Månsson inför derbyt: ”Konstigt att vara i hetluften igen”

Robert Månsson är tillbaka på handbollsplanen efter ett långt skadehelvete. I hemmapremiären mot Lugi vill den lojale lagkapten att Malmö ska behålla kylan.

HK MALMÖ–LUGI HF
ONSDAG 12 SEPTEMBER 2018
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I helgen gjorde förra årets finalister upp för första gången den här säsongen. HK Malmö stod för en stark försvarsinsats, men förlorade till slut med 20–23 på bortaplan mot IFK Kristianstad.

– Vi var väl inte riktigt nöjda i efterhand. Jag tycker att vi slarvar en del i anfallsspelet och får inte till det under hela matchen. Men vi var nöjda med försvaret och håller Kristianstad till 23 mål på deras hemmaplan. När man lyckas med det är man lite besviken att vi kan få ut mer framåt. Vi gav inte oss själva chansen, säger Robert Månsson.

Ett stort glädjeämne för HK Malmö var ändå att Robert Månsson gjorde comeback i Handbollsligan efter 20 månaders skadefrånvaro. Lagkaptenen fick hoppa in efter 21 minuter och mottogs av stora applåder i Kristianstad Arena.

– Helt ärligt så tänkte jag inte på det då. Jag hade fullt fokus på matchen och kunde inte stanna upp och ta in det. Men det var häftigt när jag såg det i efterhand. Även lite extra kul att det hände på bortaplan. Det värmde mycket eftersom man gått och drömt länge om att få springa in igen. Det är svårt att hitta den känslan i vardagslivet.

Hur är det att vara tillbaka efter så lång skadefrånvaro?

– Det är väldigt speciellt att vara tillbaka. Det känns konstigt att helt plötsligt vara inne i hetluften igen. I vissa lägen kändes det knappt som man varit borta medan man i andra situationer tänkte: ”Jäklar vad längesen man spelade handboll”. Men det är såklart kul att få vara med och kunna spela igen. Jag har en bit innan jag kommer vara hundraprocentig, men det är fantastiskt att vara tillbaka.

Den 26-årige mittnian, som kom till Malmö för sex år sedan, berättar att planen framöver är att skynda långsamt för att hitta tillbaka till matchformen.

– Man får ha respekt för att man varit borta länge. Det finns några moment där jag inte hittat tajmingen än, samtidigt behöver jag fortsätta med att bygga upp min styrka i benet. Jag kommer att spelas in successivt, några minuter här och där och sedan stegra. Efter årsskiftet är tanken att jag ska vara i fullt slag och kunna bidra i 60 minuter om det skulle behövas. Men vi ska heller inte stressa. Jag har stort förtroende för Stian Tønnesen och känner honom sedan länge. Vi kan bolla med varandra och gå igenom hur det känns vecka för vecka.

Under torsdagen spelar HK Malmö hemmapremiär i Baltiska hallen. Då väntar Lugi i ett nytt Skånederby.

– Vi har inte grubblat mycket efter senaste matchen. Att möta Kristianstad på bortaplan är den svåraste matchen i serien. Nu ser vi fram emot hemmapremiären mot Lugi där vi ska spela tryggt och avslappnat. Om vi får till försvaret och hittar mer rätt framåt är detta en match vi ska vinna på hemmaplan. Men ett derby är ett derby. Det kommer att smälla på planen och då handlar det mycket om att behålla kylan.

Förra året gick Malmö till final. Vad kan man förvänta sig av laget den här säsongen?

– Jag tror att man kan förvänta sig det vi uppnådde förra året. Att gå till final var inte en enskild chans vi lyckades ta. Vi är lika bra i år och vill gå hela vägen mot ett SM-guld. Vi har materialet för att utmana.

MARCUS HEED

HANDBOLLSLIGANS LAGKAPTENER

AIK: Jesper Linnéll
Alingsås HK: Johan Nilsson
Eskilstuna Guif: Mathias Tholin
Hammarby IF: Gunnar Pettersson
HIF Karlskrona: Nicklas Grundsten
IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson
Lugi HF: Anders Hallberg
HK Malmö: Robert Månsson
Redbergslids IK: Tobias Johansson
IFK Skövde: Kristian Svensson
IK Sävehof: Jonathan Edvardsson
IFK Ystad: Fredrik Petersen
Ystads IF: Alexander Borgstedt
Önnereds HK: Rasmus Just

KVÄLLENS ÖVRIGA MATCHER

IFK Skövde–Redbergslids IK
HIF Karlskrona–IFK Ystad
Ystads IF–IFK Kristianstad
Samtliga matcher börjar 19.00 och sänds på C More

Foto: Bildbyrån