Niklas Kraft: ”Aldrig fått en bättre start”

Ystads IF:s Niklas Kraft har fått en smakstart på hösten. Med makalösa 40.7% i räddningsprocent leder han målvaktsligan efter sex omgångar. 

– Jag har aldrig fått en bättre säsongsstart, säger Kraft.

Totalt har Ystads IF:s Niklas Kraft noterats för 98 räddningar på 241 avslut. I söndagens bortamatch mot Lugi agerade han i långa stunder vägg och knäckte de unga lundensarna.

– Det var extra skönt att få den segern. Vi har haft en tung historik mot Lugi med många insläppta mål. Vi gjorde en bra försvarsmatch, berättar Kraft som nådde upp i 43,2% räddningsprocent.

För Kraft betyder den starka säsongsinledningen en hel del. I våras var han ur spel till följd av en svår hjärnskakning.

– Vi har hade bra övervakning på den under sommaren och nu har inga spår kvar. Jag är helt friskförklarad, fortsätter Frisk som även tog plats i Månadens MEP-lag i september.

Hur skönt känns det att inleda säsongen såhär starkt?

– Jo det känns bra. Jag känner mig i bättre fysisk form än vad jag gjort på länge. Sen har vi i laget satt försvarspelet mycket bättre i år. Jag tycker att Philip Stenmalm har höjt defensiven generellt. När Oscar Carlén tog över förra året var det en liten omställning men nu ser det bättre och bättre ut för varje match.

Målvaktstränare i YIF är den gamla landslagshjälten Mattias Andersson. Med sitt uppdrag för det tyska herrlandslaget och THW Kiel är han en av Handbollsligans mest meriterade målvaktstränare,

– Mattias är jätteviktig för oss. Han försöker vara nere en gång i veckan och vara med på matcherna. Det är ett stort stöd att ha, berättar Kraft.

Med tanke på din säsongsstart, tänker du något på framtiden Niklas?

– Nej, inte just nu. Nu är det ligan som gäller. Vi har kunnat haft bra fokus på Handbollsligan efter uttåg i ATG Svenska cupen och European League. Det är nästa match som gäller, allt det andra får komma allt eftersom.

Kommer du vinna målvaktsligan i år?

– Haha, det är alldeles för tidigt att säga. Det är många matcher kvar.

Men du känner dig bättre än någonsin?

– Ja, det kanske jag gör. Jag vet inte riktigt. Men jag har aldrig haft en bättre säsongsstart, avslutar formstarke Kraft.

Ystads IF, som är i delad serieledning med Alingsås HK, spelar i helgen hemma mot Eskilstuna Guif.

 

OLOF THYRELIUS ERICSON

MÅLVAKTSLIGAN

1. Niklas Kraft, Ystads IF, 40,7%
2. Linus Bergh, Hammarby IF, 39,7%
3. Bertram Obling, IK Sävehof, 37,9%
4. Alexander Lindén, HK Aranäs, 37,2%
5. Rickard Frisk, Alingsås HK, 36,8%

Målvaktsligan avgörs genom räddningsprocent. För att komma med i målvaktsligan måste varje målvakt nå upp i 15% (skott på mål) av den målvakt som fått flest skott på mål mot sig. 

MÅLVAKTERNAS MEP-LIGA

1. Niklas Kraft, Ystads IF, 19,65, MEP-poäng
2. Rickard Frisk, Alingsås HK, 13,47
3. Marcus Holmén, IF Hallby, 9,92
4. Alexander Lindén, HK Aranäs, 9,15
5. Bertram Obling, IK Sävehof, 7,28

Niklas Krafts karriär

IFK Ystad, -2013
IK Sävehof, 2013-2015
HK Malmö, 2015-2017
OV Helsingborg, 2017-2018
Alingsås HK, 2018-2020
Ystads IF, 2020-

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån