Månadens spelare i september: Kim Andersson

Skytteligan. Assistligan. MEP-ligan. Ystads IF:s Kim Andersson toppar samtliga och har nu också fått utmärkelsen månadens spelare i september.

”Han var vansinnigt bra. Äckligt bra. Jag saknar ord, det var som om han var från en annan planet. Allt var bra, skott, passningar, inspel och hans försvarsspel. Blir förvånad om han inte utses till turneringens främste spelare. Har aldrig sett honom så här bra i tre matcher på raken.”

Orden var Sebastian Seiferts, tränare för Ystads IF, när han till Ystad Allehanda i slutet av augusti beskrev Kim Anderssons insats i en träningsturnering i Tyskland.

Det hade då bara gått några dagar efter OS i Rio de Janeiro, turneringen som blev hans sista i landslaget, men Kim visade upp en imponerande form och inställning nere i Tyskland.

Starten av Handbollsligan har inte varit sämre. Kim har styrt och ställt och lett YIF till tre raka segrar efter två inledande förluster.

– Det började skrivas om att det var sämsta starten någonsin för YIF, att det var kris, men det var inte direkt några dussinlag vi mötte. Lugi i en hemmapremiär med alla nerver och IFK Kristianstad på bortaplan, det är inte många som räknar med att man ska ta poäng där, säger han.

– Sedan har vi tre raka segrar, även om jag inte tycker att vi har spelat bra. Men vi har heller inte haft en optimal försäsong med många spelare på U- och J-mästerskap och jag själv som var borta på OS.

Kim har efter fem matcher ett målsnitt på 6,2 att jämföra med att jämföra med de 3,7 han hade under förra säsongen.

– Det har känts bra. Lukas (Nilsson) är en fantastisk skytt och när han nu har försvunnit har mer fallit på mina axlar, jag har fått ta mer plats. Sedan har utdelningen varierat. Men jag skjuter nog mer nu än förra året.

– Sedan kan saker och ting hela tiden bli bättre. Jag har fortfarande för många tekniska fel, det är en liga som inte är liga rolig att toppa. Samtidigt spelar jag 60 minuter, har mycket boll, vill styra och ställa och då kommer det tekniska fel.

Du har haft problem med både axel och knän, hur mår kroppen i dag?

– Jag tycker att den fysiska statusen är bra. Jag tränar hårt för att hålla mig pigg, sen är det klart att kroppen ändå kan göra ont dagen efter matcher. Men än så länge känns det bra, samtidigt vet jag hur snabbt kroppen kan bli dålig, men än så länge känns det bra.

Hur bra är Ystads IF i år?

– Jag tycker att vi går från klarhet, senast slog vi ett Malmö som många tror ska gå till final och det utan att vi spelade jättebra. Vi har sparkapital i Emil Hansson och Alexander Borgstedt som kommer tillbaka efter jul och även Herman Hugosson som skadades igen i slutet av försäsongen.

Vad säger du om nyförvärven?

– Att de är väldigt bra. Jesper Gustavsson är explosiv och skjuter väldigt hårt, Calle Löfström på linjen är väldigt tung att möta och Eric Forsell-Schefvert från Sävehof är väldigt spelteknisk och blir nyttig för oss. Jag tror inte att vi har nått våran topp utan att vi kommer att bli bättre.

Vad har du för planer i januari?

– Då har vi nyss fått vårt tredje barn och jag ser fram emot att vara hemma och sitta framför öppna spisen. Förhoppningsvis snöar det utanför också.

Det blir inga fler comebacker i landslaget?

– Nej, det finns ingen tvekan i beslutet den här gången. Sen kommer det säkert att vara jobbigt och klia i fingrarna i januari när det är mästerskap, men samtidigt ska det bli skönt att bara satsa på klubblaget och låta kroppen vila sig.

Möjligen kommer han att se några av VM-matcherna, men annars ser han ytterst lite handboll.

– Min fru älskar att titta, hon är en riktig sportnörd, men jag är tvärtom. Jag har valt att hålla på med det och det får räcka för min del. Sen kunde jag visserligen ha på någon match på TV4 Play förra året när barnen skulle somna, men det är inte så att jag väljer bort någonting annat för att se handboll, eller någon annan sport för den delen, på tv.

Har du inlett din tränarkarriär än?

– Nej, det kanske blir i framtiden, men just nu är det lagom med att bara vara en stöttande pappa. Min sjuårige son spelar och nyss började femåriga dottern på boll och lek. Hon har varit med på två träningar nu, vi får se hur länge hon tycker det är kul eller om hon vill göra något annat i stället.

Vem tror du kan bli månadens spelare i Handbollsligan i oktober?

– Det är tidigt på säsongen, så vi har inte hunnit möta annat än lagen här nere än, så jag har inte jättebra koll. Men Simon Jeppsson i LUGI har börjat väldigt piggt. Han har ett skytte av rang och har visat att han också är duktig att hitta sina medspelare både på linjen och på kanterna. Sedan ska det bli väldigt spännande att få se Jonas Larholm.

DANIEL VANDOR

Skytteligan

Kim Andersson, Ystads IF 31 (0)
Simon Jeppsson, LUGI HF 26 (12)
Magnus Persson, Alingsås HK 25 (7)
Fredrik Petersen, HK Malmö 23 (6)
Ola Pewikm Ricoh HK 20 (0)
Alexander Morsten, Hammarby IF 20 (0)
Jakob Nygren, HIF Karlskrona 20 (1)
Tobias Johansson, Redbergslids IK 20 (6)
Emil Andersson, Eskilstuna Guif 19 (0)
Alfred Ehn, IFK Skövde 19 (0)

MEP-ligan

Kim Andersson, Ystads IF, 17,93
Fredrik Petersen, HK Malmö, 14,96
Magnus Persson, Alingsås HK, 14,07
Simon Jeppsson, LUGI HF, 13,42
Alfred Ehn, IFK Skövde, 13,17
Alfred Jönsson, LUGI HF, 12,87
Anders Persson, Ystads IF, 12,51
Alexander Morsten, Hammarby IF, 11,27
Lars Møller-Madsen, HIF Karlskrona, 11,19
Jesper Konradsson, Alingsås HK, 10,74

Assistligan

Kim Andersson, Ystads IF 21
Simon Jeppsson, LUGI HF 20
Emil Andersson, Eskilstuna Guif 14
Kristian Svensson, IFK Skövde 14
Henrik Knudsen, IFK Ystad 13
Eric Forsell-Schefvert, Ystads IF 13
Örn Ingi Bjarkason, Hammarby IF 11
Jonatan Wenell, Hammarby IF 10
Robert Månsson, HK Malmö 10
Linus Arnesson, Redbergslids IK 10
Gustaf Hallén, HIF Karlskrona 10

Tekniska fel

Kim Andersson, Ystads IF 19
Eric Forsell-Schefvert, Ystads IF 12
Simon Jeppsson, LUGI HF 12
Robin Andersson Dickfors, Eskilstuna Guif 11
Martin Lindell, HK Aranäs 11
Olle Forsell-Schefvert, IK Sävehof 11
Anton Hallbäck, Ystads IF 11
Jonatan Wenell, Hammarby IF 10
Jonas Løkken, Hammarby IF 9
Tobias Johnsson, HK Aranäs 9
Jonathan Wiklund, HK Aranäs 9
Kristian Svensson, IFK Skövde 9

Bäst MEP-snitt per position i september

MV: Rickard Frisk, Alingsås HK, 2,9
V6: Alfred Ehn, IFK Skövde, 4,4
V9: Ola Pewik, Ricoh HK, 3,4
M9: Jesper Konradsson, Alingsås HK, 3,6
H9: Magnus Persson, Alingsås HK, 4,7
H6: Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 3,6
M6: Alexander Morsten, Hammarby IF, 2,9

Bilden: Kim Andersson, Ystads IF, är månadens spelare i Handbollsligan i september. Foto: Bildbyrån.