Nygren: ”Dags för oss i laget att steppa upp”

Läget är botten. Men det finns inspiration när Jakob Nygren och kompani i HIF Karlskrona använder all sin erfarenhet för att klara kontraktet.

– Oavsett om man spelar för SM-final eller överleva måste man gilla de avgörande matcherna, säger han.

HIF KARLSKRONA–IFK KRISTIANSTAD
TISDAG 6 FEBRUARI 19.00
KARLSKRONA IDROTTSHALL
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I den senaste avstämningen har jumbon 16 raka, halva seriesäsongen med förluster. Nu väntar suveränen IFK Kristianstad och en riktigt smal poängchans.

– Kristianstad är alltid Kristianstad, vi tittar mestadels på oss själva. ”Sibbe” försöker komma in och sätta sin prägel och vi vet vad vi kan förbättra. Vi vill ha bra svar att vi är på rätt väg, första halvlek senast var den bästa på länge och vi jobbar på energi och kämpaglöd, säger Jakob Nygren.

”Sibbe”, alltså Sebastian Seifert tog över under uppehållet. Vad har tränarbytet inneburit?

– Det innebär att vi får ett nytänk och en tankeställare. Nu har klubben agerat så det är dags för oss i laget att steppa upp. Seifert är är en energispridare som också kräver energi och krigarmentalitet på träning och i match.

Kvaliteter som krävs i er situation, en poäng efter OV Helsingborg på kvalplats?

– Det är väl det. Vi har haft dåligt självförtroende och det är ångestladdat att ligga på sista plats och riskera att åka ur. Han är väldigt duktig på att ta fram det lilla extra, vinna varje centimeter men det kräver av varje spelare att de köper detta.

Seiferts senaste tränaruppdrag var ju Ystads IF. Där befann sig också Jakob Nygren i många år och högernian återvänder med ett nyskrivet kontrakt till hösten.

I Karlskrona gör han sin tredje säsong. Den förra blev hackig med armskada och operation, nu gäller kravbilden med mycket ansvar i en viktig roll för 26-åringen.

– Det är en balansgång, jag och Seifert har en dialog även om mycket är mitt eget ansvar. Malmömatchen senast tog mycket energimässigt, med sjukdomar och skador är jag ensam på min position och det kan vara svårt att vara på topp en hel match. Målet är ju att vara fräsch när matcherna ska avgöras, först måste vi vara med till dess.

Men du har svårt att spara kraft i din position?

– Jag har ju en energikrävande spelstil och tar en del stryk, kan inte hoppa och skjuta utifrån så det tar hårt på kroppen. Nu har jag en bra kollega på kanten, Hampus Olsson som verkligen kommit igång. Det betyder att jag kunnat öka mitt assistspel och öppnar jag upp lite ytor kan vi få extalägen så att kantspelaren gör mål, säger Nygren som räknar med kamp till målsnöret för Karlskrona i Handbollsligan.

Till att börja med om att kliva upp på kvalplats.

– Seifert har fångat upp vissa som haft det tuffare, förlorar man många matcher tappar man skallen snabbare och det är svårt för de som kommer nya. Vi andra har varit med om liknande med tunga säsonger. Ifjor när jag gick skadad drog de övriga ett väldigt lass så det gäller att kriga på trots motgångar, säger han.

FREDRIK HASSELGREN

FLEST SPELMÅL BLAND NIOMETARE

Alfred Jönsson, Lugi, 130
Patrik Fahlgren, Hammarby, 116
Jonathan Carlsbogård, Redbergslid, 108
Linus Nilsson, Helsingborg, 108
Emil Andersson, Eskilstuna Guif, 95
Felix Claar, Alingsås, 95
Kristian Svensson, Skövde, 93
Rickard Lönn, Hammarby. 92
Adam Lönn, Malmö, 90
Jakob Nygren, Karlskrona, 88

Foto: Bildbyrån