Linus Arnesson Månadens spelare i december

Med stormsteg närmar han sig positionen som Redbergslids IK:s främste målskytt genom tiderna i högsta serien. 42 nya mål under december innebar, förutom tio poäng till RIK, också utmärkelsen Månadens spelare för Linus Arnesson.

Kim Andersson i september, Olle Forsell Schefvert i oktober och Simon Jeppsson i november. Utmärkelsen Månadens spelare i december gick till Redbergslids Linus Arnesson.

42 mål och 29 assist, i kombination med bland annat noll utvisningsminuter innebar en imponerande 32,71 MEP-poäng, en siffra ingen annan spelare i Handbollsligan var i närheten.

– Mycket handlar nog om att det var en bra månad för hela laget. Vi har haft flyt, jag har haft flyt. Det är många som har varit bra i laget, då blir det lättare, säger Hedemorasonen ödmjukt.

Många av poängen den här säsongen har kommit mot lag på den undre halvan av tabellen, men när Arnesson intervjuades på den här sajten för tio dagar sedan sa han att han hoppades att RIK skulle kunna ta poäng öven från topplagen, vilket också gjordes på annandagen.

Då kom serieledande LUGI HF på besök till Lisebergshallen, men fick vända hemåt med en elvamålsförlust.

– Det var en riktigt skön seger för oss. LUGI är ett väldigt bra lag och det betydde mycket för oss att få med oss de poängen. Vi hade en tuff avslutning på hösten med Alingsås, LUGI och Kristianstad och möter alla tre lagen igen när vi drar igång igen efter VM-uppehållet. Förhoppningsvis kan vi knipa ett par poäng då också.

Vad har ni för planer under uppehållet?

– Vi samlas igen den nionde januari även om vi även kommer att vara med i samband med RIK:s jubileumsmatch och 100-årsfest den sjunde januari. Sedan har vi några veckor på oss att träna ihop oss. Efter höstens matcher vet vi exakt vad vi behöver träna på, vilka spel som behöver sitta. Sedan kommer vi också att spela Salming cup i Tyskland i slutet av månaden (där bland andra Bundesligalagen Gummersbach, Lemgo, Emsdetten, Bergischer och Melsungen medverkar).

Apropå RIK:s jubileum, vem är din favorit i klubbens historia?

– Jag måste ändå säga ”Lövet” (Stefan Lövgren), även om jag inte har så många minnen från honom från RIK-tiden. Men det var han som var idolen när jag började förstå handboll.

Du är trea i RIK:s skytteliga genom tiderna (högsta serien). Har du koll på hur många mål du har kvar upp till Lövgren på andraplatsen?

– Nej, inte exakt.

32 mål. Och till Fredrik Pettersson på förstaplatsen fattas det 44 mål.

– Det är både roligt och overkligt. Jag får hålla tummarna för att jag håller mig hel och kan gå förbi.

Du ligger också sexa i antalet spelade matcher och är bland dem som spelat flest säsonger i klubben. Kan du se dig som en av RIK:s största spelare?

– Jag har fått frågor om det här tidigare. Det är klart att det inte var någonting man trodde på när man var yngre. Ser man det utifrån är det häftigt. RIK är en stor klubb som jag alltid sett upp till och det finns många stora namn i historien. Men det fattas nog några SM-guld för att jag ska vara med där uppe (skratt).

Har du någonsin varit bättre?

– Jag vet inte. Men jag är inne i ett flow nu och känner att jag hittar rätt. Det är väl nu när de tuffa motståndarna väntar det gäller att komma upp i en hög nivå och vara het. Det spelar kanske ingen större roll om man gör nio mål är vi vinner med 14. Men jag känner i dag att jag går för det på ett annat sätt än tidigare. Jag tycker att samspelet med linjen fungerar och jag gör fler genombrott än tidigare, jag har helt enkelt fler alternativ.

Vad har RIK betytt för dig?

– Jättemycket. Jag har bott i Göteborg i tio år och har spelat i elitlaget i nio säsonger. Jag har en jättebra relation med klubben, som blivit ännu bättre när Tony (Larsson) och Henrik (Lundström) kom tillbaka. Alla i och runt laget har verkligen stöttat mig till 100 procent.

Står du fast vid det du har sagt tidigare, att du inte kommer att spela i en annan svensk klubb?

– Ja, det gör jag. Det skulle i så fall behöva hända någonting riktigt dramatiskt, typ att RIK går i konkurs. Jag trivs jättebra med allt i RIK.

Hur går proffstankarna?

– Vi får se hur det blir där. Mitt mål är att någon gång flytta utomlands och spela, men samtidigt ska det kännas rätt också. Men det är absolut målet.

Och tankarna på landslaget?

– Det är svårt för mig att prata om det. Det har alltid varit en dröm att vara med i landslaget, men just nu kan jag bara fokusera på det jag presterar, det är bara det jag kan påverka.

DANIEL VANDOR

LINUS ARNESSONS DECEMBER

Matcher: 7
Mål: 42
Assist: 29
Utvisningar: 0
MEP: 32,71

MÅNADENS SPELARE I HANDBOLLSLIGAN 2016/17

September: Kim Andersson, Ystads IF
Oktober: Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof
November: Simon Jeppsson, LUGI HF
December: Linus Arnesson, Redbergslids IK
Utmärkelsen Månadens spelare går till den som har högst MEP-poäng aktuell månad

BÄST SNITT-MEP PER POSITION I DECEMBER

MV: Tobias Thulin, Redbergslids IK, 3,4
V6: Alfred Ehn, IFK Skövde, 3,8
V9: Linus Arnesson, Redbergslids IK, 4,7
M9: Felix Claar, Alingsås HK, 3,2
H9: Philip Jonsson, HK Aranäs, 3,9
H6: Andreas Flodman, Alingsås HK, 3,4
M6: Albin Stenberg, Redbergslids IK, 2,9

RIK-tränaren Jasmin Zuta om Linus Arnesson

”Det är främst två saker som jag ser i Linus. Först är det hans spetskvaliteter och hans repertoar. Han kan göra allt: skjuta, spela in, samarbete med medspelarna. Lägg också till att han har utvecklats oerhört i sitt försvarsspel så inser man att det är en nära nog komplett spelare. Det andra är hans ledaregenskaper. Jag tror inte folk inser hur han hela tiden driver, pressar och jagar laget framåt, såväl på träningar som matcher. Han är en indirekt lagkapten med en imponerande vinnarskalle. Jag tycker att det är en ära att få träna honom. ”

MESTA MÅLSKYTTAR I REDBERGSLIDS IK I HÖGSTA SERIEN

Fredrik Pettersson, 1 181
Stefan Lövgren, 1 169
Linus Arnesson, 1 137
Gösta Carlsson, 1 078
Stig Sánta, 983
Martin Boquist, 930
Anders Bäckegren, 930
Martin Frändesjö, 887
Magnus Wislander, 886
Rickard Lönn, 866

FLEST MATCHER I RIK-TRÖJAN I HÖGSTA SERIEN

Fredrik Pettersson, 362
Jerry Hallbäck, 302
Mikael Franzén, 277
Lars Bernhardsson, 271
Peter Gentzel, 260
Linus Arnesson, 255
Mikael Mellegård, 240
Henrik Lundström, 236
Gösta Carlsson, 234
Magnus Wislander, 233

MEP-LIGAN I HANDBOLLSLIGAN

Simon Jeppsson, LUGI HF, 70,04
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 68,58
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 67,88
Alfred Ehn, IFK Skövde, 58,12
Fredrik Petersen, HK Malmö, 56,75
Alfred Jönsson, LUGI HF, 55,60
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof 51,06
Hampus Jildenbäck, LUGI HF, 47,59
Adam Samuelsson, IFK Skövde, 47,26
Hampus Andersson, Ystads IF, 46,21

FLEST SPELMÅL I HANDBOLLSLIGAN

Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 98
Simon Jeppsson, LUGI HF, 97
Alfred Ehn, IFK Skövde, 95
Ola Pewik, Ricoh HK, 92
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 90
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 86 (0)
Alfred Jönsson, LUGI HF, 79
Kristian Svensson, IFK Skövde, 79
David Florander, Ricoh HK, 76
Hampus Jildenbäck, LUGI HF, 74

FLEST ASSIST I HANDBOLLSLIGAN

Kristian Svensson, IFK Skövde, 79
Henrik Knudsen, IFK Ystad, 74
Simon Jeppsson, LUGI HF, 73
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 70
Henrik Olsson, Ricoh HK, 65
Johan Fagerlund, IK Sävehof, 64
Kim Andersson, Ystads IF, 62
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 53
Emil Andersson, Eskilstuna Guif, 53
Gustaf Hallén, HIF Karlskrona, 51

Bilden: Linus Arnesson belönas med utmärkelsen Månadens spelare i Handbollsligan i december. 26-årigen gjorde 42 mål och 29 assist under månaden och är nu inte långt ifrån att bli RIK:s främste målskytt genom alla tider. Foto: Bildbyrån.