Lang: ”Det släppte för mig i fjol”

Redan i säsongens första match i Handbollsligan ställs Andreas Lang mot sina gamla lagkamrater. Högernian berättar om flytten till Alingsås och vad laget måste se upp för i premiären mot AIK. 

ALINGSÅS HK–AIK
TISDAG 11 SEPTEMBER 19.00
ESTRAD ALINGSÅS
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Premiären mellan Alingsås HK och AIK blir en speciell drabbning av två anledningar. För AIK väntar det första framträdandet i högsta serien på 38 år – efter att Stockholmsklubben i maj tagit över fjolårselvan Ricohs verksamhet och plats i Handbollsligan.

I hemmalaget Alingsås finns dessutom ett nyförvärv som i redan debuten ställs mot sina gamla lagkamrater.

– Det blir lite speciellt för mig. Jag har spelat med flera av AIK-spelarna under mina år i Ricoh. Det blir väl lite annorlunda att se dem på andra sidan planhalvan, trots att klubben bytt både namn och färger, säger Andreas Lang.

22-årigen kom till Alingsås inför säsongen. I fjol blev högernian Ricohs skyttekung med sina 104 i grundserien.

– Jag tycker det gick bra för mig. Anledningen var nog att jag tog större ansvar som högernia och även fick spela mycket bakåt. Det kändes som att det släppte för mig förra säsongen.

I fjol hade du bland annat Martin Boquist som tränare. Hur viktig har han varit för din utveckling?

– Han har betytt mycket. När jag hade honom som tränare i Ricoh fick han mig på rätt spår. Han är väldigt bra på att ta upp smådetaljer i spelet. Ibland tappade jag mycket bollar på träningarna eller missade första passningen. Då röt han till och fick mig att vakna samtidigt som han lärde mig andra saker också.

Varför valde du att flytta till Alingsås HK?

– Jag kände att jag ville ha ut lite mer från handbollen och få bättre förutsättningar att utvecklas som spelare. Då var AHK ett bra steg att ta. Jag gillade vad de hade att erbjuda med träningar och ett spel som passar mig.

Lang, med meriter från U21-landslaget, berättar att valet ändå inte var helt självklart från början.

– Det var ett svårt beslut i och med att man kände en trygghet i laget och hemma i Stockholm. Att det skulle bli tufft att behöva flytta från allt det. Men nu känns det lugnt. Ju mer jag tänkte på det desto mer övertygad blev jag. Och såhär i efterhand känns mitt val helt rätt, säger han och fortsätter:

– Jag har fått ett bra intryck av klubben och är imponerad av organisationen. Vi har också ett bra lag med möjligheter att gå långt. Jag tror att vi har goda chanser den här säsongen.

Vilka är AIK:s styrkor som ni behöver hantera?

– Det finns ett par styrkor som vi måste se upp med. De har ett bra spel och ett starkt försvar, det kommer jag iallafall ihåg från min tid i klubben. De har även ett par bra skyttar. Om jag ska lyfta fram någon spelare är det Ola Pewik. Jag vet inte hur mycket han har spelat under försäsongen, men vanligtvis är han viktig för dem.

Vad blir viktgast för Alingsås i premiären?

– För vår del gäller det att sadla om från Europaförlusten i Slovenien och verkligen tagga till. Vi måste vara med från start, men i övrigt är det bara att köra på.

MARCUS HEED

NYFÖRVÄRV I KVÄLLENS LAG

Alingsås HK:
Niklas Kraft, OV Helsingborg
Andreas Lang, Ricoh HK
Jacob Lundahl, HK Aranäs
Benjamin Helander, BK-46
AIK: 
Nikola Arsenik, RK Vojvodina
Matija Spikic, GRK Varazdin
Adam Tumba, Lugi HF
Philip Jonsson, HK Aranäs
Martin Börjes, Täby HBK

FEM BÄSTA MÅLSKYTTARNA FÖRRA SÄSONGEN

Alingsås HK: 
Felix Claar 126 (0)
Andreas Flodman 117 (47)
Andreas Berg 116 (3)
Oscar Bergendahl 101 (0)
Mishels Liaba 75 (0)
AIK (Ricoh HK):
Henrik Olsson 137 (35)
Andreas Lang 104 (0)
Troels Vejby Jørgensen 91 (0)
Jesper Linnéll 73 (0)
Ola Pewik 66 (0)

Foto: Tommy Holl