Mishels Liaba: ”Har en go blandning”

Tvåvägsspelaren Mishels Liaba är en av Önnereds nyckelspelare. Inför söndagens hemmamatch mot IFK Skövde berättar norrmannen om trivseln i ÖHK.

– Mina två sista år i Danmark var tuffa. Jag var både skadad och hade svårt med motivationen. Men i Önnered har jag fått tillbaka glädjen. Det syns lite på plan också.

ÖNNEREDS HK–IFK SKÖVDE
11 DECEMBER 16.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Det är bäddat för ett spännande möte i ÖHK-hallen under söndagen. Tabelltian Önnered ställs mot sjuan IFK Skövde. Lagen möttes så sent som den 25 november, då med delad pott som resultat. 28–28 skrevs slutsiffrorna i Arena Skövde.

– Vi hade egentligen bra koll hela matchen. Men vi fick det jobbigt i en period och tappade det. Jag hoppas vi lär oss av felen i den matchen och visar vår potential som lag nu på söndag. Just nu visar inte poängen i tabellen hur bra vi är som lag, menar Önnereds HK:s Mishels Liaba som kom till klubben under sommaren.

Liaba har norska Elverum som moderklubb och är tillbaka i Handbollsligan efter tre år i Danmark. Mellan 2017 och 2019 representerade han Alingsås HK.

– Jag trivdes bra i Sverige och var sugen på att flytta tillbaka till Göteborgsområdet. Önnered hörde av sig och det blev det naturligt, berättar Liaba som bor och pendlar in till Göteborg från Alingsås.

Med nye tränaren Pontus Ward Wiklund har Önnered tagit elva poäng på 14 matcher. Målet är att undvika negativt kval; något klubben aldrig har lyckats med innan.

– Vi behöver alla poäng som vi kan få. Vi har som mål att bli historiska i klubben, fortsätter Liaba som också vet hur kort avståndet är till slutspelsplats i nuläget (Önnered har en poäng upp till åttondeplatsen).

– Självklart hade vi velat ta fyra-fem poäng till på de här 14 matcherna. Senast borta mot Alingsås gjorde vi mycket bra men till slut orkade vi inte. Vi tänker inte så mycket på slutspel i spelargruppen men självklart hade det varit en bonus.

Saknade ni niometersspelarna Hugo Forsberg och Jonathan Wiklund i förlustmatchen borta mot Alingsås senast?

– Absolut, de två hade gett oss mer bredd. Då var vi lite tunna på niometersspelare. Då blir det att man går hårt på samma gubbar. Vi behöver alla spelare för att orka i 60 minuter.

Liaba är en av Önnereds viktigare tvåvägsspelare. I anfallsspelet är han en kraftig skytt samt ett hot i andra fas. I försvarsspelet är han en svårforcerad trea.

Blir du trött när du spelar så mycket bakåt och framåt?

– Ja, självklart blir jag trött. Men Pontus har matchat in mig i säsongen på ett bra sätt. Innan den här hösten hade jag inte spelat handboll på väldigt lång tid. Jag var skadad från november 2021 till uppstarten på årets försäsong. Efter att jag opererat hälsenan tog det tid att bygga upp handbollsformen.

Du ligger tvåa i Önnereds interna skytteliga med 68 mål. Hur bedömer du din egna säsongsstart?

– Den har väl varit okej, ganska stabil. Det finns alltid saker man kan förbättra och man är ju aldrig nöjd när man förlorar. Men för min del är det skönt att komma tillbaka från en skada och bidra med mycket. Mina två sista år i Danmark var tuffa. Jag var både skadad och hade svårt med motivationen. Plötsligt var det inte kul med handboll. Men i Önnered har jag fått tillbaka glädjen. Det syns lite på plan också, tycker jag.

Du är en av de rutinerade pjäserna i laget…

– Ja, vi har en go blandning där. Vi är en del rutinerade och sen är en del unga spelare som är jätteduktiga. De tar för sig på både träning och match.

Skövde kommer till er hemmaplan på söndag med nio raka matcher utan seger. Kan ni dra nytta av deras svaga form?

– Nja, det är lite både och. Såklart har de det tufft just nu. Men vi måste bara fokusera på våra grejer. Vi kommer från två förluster mot Alingsås så vi har lite att bevisa också.

Avkast mellan Önnered och IFK Skövde sker klockan 16.00 på söndagen i ÖHK-hallen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

ÖNNEREDS INTERNA SKYTTELIGA

1. David Sandberg, 75
2. Mishels Liaba, 68
3. Markus Thorbjörn, 50
4. Christoffer Brännberger, 44
5. Pelle Segertoft, 42
6. Andreas Berg, 39
7. Hugo Forsberg, 27
8. Joseph Helgesson, 23
9. Jonathan Wiklund, 23
10. Erik Karelius, 15

Foto: Bildbyrån