Oscar Gentzel: ”Skulle kännas vemodigt”

Hur skulle Aranässkytten Oscar Gentzel känna sig om han sköt Redbergslids IK ur högstaserien? Klubben där pappa Peter Gentzel har legendarstatus efter tio år som spelare.
– I stunden skulle det kännas fantastiskt. Men med lite reflektion skulle det vara vemodigt, svarar Gentzel vars Aranäs måste ta minst en poäng i lördagens ödesmatch.

HK ARANÄS–REDBERGSLIDS IK
LÖRDAG 6 MARS 16.00
SÄNDS PÅ CMORE

Med endast en omgång kvar av grundserien har nästjumbon HK Aranäs inget kvar att spara på. Minst en poäng mot Redbergslid på lördagen är ett måste om klubben ska spela kvar Handbollsligan nästa år.

– Vi har exakt allt att vinna. Vi kan inte kontrollera mer än vår egna prestation, säger Oscar Gentzel som har tillhört Aranäs sedan pojkåldern.

Är du nervös?

– Ja, det är lite mer spänt. Men det behöver inte vara något dåligt, säger Gentzel som är son till Peter Gentzel, landslagshjälte med Bengan Boys och RIK-profil som spelade för ”De vita eleganterna” i tio år mellan 1989 och 1999.

Var RIK ditt lag när du växte upp?

– Nej, jag föddes ju efter att pappa hade spelat i RIK. Så jag fick aldrig den relationen med Redbergslid. När vi flyttade hem från Europa började jag i Aranäs. Jag växte inte upp med RIK.

Vid Aranäs-seger med sex bollar är det Redbergslid som löper risk att åka direkt ur. Då behöver RIK i sin tur lita på att Ystads IF besegrar Varberg.

Hur skulle det kännas att skjuta ur Redbergslid ur högstaserien?

– I stunden skulle det vara fantastiskt. Men med lite reflektion skulle det kännas vemodigt. Just med tanke på vad den föreningen är och har varit.

I lördagens match är Oscar Gentzel inte ensam om att ha en annorlunda handbollsuppväxt. I RIK spelar nämligen Linus Lövgren, son till Stefan Lövgren och god kompis till Oscar.

– Vi kan ju relatera till varandra. Vi har vuxit upp på samma sätt med första åren utomlands för att sedan komma hem till Sverige. Våra föräldrar är goda vänner idag och vi har också en bra kontakt. Vi har mött varandra många gånger genom åren.

Kommer du skicka iväg något meddelande inför lördagens match?

– Det kan hända. Lite hets är alltid kul. Vi känner varandra såpass bra så det är inte omöjligt.

Vad är ditt drömscenario på lördag?

– Att vi vinner såklart. Sen skiter jag om vi vinner med åtta och Varberg vinner, vilket skulle innebära att RIK åker ur. Eller om vi vinner med två och Varberg skulle åka ner. Sålänge vi inte ryker.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Förutsättningar

Aranäs ligger på nedflyttningsplats och behöver ta sig förbi Varberg eller Redbergslid. För att ta sig förbi RIK krävs seger med sex bollar, för att ta sig förbi Varberg krävs kryss om Varberg förlorar eller seger om Varberg kryssar. Vinner Varberg sin match kan inte Aranäs gå förbi dem. Redbergslid kan gå förbi Önnered till elfteplatsen, men kan också åka ur Handbollsligan. För att åka ur behöver de förlora med minst sex bollar samtidigt som Varberg vinner.

Foto: Bildbyrån