Niklas Kraft: ”Jätteroligt att vara tillbaka”

Det är matchboll Ystads IF efter gårdagens bortaseger i Skövde. Mycket tack vare Niklas Kraft som var högst bidragande till att Ystad vände ett femmålsunderläge i andra halvlek.

– Det är självklart jätteroligt att vara tillbaka i hetluften, kommenterade Kraft efter slutsignal. 

På fredag kan Ystads IF vinna sitt första SM-guld på 30 år. Ett tacksamt utgångsläge sett till vilket övertag IFK Skövde hade i SM-final 3.

Efter 41 spelade minuter ledde nämligen Skövde med 21–16. I ett försök att störa Skövdes anfallsrörelser valde Ystad att gå högre upp i sitt försvarsspel. Ett lyckat drag skulle det visa sig.

Ystad gick både ikapp och förbi västgötarna i målprotokollet. Kim Andersson och Jakob Nygren drog ett tungt lass i anfallsspelet och gjorde vad som krävdes för att få utvisningar, straffar eller mål med sig.

Men framför allt var det Niklas Kraft som såg till Ystad gick segrandes från Arena Skövde på tisdagskvällen. Målvakten noterades för 16 räddningar, varav många kom i avgörande skeden i andra halvlek.

– Det känns jättebra. En annorlunda match som svängde mycket. Framför allt i andra halvlek, kommenterade Kraft.

Vilken var den avgörande faktorn bakom er vändning ikväll?

– Svårt att säga. Vi ställde om försvarsspelet och jag lyckades få tag i några bollar. Vi fick lite mer fart och energi i anfallsspelet och satte dit bollarna. Det var en kombination av många saker, fortsatte YIF:s matchhjälte.

Ystads IF kom till Skövde under tisdagen med en tung hemmaförlust i bagaget. Efter att Dan Beck Hansen kvitterat i sista sekund, och tvingade matchen till förlängning, gled final 2 Ystad ur händerna.

Vad hade ni pratat om i laget inför den här bortamatchen?

– I en sån här serie försöker man behandla varje match som ny. Hade förra matchen varit den enda finalen hade det såklart varit jättetungt. Men man måste fokusera på nästa match bara.

Skövde ledde stora delar av matchen. Från ditt perspektiv mellan stolparna, vad gjorde Skövde bra ikväll?

– De spelade inspirerat och stegade bra i man-mot-man. De gick igenom och fick med sig många straffar och utvisningar. Matias Helt Jepsen var också bra idag. Han är svår att spela mot. Jag tycker de gjorde en jättebra match idag.

Sedan övergången från Alingsås HK har Niklas Kraft brottats med en del skador. Två säsonger i rad har han råkat ut för hjärnskakning, vilket hållit honom borta från plan. Totalt har han råkat ut för fyra hjärnskakningar under sin karriär. I år spelade han 16 av 26 matcher i grundserien.

Hur roligt är det att vara tillbaka i hetluften i en SM-final?

– Det är självklart jätteroligt. Målet var att komma tillbaka i slutspelet. Jag är glad att grabbarna tog sig förbi kvartsfinalen så jag kunde vara med, berättar Kraft som spelade SM-final för tre år sedan med Alingsås men förlorade med 2–3 i matcher mot Sävehof.

Niklas Kraft avslutade matchen i Skövde på bänken. Efter att Matias Helt Jepsen olyckligt träffat Kraft i ansiktet tog 28-åringen det säkra före det osäkra.

– Jag blev lite tagen av situationen såklart. Men jag har en god känsla nu. Och en trött kropp, kommenterade Kraft innan han avslutade:

– Nu ska vi försöka återhämta kropparna och analysera här matchen. Det är mycket taktiska detaljer som behöver slipas på.

Niklas Kraft tog 16 av 42 avslut i match 3, vilket gav honom en räddningsstatistik på 38,1%.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån