Persson: ”Det kommer att bli en del springa”

Alingsås HK har gjort två fruktlösa finalförsök att besegra IFK Kristianstad. Magnus Persson lyckades redan första gången och vet hur det ska göras.

– Det som talar för oss är att vi har hittat formen och har en positiv känsla i truppen, säger han.

SM-FINAL
IFK KRISTIANSTAD–ALINGSÅS HK
MALMÖ ARENA, 27 MAJ, 15.30

Det var 2013 som Magnus Persson fick guldjubla som både final- och matchvinnare med HK Drott. Efter ytterligare ett år i Halmstadsklubben, med en betydligt mer blygsam placering men många egna mål i Champions League väntade två års proffsäventyr i tyska Gummersbach.

Alingsås plockade hem en riktig prestigevärvning när kontraktet blev offentligt och Persson klev rätt in i laget med bra målaptit.

– Det har funnits ett tryck men så har det varit för hela laget. Vi har haft några formdippar, säger han.

Först och främst att AHK föll ifrån i striden om seriesegern, slutade femma och blev valda istället för att få välja kvartsfinalmotstånd.

Alingsås och slutspelsform är en bekant historia, än en gång är man ett av Sveriges två bästa lag.

– Vi var besvikna på oss själva men visste att det fanns en nivå till. Alla har höjt sig ett snäpp och presterat.

För din egen del måste de senaste veckorna varit märkliga?

– Ja, det har varit jobbigt. Först fick jag hjärnskakning, kom tillbaka och spelade två matcher i semin innan jag fick en febertopp. Men det hade varit värre att inte spela om laget hade förlorat.

Storskytten hann med att näta elva gånger under semifinalserien. Bakgrunden var en annan när han senast närmade sig säsongsfinalen med 47 fullträffar i utslagningsmatcherna.

Och därmed är vi tillbaka vid segerreceptet, från majdagen 2013 när Jesper Adolfsson såg niometersspelaren i ögonvrån och lade ett snabbt frikast så att Persson fick tillräckligt stor yta och nog med tid att göra 28–27 i absolut sista sekunden.

– Klart att slutet på den matchen är ett minne för livet, men det var en riktig resa i fem matcher mot både Ystad och LUGI i kvart och semi. Det har jag också med när jag tänker på guldet.

Alingsås och många av dina lagkamrater vann 2014 men har två raka förluster mot Kristianstad. Kan du hjälpa dem att komma över nederlagen?

– Det räcker med att vara i final, det är en egen match för sig. De är inte nöjda efter förra finalen och vet vad som krävs, men det har gått väldigt mycket handboll sedan dess.

Hur viktigt är det för er att komma igång med det snabba spelet?

– Jag kan tycka att både vi och Kristianstad är beroende av det, det kommer säkert att bli en del springa i finalen. De vill spela snabbt och kontringar är ju lite av Alingsås signum, säger Magnus Persson.

Hans familj har blivit större under tiden i Alingsås, frågorna får svar under en biltur med den nio månader gamla dottern.

– Det förändrar perspektiven att bli förälder, annorlunda och jättehärligt. Alingsås är en mysig stad, perfekt för en barnfamilj, säger Persson som stannar ytterligare år.

En del skidåkare och andra elitidrottare isolerar sig inför mästerskap och matcher. Hur har du det med bacillskräcken i finalveckan?

– Det är ingen fara. Jag jobbar som lärare på en skola, där fick jag ledigt torsdag och fredag, samtidigt känns det som jag haft mina förkylningar, säger Magnus Persson.

FREDRIK HASSELGREN

Alingsås HK:s skytteliga inför finalen

Felix Claar 149 (6)
Emil Frend Öfors 144
Magnus Persson 143 (42)
Andreas Flodman 123 (28)
Jesper Konradsson 108

Mål i tidigare SM-finaler

Magnus Persson, Alingsås, 15
Jesper Konradsson, Alingsås, 12
Daniel Tellander, Alingsås, 10
Johan Nilsson, Alingsås, 10
Olafur Gudmundsson, Kristianstad, 8
Pontus Johansson, Alingsås, 8
Jerry Tollbring, Kristianstad, 7
Andreas Flodman, Alingsås, 6
Johannes Larsson, Kristianstad, 6

Foto: Bildbyrån