Persson vill avsluta med första derbysegern

Från början var tanken att Linus Persson skulle ägna sin lediga månad åt att öka kvaliteten i IFK Ystads träningsmiljö. Med kort varsel skrevs han i truppen, sex matcher senare väntar Ystadsderbyt som final på den korta kontraktstiden.

– Jag har inte lyckats vinna något seniorderby med IFK så nu är det dags, säger han.

IFK YSTAD–YSTADS IF
YSTAD ARENA 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

När säsongen summeras kommer Linus Persson inte stå med flest räddningar i IFK-tröjan, knappast heller med högst räddningsprocent.

För vad det är värt är han emellertid ansiktet på lagets poängplockande i julmånaden, trots att han själv har stött på många okända nunor.

– Åtminstone 75 procent har jag aldrig mött. Man sitter hemma och ska göra analysen, känner sig nästan lite naken och oförberedd när man inte har någon aning om hur de ser ut. Man får använda andra knep, ”kolla på han med knäskyddet eller de höga strumporna”.

Är du nöjd med insatsen hittills i din oväntade comeback?

– Både ja och nej. När det kommer någon ny, oavsett om det är en tränare eller spelare blir det ett kortsiktigt lyft för alla. I vårt drömscenario hade vi tagit några poäng till.

Med andra ord vunnit matchen mot Aranäs senast?

– Ja, det var ett bottennapp, vi var för dåliga inklusive mig själv.

Under Perssontiden har IFK Ystad lagt tre poäng till sin tidigare enda, nykomlingen tvingas övervintra som jumbo. Desto fler ögonbryn har höjts över att Ystads IF är mitt uppe i streckstriden om en slutspelsplats.

– Det är väldigt överraskande, för mig är det ett lag för topp tre. De har många bra spelare och kan göra det tufft för oss.

Hur tar ni er uppåt i tabellen?

– Vi gör målen i sju mot sex, men försvaret måste prestera över tid. För att vinna matcher kan vi inte släppa in över 30 mål.

Framtiden fordrar att Linus Persson släpper närkontakten med IFK:s förehavanden. Kort tid in på det nya året går flygresan i retur till Rumänien för 29-åringen med familj.

I flickvännen Isabelle Gulldéns klubblag CSM Bucuresti är han en i ledarstaben som målvaktstränare.

– Min uppgift är att förbereda målvakterna på dem vi ska möta. Om det är så är teknik eller fysik försöker jag köra rätt så hårt med dem, men det viktigaste är förstås att de ska prestera på matcherna.

Kan du se dig spela i ett svenskt lag igen framöver?

– Jag tror inte jag kommer att vara så attraktiv. Det gick ett och ett halvt år från bronsmatchen jag spelade i Danmark tills jag kom igång här. Även om jag håller igång blir det inte lättare med en ny comeback.

Men du borde ha framtiden för dig, målvakter är sällan som bäst innan de fyller 30?

– Jag kan i alla fall säga att jag utvecklat mig mycket som tränare och fått upp ögonen för andra grejer. Det har jag säkert nytta av om jag skulle börja satsa igen.

Har matcherna i Ystad gjort dig mer spelsugen?

– Klart att det har varit roligt att spela men jag har ett roligt jobb och får jobba med världsmålvakter i Champions League. Träning och fysik, teknik och analys är bitar som jag alltid tyckt varit skoj, säger Linus Persson.

FREDRIK HASSELGREN

Målvaktsduellen: Linus Persson – Anders Persson

Ålder: 29–34.
Moderklubb: HK Björnen–Ystads IF.
Antal spelade matcher 2016/17: 6–17.
Räddningsprocent: 33,3–30,4.
Assist: 3–2.
Gjorda mål: 0–1 .
Fotnot: Båda spelade i IFK Ystad fram till 2007.

IFK Ystad mot Ystads IF

160922 Ystads IF–IFK Ystad 27–23
081229 IFK Ystad–Ystads IF 25–38
081109 Ystads IF–IFK Ystad 31–27
061226 IFK Ystad–Ystads IF 24–28
061201 Ystads IF–IFK Ystad 25–22

Bilden: Linus Persson åker snart hem till Rumänien igen, men först återstår hans sista match, för den här gången i alla fall, i IFK Ystad-tröjan – derbyt mot YIF. Foto: Bildbyrån.