Petersen redo för avkast: ”Vi kan spela avslappnat”

Fredrik Petersen har flyttat hem till nykomlingen IFK Ystad tolv efter att han lämnade. Återkomsten i den röda tröjan börjar med ett derby mot Ystads IF under lördagen.

IFK YSTAD–YSTADS IF
LÖRDAG 8 SEPTEMBER 16.30
YSTAD ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Premiäromgångens kanske hetaste match spelas i Ystad Arena. IFK Ystad är tillbaka i Handbollsligan och inleder säsongen med ett hett derby mot lokalkonkurrenten och fjolårssexan Ystads IF.

– Det är alltid kul att börja med en sådan match och med mycket folk på läktarna. Vi har allt att vinna och inget att förlora. De har ett bra lag som borde vara med i toppen, så vi kan spela avslappnat, vara coola och se vad som står på resultattavlan efteråt, säger Fredrik Petersen.

Efter tolv år, 157 landskamper, sex mästerskap och spel utomlands är Fredrik Petersen tillbaka i sin moderklubb. Ett mål som han haft sedan flera år tillbaka. I fjol var han med och förde HK Malmö till SM-final, men tidigt efter säsongen blev det klart att 35-åringen flyttar hem till föreningen där karriärren tog sin fart.

– Det är väldigt skönt att vara hemma. Allt känns bra och jag vet att jag gjort helt rätt val. Jag är mycket glad för bytet sett till allt runtomkring. Även när det gäller tröjan och klubbmärket. Det känns inspirerande att få klubben att stanna kvar i högsta serien.

Vad är det som gjort att du fått så starka band till IFK Ystad?

– Jag började spela handboll här och flyttade när jag var 20 år. Man har tillbringat den största delen av sitt liv i klubben och känner att man vill ge tillbaka. Det var IFK Ystad som fostrade mig och fick fart på min karriär.

Du har gått från en SM-finalist till en nykomling med målet att hänga kvar i Handbollsligan. Hur ser du på den utmaningen?

– Det blir en ny situation för mig också. Tidigare i karriären har jag bara spelat i topplag från Danmark eller Tyskland. Nu känns det väldigt inspirerade att hjälpa IFK Ystad och de yngre spelarna att växa. Jag tror att vi kan sluta topp10, sedan får tiden utvisa exakt var vi hamnar. Vi har en bra mix med äldre spelare som spelat på översta nivån och ett par yngre spelare som kan ta kliv. Jag tror på oss.

IFK Ystads nyblivne lagkapten känner igen press inför lördagens derbypremiär mot Ystads IF.

– Alla poäng kommer bli viktiga. Vi har en bra chans mot de flesta lagen trots att vi är nykomlingar, men vi har inte kniven mot strupen direkt mot Ystads IF. De är jättefavoriter, men vi kommer göra allt för att vinna.

MARCUS HEED

Spelare i Handbollsligan med flest A-landskamper för Sverige

Kim Andersson, Ystads IF, 227
Jonas Larholm, IK Sävehof, 211
Fredrik Petersen, IFK Ystad, 157 
Johan Jakobsson, IK Sävehof, 121
Dan Beutler, HK Malmö, 71
Patrik Fahlgren, Hammarby, 53
Niclas Barud, Alingsås HK, 46
Magnus Persson, HK Malmö, 32
Anton Halén, IFK Kristianstad, 25
Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 18