Seger i första kvalmatchen för H65 Höör

H65 Höör besegrade Lokomotiv Zagreb med 22-18 (12-11) i första matchen i kvalet till EHF-cupens gruppspel.
– Jag är nöjd med resultatet, säger tränare Ola Månsson – vars lag förlorade Challenge Cup-finalen 2017 mot just Zagreb.

I fjor tog sig H65 Höör till gruppspel i EHF-cupen efter att ha misslyckats i kvalet till Champions League (samma kval som Sävehof i år slipper). Målsättningen är att ta sig dit igen och få sex matcher av hög europeisk klass.

Tre kvalrundor äger rum fram tills dess och H65 fick svårast tänkbara lottning – i form av Zagreb. Faktum är att det kan bli något enklare motstånd i en eventuell andra kvalomgång…

Båda lagen inledde ”trevande”.

– Försvarsmässigt gjorde vi det bra i princip hela matchen igenom. Dock var det vissa saker som förvånade mig. Sättet vi missade frilägen på och kastade bort en del bollar i kontringarna. Det var en typisk premiärmatch för oss, kommenterar Ola Månsson.

Noterbart är att H65 Höör brände fyra (!) straffar – och räddade lika många. Gry Bergdahl fick chansen på tre straffar och tog samtliga dessa.

I mitten andra halvlek gjorde H65 Höör ett ryck och i slutminuterna hade laget marginalerna på sina sida. Under slutsekunderna räddade Jannike Wiberg ett avslut från kroatiskorna varefter Emma Lindqvist kunde bryta igenom och sätta slutresultatet 22–18 – vilket ju är betydligt bättre än de 21–19 det ”lika gärna” kunde ha blivit.

Kristin Thorleifsdottir blev bästa målskytt i Höör med fem fullträffar. Niometersspelaren, som konkurrerar med Mikaela Mässing om en plats på vänsternio, har tagit steg framåt inför den här säsongen.

– Jag har utvecklats på mycket och verkligen lärt mig av förra säsongen som var min första i SHE.

– Zagreb spelade ungefär som vi väntat oss, med mycket smuggelhandboll. De tar fyra-fem steg, bryter ofta fram och spelar väldigt osvenskt. Bortsett från att vi missade ett par inspring i början av matchen tycker jag att vi hanterade dem bra.

Ola Månsson är medveten om vad som väntar i returen.

– Vi har ju varit där förut. Det kommer att bli tryck och tufft för mina spelare, men Zagreb måste vara åtta bollar bättre än idag… Kan vi stå upp lika bra i försvaret blir det nog bra. Sofia Hvenfelt gjorde en fantastisk match i försvaret – dessutom satte hon sina lägen framåt.

Dina topp 3 idag?

– På tredje plats det samlade försvaret. På andra plats Kristin Thorleifsdottir som gjorde starka inhopp i båda halvlekarna. Etta får Gry Bergdhal bli; hon hoppade in på tre straffar och tog samtliga.

Returen spelas i Zagreb lördagen den 15 september klockan 18. Vinnaren där får i omgång två möta ett lag som inte går vidare från sitt Champions League-kval.

Text: Christoffer Ekmark/H65 Höör
Foto: Martin Trobäck, kantbilder.se