Månadens spelare i september: Fredrik Olsson

För andra gången i år har Fredrik Olsson blivit utsedd till Månadens spelare i Handbollsligan. Lugi HF:s vänsternia har inlett säsongen fullständigt lysande. 

– Det är mycket som har gått framåt i min utveckling, säger Olsson som hittills har ett snitt på 14 poäng per match. 

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.15
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Eskilstunasonen Fredrik Olsson har minst sagt hittat rätt i Lugi HF. Förra säsongen slutade han på en sjätteplats i den totala skytteligan i grundserien. Då blev det 142 mål samt 80 målgivande passningar, vilket gav ett poängsnitt på 8,53 för Olsson som kom till Lugi 2019.

Ett sommaruppehåll senare har Olsson höjt sitt poängsnitt till 14. På sina fyra första matcher i Handbollsligan, varav tre spelades i september, har Olsson gjort 56 poäng. I skrivande stund leder 26-åringen både skytteligan och assistligan.

– Det är mycket som har gått framåt i min utveckling. Jag har fått förtroende från tränarna samtidigt som jag har bra lagkamrater runtomkring mig, säger Olsson ödmjukt.

Hur förklarar du ditt starka poängsnitt i starten av serien?

– Det är såklart svårt att säga. Förra året hade vi problem med en tidig axelskada på Jonas Elverhöy. Det gjorde att jag fick mycket förtroende och var tvungen att ta mycket ansvar. Sen när det visade sig gå bra för mig har jag bara växt av det, fortsätter Olsson som har HK Eskil som moderklubb.

Tidigare i februari blev Olsson utsedd till Månadens spelare i Handbollsligan.

Detta är andra gången i år som du blir utsedd till Månadens spelare. Hur känns det?

– Det är alltid kul att få höra sånt. Men tyvärr har det gått lite trögt för oss de senaste matcherna.

Lugi HF har tagit fyra poäng på fyra matcher. Förra veckan förlorade de mot både Hallby och IFK Skövde.

– Vi startade serien bra. Men de senaste två matcherna är vi absolut inte nöjda med. Defensivt har vi haft problem under hela säsongsstarten. Just nu jobbar vi för fullt för att det ska gå bättre bakåt.

Lundalaget spelar nästa match på bortaplan mot Alingsås HK. Enligt Olsson blir det viktigt att laget presterar bra innan det är dags för säsongens första landslagsuppehåll.

– Det absolut viktigaste är att vi sätter det försvarsspelet som vi tränar på i veckan. Vi vill känna att vi är på rätt väg. Sen får vi se om det leder till seger.

Tidigare i höstas blev Fredrik Olsson uttagen till ligalandslagets samling i Kungsbacka. Där väntar dubbla matcher mot Norges motsvarighet.

– Det är jättekul. Eftersom det är första gången för mig i ligalandslaget är jag otroligt glad och tacksam för uttagningen, säger vänsternian inför nästa veckas landslagsuppdrag.

Bär du på några landslagsdrömmar?

– Nej, det är inget jag går runt och tänker på. Men absolut vill man prestera bra nästa vecka.

Tack vare ett högt MEP-snitt tog Olsson även plats i Månadens lag. Precis som lagkamraten Casper Käll. Hela Månadens lag i september finns att läsa nedan.

Månadens spelare utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, som sänds ikväll på Sportkanalen och CMore med start klockan 21.15. Programmet finns redan att se på följande länk: https://www.cmore.se/episode/m-d037823c71f28717ca88

OLOF THYRELIUS ERICSON

FREDRIK OLSSONS SEPTEMBER

15 september: Redbergslids IK (b), 39–29
7 mål, 7 assist, 5,67 MEP-poäng
20 september: Eskilstuna Guif (h), 36–33
8 mål, 7 assist, 6.2 MEP-poäng
28 september: IF Hallby (b), 34–37
11 mål, 5 assist, 9,58 MEP-poäng

Totalt: 26 mål, 19 assist, 21,45 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I SEPTEMBER

MV: Simon Möller, IK Sävehof, 2,4 snitt-MEP
V6: Hampus Dahlgren, IF Hallby, 4,7
M6: Christoffer Brännberger, Önnereds HK, 3,9
H6: Anton Halén, IFK Kristianstad, 4,5
V9: Fredrik Olsson, Lugi HF, 7,2
M9: Casper Käll, Lugi HF, 3,6
H9: Erik Persson, Eskilstuna Guif, 3,6
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag.

MÅNADENS SPELARE 2022/23

September: Fredrik Olsson, Lugi HF

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån