Linus Nilsson: ”Grunden finns där”

Ricoh HK kommer med en handfull förluster, OV Helsingborg har upplevt nio raka nollor. Räkna med lite extra nerv i onsdagsmatchen mellan två av lagen på kvalplats.

– Det var tufft och jämnt när vi möttes uppe i Stockholm. Tar vi två poäng börjar vi knapra in på allvar på lagen ovanför, säger Linus Nilsson hos den skånska nästjumbon.

OV HELSINGBORG–RICOH HK
HELSINGBORG ARENA
ONSDAG 7 FEBRUARI 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Vänsternian Linus Nilsson är van vid handbollslivet vid sundet, som lag betraktat har nykomlingen haft en del att lära hittills.

– Vi har ju ganska ungt lag på den här nivån, med många som inte har spelat elitserien eller liknande serier. Och det är stor skillnad från att vinna varje match till att få slita för varje poäng, säger han och menar att det gäller att gilla läget.

– Vi har diskuterat vissa saker som vi kommer behöva göra bättre. Till exempel att fajtas som vi tycker att vi varit bra på tidigare, den inställningen måste vi få tillbaka. Sen har vi haft otur med skador som lett till förändringar i vårt spel, jag har till exempel fått spela en del som playmaker.

Pusslet lär ha fått bättre passform på bitarna sedan den bosniske mittnian Sasa Puljizovic kommit in?

– Det har absolut varit en ljusglimt, en spelare som gillar att lägga upp för andra men också har ett eget hot. Han kan också spela fram mig så att jag hamnar i situationer som jag gillar, säger Helsingborgs mest målfarlige skytt.

I David Floranders skadefrånvaro är Nilsson också förstaval som straffläggare. En pålitlig lirare som började i IFK Kristianstad i tuff konkurrens med stjärnor som Lars Møller Madsen och Markus Olsson på vänstersidan. Efter en låneperiod i Karlskrona nådde han OV.

Helsingborgstiden fick en paus när du gjorde ett år i norska Runar?

– Det var lärorikt och en nivå upp från allsvenskan. Jag ser det som lite skjuts för karriären, för att bli mer komplett. När vi ramlade ur serien blev det sedan naturligt att gå till OV igen, då ”Tubbi” (Ulf Sivertsson) kom in för en ny satsning.

I tabellen skiljer sex poäng till elvan Ricoh, därtill ett stort antal minusmål till Helsingborgs nackdel.

– Anledningen till att det sticker iväg är att vi gör många oprovocerade tekniska fel och vi blir straffade med kontringar. Grunden finns där och vi kan spela strukturerat i stället för att ta chansningar, säger Nilsson.

Vad behöver ni ha koll på i Ricoh?

Henrik Olsson är en duktig spelare som ligger bakom mycket i deras spel. Han är en bra pådrivare och bra assistspelare, det är en svår avvägning för att hitta bra höjd på honom så att han inte vara kan släppa vidare bollen.

FREDRIK HASSELGREN

Tidigare möten

171202 Ricoh–Helsingborg 24–21 (Handbollsligan)
150511 Ricoh–Helsingborg 23–19 (kvalserien)
150405 Helsingborg–Ricoh 19–20 (kvalserien)
140330 Helsingborg–Ricoh 32–28 (allsvenskan)
130925 Ricoh–Helsingborg 21–19 (allsvenskan)
130113 Helsingborg–Ricoh 34–33 (allsvenskan)
121125 Ricoh–Helsingborg 25–30 (allsvenskan)