Philip Jonsson: ”Två poäng över förväntan”

Nykomlingen HK Aranäs har inlett seriespelet med en seger och en förlust. Över förväntan enligt återvändaren Philip Jonsson.
– Två poäng efter två omgångar är bra för oss, säger 25-åringen som i somras kom tillbaka till Kungsbackalaget.

HK ARANÄS–OV HELSINGBORG
SÖNDAG 27 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Philip Jonsson fick sin handbollsutbildning i både Önnered och Sävehof. Men det var i HK Aranäs som högernian slog igenom. Säsongen 2017/18 blev han intern skyttekung med 106 fullträffar, före Pontus Mellegård och August Wiger. Dessvärre räckte det inte till att rädda kvar Aranäs i Handbollsligan.

De två följande säsongerna blev det spel utanför Göteborg. Först i AIK, sedan i Lugi. Men när speltiden uteblev hos de sistnämnda gick flyttlasset tillbaka till västkusten i somras.

– Det var ett gemensamt beslut från båda parter. Övergången till Lugi blev inte som någon hade tänkt sig. Vi hade mer att vinna på att bryta kontraktet, berättar Jonsson.

Vad har du lärt dig från säsongerna i AIK och Lugi?

– Framförallt har man insett hur föreningar kan styras. Det finns många olika organisationer ute i landet. Spelmässigt har jag fått en bredare syn på hur man taktiskt kan lägga upp försvar- och anfallsspel.

Hur har de första månaderna varit tillbaka i Göteborg och Kungsbacka?

– Det har varit bra. Jag trivs i klubben och med Jerry (Hallbäck) som tränare. Göteborg är trivsamt också.

Du hade Hallbäck som tränare under din första sejour i Aranäs. Vad utmärker honom som ledare?

– Han är väldigt bra på att hantera kollektivet. I varje handbollslag finns en hierarki men han är bra på att få med alla på tåget. Jobba tillsammans mot lagets gemensamma mål, det är en av hans styrkor.

HK Aranäs inledde säsongen fint med en premiärseger mot lokalrivalerna Redbergslids IK. Men tidigare i veckan föll de tungt borta mot IFK Ystad. Slutresultatet skrevs 27–20 till IFK Ystad.

– Vi lade upp en matchplan med lyckades bara hålla den i 15-20 minuter. Vi lyckades inte få in bollen i mål och gav därför inte oss själva chansen att vinna. Vi hade inte mycket att hämta där, fortsätter Jonsson.

Två poäng efter två matcher. Är det över förväntan enligt dig?

– Ja, på pappret är det två poäng över förväntan. Vi hade inte gått och grämt oss med två bra insatser men noll poäng. Vi startade bra mot RIK och var konsekventa. Två poäng på två omgångar är bra för oss.

Är du nöjd med säsongsinledningen för egen del?

– Första matchen var godkänd. Andra matchen var inte det. Mot Ystad var många i vårt lag för dåliga, inklusive mig själv.

Hur viktig är söndagens hemmapremiär mot OV Helsingborg för er?

– Den är givetvis väldigt viktig. I varje hemmamatch måste vi ta chansen till poäng. OV är ett duktigt lag med namnstark trupp. Men det är en match som man på förhand siktar in sig på åtminstone en rimlig chans till poäng. Det kommer bli lite nytt för många av oss, att spela i ishallen. Men det ska ni nog kunna hantera också.

Det är tänkt att ni ska kunna flytta in i nya sporthallen efter jul. Tankar?

– Ja, efter januariuppehållet där. Vad jag förstår är det ett bekostat bygge med två hallar. Det blir väldigt spännande och viktigt för en förening som Aranäs att utvecklas. Inte för att förkasta Aranäshallen, det var en intim och rolig hall att spela i. Men med de nya hallarna kan Aranäs ta nästa kliv som elitklubb.

Vad kan vi förvänta oss för typ av match?

– Det kommer givetvis bli en kamp. Vi kommer försöka få stopp på deras anfallsspel och trycka i andra fas. Det blir viktigt med enkla mål så vi slipper att stångas mot deras storväxta försvarare.

OLOF THYRELIUS ERICSON