Nilsson: ”Känner ett större ansvar”

Johan Nilsson tog över lagkaptensbindeln i Alingsås när Max Darj blev utlandsproffs. Men den nya rollen har inte påverkat honom som spelare – eller människa.

ALINGSÅS-YSTAD
MÅNDAG 16 APRIL, 19.00
ESTRAD ALINGSÅS
SÄNDS I SPORTKANALEN OCH C MORE

Det har gått större delen av en säsong där Johan Nilsson burit Alingsås kaptensbindel och han kan se tillbaka på vad den nya rollen inneburit.

– Det har varit både väldigt roligt och utmanande. Sedan trodde jag kanske att det skulle kännas mer annorlunda än vad det faktiskt gjort, det mesta har rullat på som vanligt. Den stora skillnaden är att jag har lite mer ansvar utanför själva handbollen, jag får vara med och bestämma lite olika saker. Annars har man rollen man alltid haft i laget, säger Nilsson.

Man blir inte annorlunda med en bindel runt armen alltså?

– Nej, jag var tydlig från början med att jag skulle vara mig själv även som kapten.

Vad är det som varit annorlunda?

– Jag har varit mer central utanför allting. I början fick jag lite frågor som jag inte vara beredd på eller hade svar på. Man delar in rumskamrater på träningsläger, bestämmer platser i omklädningsrummet och så. Men det gick över ganska fort (skratt).

Tar man motgångar extra hårt som kapten?

– Det är klart det är en extra börda, man känner ett större ansvar och har också en tätare kontakt med i mitt fall Mikael Franzén. Vi snackar en hel del. Ibland blir det så att jag vill lite för mycket och inte släpper in de andra som jag borde. Det är en tuff avvägning och då kan det vara bättre att vara tyst än att säga något.

Alingsås förlorade odiskutabelt mot Ystad i den fjärde semifinalen och nu ställs allt på sin spets i den femte och avgörande, hemma i Estrad på måndag.

– Vi får en otroligt dålig start där Ystad kör över oss i andrafasen. Sedan rider dom på den vågen hela första halvlek och siffrorna rinner iväg. Det blir många onödiga tekniska missar från vår sida och då kan en slutspelsmatch ta slut väldigt fort.

Hade ni i paus en känsla av att faktiskt kunna komma tillbaka?

– Man ger såklart aldrig upp och med fyra-fem raka mål direkt hade vi skakat dom. Men vi kom aldrig riktigt nära så dom blev nervösa.

Vad har ni tagit med er till måndagsmatchen?

– Vi kollade mycket på matchen i torsdags och måste vara mer beredda på deras andrafas där dom bara kör på. Dessutom måste vi vara mer disciplinerade framåt i början av matchen och inte släppa iväg Ystad.

MARCUS LÖFSTRÖM

KAPTENSMÅL I SLUTSPELET

Tobias Johansson, Redbergslid, 20
Johan Nilsson, Alingsås, 11
Mathias Tholin, Guif, 8
Olafur Gudmundsson, IFK Kristianstad, 8
Jakob Wickman Modigh, Lugi, 8
Alexander Borgstedt, Ystad, 7
Joakim Larsson, Sävehof, 0
Robert Månsson, HK Malmö, ej spelat

ALINGSÅS-YSTAD 2–2

19/3 Alingsås-Ystad 28–29
23/3 Ystad-Alingsås 24–28
28/3 Alingsås-Ystad 29–28
11/4 Ystad-Alingsås 32-26
16/4 Alingsås-Ystad