Månadens spelare i september: Siw Aabech

Med 33 poäng har Siw Aabech i högsta grad bidragit till Kristianstads starka säsongsstart. Nu belönas danskan med utmärkelsen som Månadens spelare i SHE.

– Jag hade inte på känn att det skulle gå såhär bra, säger Aabech.

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.15
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Siw Aabech kom till Kristianstad sommaren 2021. I hennes debutsäsong svarade hon för 100 poäng på 16 matcher. I den totala skytteligan placerade hon sig på 22:a plats.

Desto bättre har det gått under den gångna säsongsstarten i september. Utöver att hjälpa Kristianstad HK till två segrar och en femteplats i tabellen, har vänsternian noterats för 22 mål, 11 assist och 12,08 MEP-poäng. Ett facit som gör henne etta i skytteligan, delad fyra i assistligan och tvåa i MEP-ligan.

– Jag hade inte på känn att det skulle gå såhär bra. Men jag visste att jag skulle få ta stort ansvar, eftersom Sofia (Delac, nu i Lugi HF) fortfarande är skadad. Det är lika mycket mina lagkompisars förtjänst att det har gått såhär bra. De gör mycket av jobbet.

Är du överraskad att du har blivit utsedd till Månadens spelare?

– Ja, det är jag faktiskt. De andra som tog plats i Månadens lag har gjort det riktigt bra. Jag är kanske lite kritisk mot mina egna insatser. Västerås-matchen var inte bra. Men jag är jätteglad och tacksam. Det är skönt att bli sedd och få en bekräftelse på att man gör något bra, fortsätter Aabech.

Den 25-åriga danskan är född och uppvuxen i Albertslund som ligger strax utanför huvudstaden Köpenhamn. Moderklubb är AG.

– Jag har spelat handboll hela mitt liv, säger Aabech som utanför handbollen pluggar till att bli högstadielärare med inriktning på danska och hälsokunskap. Det tredje ämnesvalet har hon inte bestämt än.

Varför föll valet på lärarstudier?

– Jag har alltid velat bli skollärare. Jag började som vikarie i Danmark och jobbade som det våren 2020. När hela Danmark stängdes ner på grund av pandemin förstod jag hur bra jag mådde på arbetsplatsen. Jag trivs bra i skolmiljön.

Hur trivs du i Kristianstad?

– Bra. Vi är många spelare som bor i samma trapphus, så vi är bra på att hitta på grejer. Sen gillar vi att se vad staden har att erbjuda. I somras var i Åhus och nyss var vi på Rix FM-konserten.

På tisdag den 11 oktober är det återstart för Kristianstad HK. Efter 16 dagars matchvila väntar möte med obesegrade IK Sävehof. Två poäng skiljer lagen åt i tabellen.

– Vi ska göra allt vi kan för att besegra Sävehof. De har bra spelare på alla positioner. Men precis som vi har de också svagheter. De har inte riktigt fått till defensiven än och om vi står bra i försvar finns möjlighet till seger. Hittills har vår offensiv bara funkat i en av två halvlekar i matcherna. Nu hoppas vi på att det stämmer för oss från start till slut.

Är det Siw Aabech som vinner skytteligan i år?

– Haha, det är många faktorer som ska spela in isåfall. Det är lite tidigt att säga det, avslutar Månadens spelare i september.

Månadens spelare utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, som sänds ikväll på Sportkanalen och CMore med start klockan 21.15. Programmet finns redan att se på följande länk: https://www.cmore.se/episode/m-d037823c71f28717ca88

OLOF THYRELIUS ERICSON

SIW AABECHS SEPTEMBER

9 september: Lugi HF (b), 27–26
7 mål, 2 assist, 2,37 MEP-poäng
16 september: Skara HF (h), 34–29
10 mål, 8 assist, 7,59 MEP-poäng
25 september: VästeråsIrsta HF (b), 23–29
5 mål, 1 assist, 2,12 MEP-poäng
Totalt: 22 mål, 11 assist, 12,08 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I SEPTEMBER

MV: Christina Lövgren Hallberg, IF Hallby, 4 snitt-MEP
V6: Jennifer Johansson, Skuru IK, 3,2
M6: Alma Skretting, H65 Höör, 2,8
H6: Matilda Forsberg, Skövde HF, 3,2
V9: Siw Aabech, Kristianstad HK, 4
M9: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 4,1
H9: Nina Koppang, IK Sävehof, 3,4
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag.

MÅNADENS SPELARE 2021/22

September: Siw Aabech, Kristianstad HK

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån