Niclas Paradis: ”Ska släppa på handbromsen”

Det är uppbäddat för härlig kamp i Idrottshallen i Lund under måndagskvällen när slutspelsaspiranterna Lugi och Redbergslid drabbas samman. Endast två poäng skiljer klassikerlagen åt i tabellen där de befinner sig på varsin sida av slutspelsstrecket. Handbollsligan stämde av med hemmalagets Niclas Paradis inför ödesmatchen.
– Det är mycket som står på spel men vi ska försöka släppa på handbromsen, säger Paradis.

LUGI HF–REDBERGSLIDS IK
MÅNDAG 9 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det är ett ovant utgångsläge för Lugi och Redbergslid i grundserien. De mesta mästarna RIK har inte missat slutspel på sex år medan Lugi har prenumererat på topp åtta-platserna sedan 2010. Men efter en rad ojämna prestationer under säsongen står det klart att ett av lagen med största sannolikhet lär missa SM-slutspelet.

Lugi kommer senast från en dramatisk uddamålsseger borta mot tabelljumbon HK Varberg. En insats som inte bådar särskilt gott inför måndagens nyckelmatch.

– Vi har inte så mycket att ta med oss från den matchen förutom de två poängen. Vi har pratat lite under helgen och lagt det bakom oss. Nu är det fullt fokus på RIK, säger försvararen Niclas Paradis.

Är du oroad över formen?

– Svår fråga. Det är inget man tänker på aktivt. Men varje match är en ny match och jag tror vi ska kunna hota RIK.

Hur har din helg varit?

– Den har varit ganska lugn. Vi har haft två träningar, men det är rätt så lugnt.

Matchen mot Redbergslid gäller väldigt mycket. Vad har ni pratat om inför mötet?

– Vi ska gå ut och njuta så mycket vi kan. Det är mycket som står på spel men vi ska försöka släppa på handbromsen så gott det går. Det ska bli väldigt roligt att spela i Idrottshallen. Förhoppningsvis kommer det en del publik.

Hur ser din relation ut till Idrottshallen?

– Jag har spelat några matcher där i USM och Lundaspelen. Annars brukar vi ha en match per säsong i hallen då det brukar bli bra tryck. Det räcker med 1 300 åskådare för en go stämning.

Vid eventuell förlust har ni fördel av en bättre målskillnad. Hur tryggt känns det?

– Det är en fördel men det är inget man ska förlita sig på. Vi vet att Redbergslid kan slå vilka som helst och då måste vi också ta poäng.

Vad ger du er för chanser att besegra RIK i övrigt?

–Hittar vi en jämnhet och stabilitet i vårt spel så kan vi pressa alla lag i serien. Men det har varit för mycket upp och ner sett över hela säsongen. Vi måste tro på oss själva mer.

Är det självförtroendet ni behöver jobba på?

– Kanske lite. När vi är ett såpass ungt lag så kan självförtroendet få sig en törn när det går emot oss. Men vi har inte fokuserat supermycket på resultaten utan hela tiden pratat om att göra en bättre match än den förra.

Ni är tabellåtta i nuläget. Är ni nöjda med säsongen hittills?

– Både jag och nej. Vi började bra och har vunnit de matcherna vi ska vinna. Sedan hade vi kunnat prestera bättre mot topplagen. Men det är ganska väntat att vi ligger där vi ligger, fortsätter Paradis som tillsammans med Marcus Sjöbrink bildar mittlås i Lugi.

RIK vann övertygande hemma mot IFK Ystad sist. Hur lyder din analys av motståndet på måndag?

– De har säkert pumpat upp självförtroendet sedan den vinsten. De har skickliga anfallsspelare som är bra på att dra på sig en gubbe och sedan släppa boll. August Wiger och Tobias Johansson till exempel. Där gäller det att vi får stopp på dem tidigt och tar frikast.

Vad kan vi förvänta oss för match?

– Det lär bli jämnt. Jag hoppas vi kan dra det längsta strået. Som vanligt är det viktigast att få träff bakåt och springa på dem i kontringarna. Det är tufft att spela uppställt spel i 60 minuter.

OLOF THYRELIUS ERICSON