Olivia Löfqvist: ”Allt höjs ytterligare ett snäpp”

Lugi mot Önnered är den jämnaste kvartsfinalen på tre år i SHE. Här är Olivia Löfqvists tankar inför söndagens femte och avgörande match i Sparbanken Skåne Arena.
– Nu är det allt eller inget, säger Lugis lagkapten. 

LUGI HF-ÖNNEREDS HK • SÖNDAG 14 APRIL 18.10 • SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

I onsdags klev hon fram när det behövdes som mest. Önnered hade chansen att avgöra i Göteborg, men Olivia Löfqvist gjorde sju mål och såg till att Lugis chanser till semifinal levde vidare.

– Det var superskönt. Vi hade inte så mycket val, det var vinna eller försvinna. Det var skönt att vi kunde lösa det till slut och samma för egen del att det lossande. Jag har inte kommit tillbaka fullt ut efter mina skador, men det kändes bra. 

Hur var det att spela med kniven mot strupen senast?

– På förhand var det inget annat än vinst som gällde. Alla i laget var väldigt fokuserade och medvetna vad vi behövde göra och lyckas med. Det var ingen som ville att säsongen skulle ta slut. 

Kvartsfinalmötet mellan Lugi och Önnered är det jämnaste sedan 2015/16. Under de fyra senaste säsongerna har SHE:s kvartsfinaler inte blivit några dramatiska tillställningar. 14 av de 16 senaste kvartsfinalerna (årets säsong inräknad) har slutat 3–0 i matcher till något lag.

Medan de andra kvartsfinalerna under våren har avgjorts tidigt (H65 Höör, Skuru och Sävehof vidare efter tre matcher) kommer detta mötet att avgöras i en femte och avgörande match. 

– Det har varit en rejäl fajt med målsnåla matcher. Den här kvartsfinalserien har två bra utgrupperade försvar och två lag med bra målvakter. Så det har absolut varit tajt med små marginaler i varje match. Jag hoppas att vi kan förbättra vårt anfallsspel, det har brustit lite under seriespelet, säger Olivia Löfqvist och fortsätter:

– Vi har ett yngre lag än Önnered. De kommer med mycket rutin och vet vad som gäller när matcherna står och väger. 

Och vad talar till Lugis fördel?

– Vi har bra individuella spelare på alla positioner. Det handlar om att våga hela tiden och våga kliva fram för att avgöra. Vi får inte bli bekväma i anfallsspelet.

Den 20-åriga mittsexan är en av lagets viktigaste spelare. Löfqvist är stark i båda riktningarna och bär lagkaptensbindeln. Den här säsongen har hon däremot dragits med skadeproblem.

– Jag stukade foten i första kvartsfinalen och hade tidigare en bristning i baksidan som höll mig borta länge. Min fysiska status har varit bättre, men det är inget man kan tänka på just nu. Det är bara att köra på, det är många kroppar som är slitna vid den här tiden på året. 

Under söndagen avgörs det vilket lag som går till semifinal. Hur ser du på matchen?

– Det ska bli roligt att spela och jag hoppas på mycket folk. Jag tror på en liknande matchbild som i de andra matcherna mot Önnered. Det kommer att bli tajt och jämnt med tufft försvarspel från båda håll, säger Olivia Löfqvist och fortsätter:

– Det här är en match där båda lagen har pressen på sig. Senast hade Önnered en chans till att avgöra. Nu är det allt eller inget för båda lagen och allt höjs ytterligare ett snäpp. 

Vad blir viktigast i anspänningen till en sådan här match?

– För egen del är det att komma upp till rätt nivå mentalt och ha en bra balans. Sedan behöver man inte mycket för att man ska få igång adrenalinet, det kommer av sig självt. Det handlar om att vi inte ska bli paralyserade framåt. Vi ska gå på mål och göra det vi bestämt. Att göra det så enkelt som möjligt för oss själva och inte gå utanför ramarna.

MARCUS HEED

16 senaste kvartsfinalerna

2015/16
Sävehof–Eslöv, 3–0
Skuru–BK Heid, 3–0
VästeråsIrsta–Skövde, 3–0
Lugi–H65 Höör, 3–2

2016/17
H65 Höör–Skövde, 3–0
Skuru–VästeråsIrsta, 3–0
Lugi–Kristianstad, 3–0
Sävehof–BK Heid, 3–0

2017/18
H65 Höör–VästeråsIrsta, 3–0
Skuru–Önnered, 3–0
Sävehof–Boden, 3–0
Lugi–Kristianstad, 3–0

2018/19
Skuru–Kungälv, 3–0
H65 Höör–VästeråsIrsta, 3–0
Sävehof–Skara, 3–0
Lugi–Önnered, 2–2 just nu