Oscar Kihlstedt: ”Bra chans till första poängen”

Fyra misslyckade försök och noll poäng på kontot. HK Varberg väntar fortfarande på att smaka på segerns sötma i årets säsong av Handbollsligan.
– Vi ska inte sticka under stolen med att det är bråttom, berättar lagets interna skytteligaledare Oscar Kihlstedt.

HK VARBERG–IFK YSTAD
ONSDAG 7 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Stor onsdagsunderhållning är att vänta när Handbollsligan rullar vidare med fyra kvällsmatcher på schemat.

I Skaraborg möts IFK Skövde och Önnered, medan Eskilstuna Guif välkomnar formstarka Ystads IF till Stiga Sports Arena. I Skåne ställs IFK Kristianstad mot OV Helsingborg.

Vi riktar dock blickarna åt Halland, där HK Varberg är på jakt efter sina första poäng. Tabelljumbon gästas av IFK Ystad, ett kvalificerat motstånd enligt Varbergs finländska nyförvärv Oscar Kihlstedt.

– Jag har följt svensk handboll sedan tidigare. Ystad spelar ett hårt försvar och har ett rätt duktigt skytte. Dessutom har de linjespelare som rycker i en ganska mycket. Men jag tror vi måste fokusera på oss själva. Vi måste bli tuffare bakåt och få lätta kontringsmål. Det är en klyscha som stämmer.

Är du pressad över tabelläget?

– Personligen, så nej. Såklart hade jag önskat fler poäng och pressen ökar ju längre vi går utan vinst. Men vi spelade rätt så bra sist. Det är några pusselbitar som ska falla på plats.

Vilka problem har du identifierat i ert spel?

– Jag tycker vi gör alldeles för många tekniska fel. Vi har inte gett oss själva chansen att vinna. Mot Redbergslid senast höll vi nere misstagen men alla kom inte upp i nivå. Det räcker inte att en eller två gubbar presterar då och då.

Hur länge har ni råd att förlora matcher?

– Alla matcher och poäng är såklart viktiga, så vi ska inte sticka under stolen med att det är bråttom. Men å andra sidan tar det tid att jobba ihop ett lag. Jag tror vi har bra chans att ta våra första poäng mot IFK Ystad.

Hur var helgen för er?

– Vi hade lite återhämtningsträning på lördagen. Sedan samlades vi och snackade om de fyra första matcherna. I söndags var jag ledig.

Vad kom ni fram till?

– Vi har känslan att det går bra på träning, men vi får inte ut det i matcherna. Både defensivt och offensivt. Men vi tog ett steg i rätt riktning i alla fall med ett riktigt snack.

Ni har en del utländska spelare i truppen, inklusive dig själv. Vilket språk använder ni i lagmötena?

– Mitt modersmål är svenska så vi försöker med att prata svenska. Men det glider lätt över till engelska så alla förstår.

Hur väl trivs du i Varberg?

– Jag trivs bra. Det är en fin stad med en bra storlek för vår familj. Allt runt omkring klubben är positivt. Det är många som tror på oss, vilket är viktigt i tunga perioder.

Vad sysslar du med utanför handbollen?

– Tills vidare är det bara handboll. Men jag ambitionen är att ha ett deltidsjobb vid sidan av. Det jobbar vi med just nu. Men än så länge är det bara fokus på handboll och familjen.

Oscar Kihlstedt blev tillsammans med bland annat Alingsås HK:s Benjamin Helander uttagna i Finlands landslagstrupp till EM-kvalmatcherna i november.

Med Ola Lindgren som förbundskapten möter Finland minst sagt tufft motstånd i kvalet. Schweiz, Nordmakedonien och de regerande OS och VM-mästarna Danmark står i vägen för nationens första mästerskap sedan 1958.

– Det är extremt tufft motstånd. Det är lite samma situation som i Varberg. Vi måste få ihop det till hundra procent. Jag tror vi kan överraska många lag, men det blir väldigt svårt.

De två bästa lagen i gruppen samt de fyra bästa treorna avancerar till turneringen i Ungern och Slovakien. Tror du att ni avancerar till EM?

– Helt ärligt tror jag jag inte det. Det ska mycket till för att samla poängen som krävs. Men vi ska ta en match i taget och fokusera på de bra sakerna.

Det var länge sedan Finland spelade mästerskapshandboll. Vad hade ett avancemang betytt för handbollsintresset i landet tror du?

– Handboll är en liten sport, mindre än volleyboll och basket. Men ett avancemang hade varit extremt viktigt för att visa unga spelare att det finns chanser för ett finskt lag i sporten. Det är roligt att förbundet satsar med Ola Lindgren som tränare. Men det är en lång väg dit vi vill. Finsk handboll måste jobba med alla bitar om man jämför oss med övriga nordiska länder.

I Varberg har ni fått hjälp av Ola Lindgrens gamla landslagskollega, Staffan Olsson. Hur ofta är han på plats och lär ut?

– Han är här regelbundet på måndagar och tisdagar. Tisdagarna kör vi dubbla pass så det blir tre totalt med Staffan.

Vad bidrar Staffan Olsson med?

– Erfarenhet och detaljer. Han är riktigt bra och kommer vara med oss åtminstone fram till jul. Men jag hoppas att vi kan använda honom längre än så. Det ser bra ut på träningarna, även om det kommer ta lite tid att få ut det hundraprocentigt på planen. Vi måste ha tålamod om vi ska vinna matcher, avslutar Kihlstedt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

INBÖRDES MÖTEN 2019/20

11 september: IFK Ystad – HK Varberg 27–15
5 november: HK Varberg – IFK Ystad 25–28
2 mars: IFK Ystad – HK Varberg 28–21

FRÄMSTA MÅLSKYTTARNA 2020/21

Varberg:
Oscar Kihlstedt, 16
Daniel Lindroos, 15
Erland Sund, 14 (4) 
Ram Turkenitz, 14
Karl Toom, 14
IFK Ystad: 
Christopher Schnell, 23 (6)
Christoffer Nilsson, 20
Jonathan Mollerup, 13
Marius Ferkingstad, 13
Axel Eriksson, 11

Foto: Bildbyrån