. Kristian Svensson, 5
10. Hampus Söderman & Adam Samuelsson, 4

Foto: Bildbyrån