Olle Ek: ”Ser bättre och bättre ut”

Nykomlingarna IF Hallby har radat upp fina insatser den senaste tiden och jagar nu första skrällen mot ett topplag. Handbollsligan tog ett snack med nyckelspelaren Olle Ek inför onsdagens hemmamatch mot IK Sävehof.
– Vi har pressat många lag på hemmaplan, det kanske är dags att vinna nu. Det ska bli riktigt roligt, säger 22-årige Olle Ek.

IF HALLBY–IK SÄVEHOF
ONSDAG 20 NOVEMBER 19:00
SÄNDS PÅ CMORE

IF Hallby har likt övriga nykomlingar i Handbollsligan fått en tuff start på serien. Förvånansvärt nog har man dock vunnit fler matcher på resande fot än på hemmaplan. Jönköpingslagets tre vinster under hösten har kommit borta mot Eskilstuna Guif och Önnereds HK, samt hemma mot OV Helsingborg.

Endast en hemmaseger på sex försök skrämmer inte de gästande lagen, i onsdagens fall de regerande mästarna IK Sävehof. Men mittnian och spelfördelaren Olle Ek ser möjligheterna för en skräll.

– Det ska bli riktigt kul. Vi vill ha revansch från senast vi mötte dem. Då körde de över oss. Det hade vart kul om vi fick revansch. Vi har pressat många lag på hemmaplan men inte fått med oss poängen. Det kan vara läge mot Sävehof, säger Ek.

Vad minns du av tiomålsförlusten i Partille för en dryg månad sedan?

– Vi fick inte träff på dem bakåt. Det vi hade kommit överens om lyckades vi inte följa. Vi stod inte riktigt upp. Men det var ganska tidigt på säsongen, nu har vi anpassat oss till spelet i Handbollsligan lite bättre, förklarar Ek och fortsätter:

– Det är stor skillnad på spelet i Handbollsligan och allsvenskan. Det har vi anpassat oss till under hösten. Förhoppningsvis kan vi börja ta lite poäng nu.

Olle Ek kom till Hallby sommaren 2016 från Alingsås HK. Totalt hann han göra tolv matcher i högstaligan för AHK, innan flyttlasset gick söderut till Jönköping där han ursprungligen växte upp.

– I Alingsås var jag junior och spelade inte svinmycket. Det var mest se och lära. Jag fick en mycket större roll i Hallby i allsvenskan. Jag har gjort några år i den serien, så det har känts som ett bra steg att spela i högstaserien igen. Jag har haft lite rutingrejer att fila på men det har varit jättekul och utvecklande att spela i Handbollsligan.

Du saknar med andra ord inte allsvenskan?

– Nej, verkligen inte. Det är mycket roligare kulisser här. Jag hoppas verkligen vi kan hålla oss kvar.

Hallby har hittills samlat ihop sex poäng på tolv matcher. Man har varit ytterst nära att knipa poäng hemma mot Alingsås HK, HK Malmö och IFK Skövde, men samtliga matcher slutade till bortalagens fördel. En tendens som möjligtvis pekar åt ett trendbrott för Hallby på hemmaplan.

– Jag tycker formen går uppåt hela tiden. Vi har lyckats pressa några topplag och spelet ser bättre och bättre ut. Vi har en bra moral i laget och en bra sammanhållning. Vi är bra på att kämpa för varandra.

Hur skulle du analysera hösten för egen del?

– Lite upp och ner. Jag behöver fila ner lite tekniska fel, men det känns ändå som att jag kan prestera skapligt i serien. Det känns rätt bra.

Vad har ni pratat om för att plocka fler poäng?

– Vi måste fila ner de lätta misstagen och få ett bättre försvarsspel. Fortsätta jobba och inte sluta tro på det. Vi har ganska många torskar, men så länge vi har ett lag bakom oss är det okej. Det känns som att vi tar steg. Nu kommer en december med många trötta lag som kanske inte tycker handboll är lika kul som i april. Det är nu vi ska vara som hetast.

Vad blir viktigast mot Sävehof?

– De har en bra niometerslina som vi måste stoppa på ett bättre sätt än senast. Då fick de göra allting mot oss. Vi måste styra lite mer vilka mål vi släpper in nu och få träff bakåt. Jag tror även att vi kan utnyttja att de spelar Champions League. Förhoppningsvis kommer de hit och tycker det är tråkigt att spela i Jönköping.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IF Hallbys interna skytteliga

1. Charles Hugoson, 55
2. Adam Tumba, 49
3. Olle Ek, 40
4. Robin Svensson, 36
5. Jesper Järlfors, 32