Olle Ek: ”Upplagt för en rolig match”

Den tidiga seriefinalen mellan IK Sävehof och Alingsås HK lär dra åt sig många blickar på lördagseftermiddagen. Att de båda topplagen är lokalantagonister gör inte saken sämre menar Sävehofs Olle Ek. 

– Det är upplagt för en rolig match. Det kommer säkert bli lite extra känslor inblandade, säger Sävehofs anfallsmotor. 

IK SÄVEHOF–ALINGSÅS HK
LÖRDAG 9 OKTOBER 15.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Mötet mellan IK Sävehof och Alingsås HK har i flera år varit ett av Handbollsligans hetaste. De båda lagen drabbade samman i SM-finalserien 2019 vilken Sävehof gick segrandes ur med 3–2 i matcher. Lagens hemmahallar skiljs åt med bara 36 kilometer.

Sett till SM-guld är Sävehof, med fem fler SM-tecken, den mest framgångsrika klubben av de två. Men i inbördes möten i högstaserien leder konkurrenterna derbystatistiken med 33 segrar på 64 matcher (slutspel inräknat). Faktum är att AHK har vunnit sju av de senaste tolv matcherna mot Sävehof.

Sävehofs Olle Ek, som tillsammans med AHK:s William Andersson Moberg, Niclas Barud och Samuel Lindberg har representerat båda E20-klubbarna, är förväntansfull inför lördagens seriefinal:

– Det ska bli jäkligt kul. Det är två lag i toppskiktet som har härligt publikstöd. Det är upplagt för en rolig match. Det kommer säkert bli lite extra känslor inblandade. Så är det oftast i ett derby.

Du har själv spelat i Alingsås HK en gång i tiden. Hur tror du att dem resonerar inför en match mot Sävehof?

– Nu var det fem år sedan jag lämnade Alingsås. Men jag minns att det var en av de hetaste matcherna på säsongen. Man ville verkligen slå Sävehof och jag tror vi resonerar på samma sätt inför lördag. Man vill visa vem som är storebror och lillebror och så vidare.

Är du en spelare som kan tända till i den här typen av derbymatcher?

– Ja, det får jag väl säga. Sen försöker jag hålla mig på rätt sida av reglerna så det inte drabbar laget. Men det är inte alltid man lyckas med det.

AHK:s spelare har på fem omgångar redan dragit på sig fem röda kort och ett blått kort. Är du oroad för tuffa tag på lördag?

– Oj, jag hade ingen aning om att det var så många. Men om de gör något på lördag som renderar i ett rött kort är det bara bra för mitt lag. Så jag är inte speciellt orolig för det. Antagligen blir det tuffa tag.

Vem i Sävehof delar ut de hårda smällarna?

Elias (Á Skipagøtu) leder utvisningsligan men jag vet inte om det beror på tuffa tag eller andra tillfälligheter, skrattar Ek som fortsätter:

– Men vi delar på det där. Vi står upp tillsammans.

Med sina 21 mål har Olle Ek varit en av de de främsta målskyttarna för Sävehof under säsongsstarten. Mittnian värvades inför säsongen från IF Hallby som en av flera ersättare till Jonathan Edvardsson som lämnade för proffslivet i Tyskland.

– ”Jonte” är en jäkla bra spelare så det är lite väl stora skor för mig att fylla. Jag ser inte mig själv som någon rak ersättare. Det är jag och Elias som fyller den platsen tillsammans.

Vilken är din roll i Sävehof?

– Jag försöker bidra med det jag kan. Mina styrkor ligger i anfallsspelet även om jag vill vara en stabil försvarsspelare också. Men jag är inte riktigt där än. Jag är inte den mest spektakulära. Jag är ofta den som drar upp tempot.

Den som tar en titt på Sävehofs interna skytteliga ser en av Partillelagets stora styrkor. Sju spelare har redan hunnit göra fler än tio mål. Leder gör Sebastian Karlsson och Elias Á Skipagøtu med 23 mål var.

– Vi har en fin bredd vilket resulterar i att ingen gör överdrivet mycket mål, menar Olle Ek som tillsammans med lagkamraterna Bertram Obling och Pontus Brolin har haft en annorlunda derbyuppladdning.

Under torsdagen var de tre Sävehof-spelarna ute och plockade skräp tillsammans med elever från Angereds språkintroduktionsprogram.

– Det var i samband med ett samhällsprojekt som Sävehof jobbar med. Det var relativt nyanlända ungdomar som främst jobbar på att lära sig språket. Vi hann med att plocka en hel del, berättar Ek.

Hur var som derbyuppladdning?

– Jo, det känns bra att göra sånt och tänka på annat än handboll. Det finns ju viktigare saker i samhället.

Sävehofs huvudtränare Michael Apelgren har berömts ända sedan han kom till Partilleklubben för ett drygt år sedan. Olle Ek stämmer in i hyllningarna.

– ”Micke” är en jättebra tränare och lovordas mycket. Jag tror inte jag har hört någon som är missnöjd med eller har något negativt att säga om honom. Han är grym.

Vad har ni pratat om inför lördagens match?

– De har många bra spelare på olika positioner. Vi får se vem som utnyttjar varandras svagheter bäst.

I Sävehofs time-outer kan man få höra namn på olika anfallskombinationer. En av dem är ”Alingsås”, en spelrörelse som Olle Ek inte vill redogöra för.

– Varför den heter Alingsås vet jag faktiskt inte. Den hette så när jag kom till Sävehof i somras. Kanske gjorde vi den rörelsen mot Alingsås någon gång. Man hänger alltid upp det där på något.

Kommer vi få se någon Alingsås-rörelse från er på lördag?

– Det är nog inte omöjligt. Men vår gameplan kan jag inte avslöja, avslutar Ek.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Olle Eks karriär

Växjö HF, -2013
Alingsås HK, 2013-2016
IF Hallby, 2016-2021
IK Sävehof, 2021-

IK Sävehofs interna skytteliga

1. Sebastian Karlsson, 23
1. Elias Á Skipagøtu, 23
3. Olle Ek, 21
4. Rune Schrøder, 19
5. Gzim Salihi, 17
6. Alexander Westby, 14
7, Felix Möller, 12

Alingsås HK:s interna skytteliga

1. Mathias Pedersen, 39
2. Daniel Blomgren, 27
3. Johan Nilsson, 19
4. Jesper Filén, 16
5. William Andesson Moberg, 14
6. Samuel Lindberg, 10
7. Rasmus Torbjörnsson, 8

Inbördes statistik i högsta serien (slutspel inräknat)

Segrar, Alingsås HK: 33
Segrar, IK Sävehof, 26
Oavgjort: 5

Foto: Bildbyrån