Förutsättningarna inför slutomgången

På lördagen spelas den sista omgången i Handbollsligan och med undantag av Lugi kan alla lag klättra eller sjunka i tabellen. Här är matcherna och förutsättningarna.

Tidigare i veckan stod det klart att OV Helsingborg slutar sist och åker ur Handbollsligan, under lördagen kommer det att stå klart om det blir HK Aranäs, HK Varberg eller Redbergslids IK som gör laget sällskap till allsvenskan.

Det kommer också att avgöras om det blir IF Hallby, Eskilstuna Guif eller IFK Ystad som tar den sista slutspelsplatsen, liksom vilket lag som blir seriesegrare. IK Sävehof sitter i förarsätet där, men utmanas av Malmö och även Ystads IF har en teoretisk chans.

SISTA OMGÅNGEN, LÖRDAG 16.00

Alingsås HK–IFK Skövde (sänds på C More)
Förutsättningar: Det är inte helt otroligt att Alingsås och Skövde kommer att mötas även i kvartsfinalserien. Blir det kryss eller bortaseger här blir det definitivt så, vinner Alingsås kan dock Kristianstad kliva förbi Skövde och ta femteplatsen. Alingsås har just nu grepp om fjärdeplatsen, vilket innebär att de kan då en extra hemmamatch i kvartsfinalserien, och behåller den vis seger eller kryss. Förlorar de slutar de femma. 

IK Sävehof–IF Hallby (sänds på Sportkanalen och C More)
Förutsättningar: Sävehof har i princip seriesegern i egna händer då de har hela 31 plusmål tillgodo på Malmö och två poäng och 48 plusmål tillgodo på trean Ystads IF. Vid kryss eller förlust kan dock Malmö gå förbi. Hallby innebar just nu den sista slutspelsplatsen, men jagas av Eskilstuna Guif som ligger på samma poäng med har sämre målskillnad än Hallby. 

HK Varberg–Ystads IF (sänds på C More)
Förutsättningar: Varberg ligger på 13:e plats, precis ovanför nedflyttningsstrecket, och håller sig kvar om det blir seger. Vid oavgjort går Aranäs förbi om de vinner sin match, vid förlust går Aranäs förbi om de kryssar eller vinner. Ystads IF ligger trea och kan inte bli sämre än det, men får det också tufft att klättra. Seriesegern går att nå i teorin, men är inte särskilt trolig i praktiken då det skiljer två poäng och 48 plusmål till serieledande Sävehof och två poäng och 17 mål till tvåan Malmö. 

IFK Kristianstad–HK Malmö (sänds på C More)
Förutsättningar: Kristianstad ligger sexa, men klättrar till femteplats om de besegrar Malmö samtidigt som Alingsås besegrar Skövde. I så fall ställs Kristianstad mot Alingsås i kvartsfinalserien. Slutar de sexa är det troligaste att det blir derby mot Ystads IF, men det kan också bli Skövde om de senare besegrar Alingsås och tar fjärdeplatsen. 

Lugi HF–Önnereds HK (sänds på C More)
Förutsättningar: Lugi är redan klar sjua i ligan då det skiljer tre poäng upp till sexan Kristianstad och fyra poäng ner till åttan Hallby. Önnered ligger elva och kan inte undvika kval. Slutar de elva möter de fyran i allsvenskan i kommande kval, slutar de tolva (Redbergslid kan gå förbi) väntar den allsvenska trean. 

HK Aranäs–Redbergslids IK (sänds på C More)
Förutsättningar: Aranäs ligger på nedflyttningsplats och behöver ta sig förbi Varberg eller Redbergslid. För att ta sig förbi RIK krävs seger med sex bollar, för att ta sig förbi Varberg krävs kryss om Varberg förlorar eller seger om Varberg kryssar. Vinner Varberg sin match kan inte Aranäs gå förbi dem. Redbergslid kan gå förbi Önnered till elfteplatsen, men kan också åka ur Handbollsligan. För att åka ur behöver de förlora med minst sex bollar samtidigt som Varberg vinner.  

Eskilstuna Guif–IFK Ystad (sänds på C More)
Förutsättningar: Eskilstuna Guif ligger nia, på samma poäng som åttan Hallby, men med sämre målskillnad (32 mål skiljer). Laget måste ta poäng för att slutspelshoppet ska leva. IFK Ystads slutspelschans finns i teorin, men de behöver i så fall ta in två poäng och 35 må på Hallby. 

KVARTSFINALER

Lag 1–Lag 8
Lag 2–Lag 7
Lag 3–Lag 6
Lag 4–Lag 5
I semifinalen möter det bäst placerade laget i grundserien det sämst placerade laget. 

KVARTSFINALDATUM

Kvartsfinal 1: 17–21 mars
Kvartsfinal 2: 24–26 mars
Kvartsfinal 3: 28-29 mars
Kvartsfinal 4: 31 mars
Kvartsfinal 5: 5–6 april
Justeringar av dessa dagar kan komma att behöva göras utifrån Ystads IF:s och IFK Kristianstads matcher i de europeiska cuperna