Ottosson: ”Dags att bryta trenden”

Borta bra, men hemma bäst? Inte när det gäller Sävehof och Malmö.

– Nu är det dags att bryta trenden, tycker Viktor Ottosson.

IK SÄVEHOF–HK MALMÖ
ONSDAG 17 APRIL 18.15
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN & C MORE

Fem gånger har klubbarna mötts denna säsongen och samtliga har slutat med seger för bortalaget.

– Måste vara unikt. Men jag är inte förvånad. Lagen är så pass jämna och kartlagda att det tydligen inte har någon betydelse var nånstans vi spelar, konstaterar Sävehofs 28-årige kantspelare Viktor Ottosson.

Inför onsdagens fjärde kvartsfinal hoppas ”Kif” emellertid på en ”hemmaplansfördel” som normalt brukar ses så angelägen och betydelsefull.

Får ni ett starkt publikstöd?

– Det hoppas jag verkligen. Det känns som att slutspelstempen höjts i Partille. Sävehof har ju också ett damlag som redan tagit sig till SM-semifinal (möter H65 Höör).

Hur tillbringar man ett tolv dagar långt uppehåll från senaste mötet fram till nu?

– För oss icke-landslagsspelare känns det som en ny mindre försäsong. Efter kort ledighet började vi med tre tuffa fyspass som övergått till individuell och kollektiv handbollsträning. Lite olika villkor för olika spelare, men jag upplever som att alla är starkt kvar inne i slutspelsbubblan.

Viktor Ottosson värvades från Kortedala IF till Sävehof som A-pojk av Magnus Lundbäck, bror till ikonen Rustan Lundbäck.

Snart fick du smeknamnet ”Kif”, baserat på initialerna från din moderklubb?

– Det var min pojklagstränare, Glenn Claesson, som döpte mig eftersom vi var sju stycken Viktor i samma årskull. På så sätt kunde han hålla någorlunda ordning på oss.

Hur mår Kortedala IF – också Ljubomir Vranjes moderklubb – i dag?

– Inte så bra tyvärr. Handbollsverksamheten i egen regi är nedlagd. Det följde en sammanslagning med Banér, men sedan några år är det nystartade Kvibergs HK som gäller för knattar. Jag har varit där och berättat om min barndom och uppväxt i stadsdelen. Barnen behöver förebilder för att ta egna steg.

Hur minns du din egen A-lagskarriär i IK Sävehof?

– Debut mot Hammarby 2008. Jag fick hoppa in två minuter när Robert Johansson knöt skorna. Första målet gjorde jag året efter mot Skövde. Mitt genombrott kom med Mikael Franzén som tränare.

På meritlistan har Viktor Ottosson 10 A-lagssäsonger, tre (raka) SM-guld som senior (2010–12), två som junior, ett JVM-brons, samt tre A-landskamper 2013.

Hur ser framtiden ut?

– En match i taget. Jag vet i nuläget inte om jag spelar handboll nästa säsong. Vi har inte kommit dit i diskussionerna. Det är mycket som måste klaffa runt omkring och inte minst att klubben vill skriva nytt kontrakt. Jag har pluggat de två senaste åren och blir förhoppningsvis klar som fastighetsförvaltare i december. Kanske är det läge för min syssling, Henrik Johansson, att få en mer framträdande roll i positionen som vänstersexa? Äsch, jag vet inte.

Hur känns kroppen?

– Förvånansvärt bra. Jag råkade ut för en fotledsfraktur i november och det pratades om tre till fem månaders frånvaro. Jag var tillbaka efter drygt två och har förhoppningsvis ett gott läkkött…

Era tokjämna matcher mot Malmö – går de att förklara?

– Jag upplever som att dagsformen är avgörande. Och vem som har bästa målvakten under 60 minuter. Båda lagen är väldigt flexibla. Kan varva med 5–1-försvar och 7–6-spel i anfallet och är inte rädda för att ändra. Det finns mycket taktiskt kunnande på båda bänkarna.

Sävehof-tränaren Andreas Stockenberg aviserade efter senaste matchen att han lämnar klubben efter säsongens slut?

– Såna besked som kommer under denna årstiden. Min förre klubbkompis, Robert Månsson i Malmö, har till och med meddelat i veckan att han lägger av efter slutspelet. Tyvärr av knäproblem redan vid 26 års ålder, men så ser verkligheten ut. Beträffande ”Stocken” är jag bombsäker på att han ger järnet som tränare och coach så länge han är kvar.

Din åsikt om 41-årige Malmö-målvakten Dan Beutler som flyttar till danska ligan till hösten?

– Mäktigt med en så lång karriär. För mig är Beutler ett mellanting mellan en sprattelgubbe och en vägg, ha, ha. Både han och jag går på mycket känsla där det gäller att skaffa ett övertag i samband med sista beslutet.

Något mer än eventuellt Malmös målvakter som skrämmer dig?

– Skulle i så fall vara ballonger. Jag är livrädd för ballonger!

Okej, hur ser då ditt tidigare robusta slutspelsskägg ut efter tolv dagars uppehåll?

– På gränsen till att det bör rakas bort, måste jag erkänna. Det är stort, men inte särskilt snyggt. Å andra sidan känns det skönt att vakna varje morgon och veta att handbollssäsonger pågår ett tag till. Även om vi inte vinner nästa kamp eftersom vi har ett övertag på 2–1 i matcher, avslutar ”Kif”.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

FEM MÖTEN – FEM BORTASEGRAR

Lagen har redan mötts vid fem tillfällen under säsongen 2018/19. Samtliga matcher har slutat med vinst för bortalaget.
Grundserien:
16 okt: Malmö–Sävehof 23–25
13 mars: Sävehof–Malmö 31–33
Slutspelet:
24 mars:
Malmö–Sävehof 25–28 (e förl och 21–21)
28 mars: Sävehof-–Malmö 25–26
5 april: Malmö–Sävehof 22–23
Total målskillnad under ordinarie tid: 125–125. Eventuell ytterligare, och i så fall direkt avgörande, match spelas i Baltiska hallen i Malmö på måndag (annandag påsk). 

HK MALMÖ–IK SÄVEHOF 1–2

24 mars: HK Malmö–IK Sävehof 25–28
28 mars: IK Sävehof–HK Malmö 25–26
19.00: HK Malmö–IK Sävehof 22–23
17 april, 18.15: IK Sävehof–HK Malmö
Ev 22 april, 16.15: HK Malmö–IK Sävehof

Foto: Bildbyrån