Månadens spelare i oktober: Gzim Salihi

Han leder den interna skytteligan i Sävehof och utgör spetsen på den formidabla niometerslina som levererat såväl i Handbollsligan som utomlands. 21-årige Gzim Salihi har utsetts till Månadens spelare i oktober.

– Kul såklart. Jag har tagit för mig lite mer och vågar ta lägena, säger Salihi.

Få spelare har nått upp till Gzim Salihis nivå under oktober månad. Med 27 mål och nio målgivande passningar på fyra matcher har han lett Sävehof till ett par tunga segrar i Handbollsligan.

Vad ligger bakom din otroliga form?

– Vi har hittat ett spel som passar alla våra spelare. Jag har tagit för mig lite mer och vågar ta lägena, säger Salihi.

Du gjorde bland annat elva mål borta mot Tatran Presov i Champions League. Då utsågs du till den omgångens bästa högernia. Hur känns det att leverera på den nivån?

– Det har alltid varit en dröm att spela i Champions League. Det är kul att presentera sig på den stora scenen. Man möter lite mer fysiska och segare grabbar som passar oss.

Senast i seriespelet sänkte ni IFK Skövde på bortaplan. Hur skönt var det att gå segrandes?

– Det var väldigt skönt. Efter landslagsuppehållet och den sura torsken i Spanien var det väldigt skönt att vinna. Det var inte vår bästa match anfallsmässigt, men vi krigade till oss två poäng.

Hur hög högstanivå har ni egentligen?!

Vi har en väldigt hög högstanivå känner vi. När vi får till det bakåt och Agust Eli Björgvinsson räddar lite, då blir det mycket enklare i anfallet. Men det har varit lite förvånande med fyra segrar i CL-gruppspelet. Men vi har individerna i laget och när vi presterar på topp kan vi slå alla lag.

Vad har Kristian Berndtsson och Emil Berggren bidragit med vid sidan av?

– De kom in med en väldigt kort varsel och bidragit väldigt mycket. De har försökt jobba med nya spel i defensiven och offensiven. Vi spelare känner oss trygga med de två.

Gzim Salihi utgör tillsammans med lagkamraterna William Bogojevic och Jonathan Edvardsson hela seriens hetaste niometerslina just nu. Alla tre ligger på en sjunde, åttonde respektive tiondeplats i niometersspelarnas MEP-liga. Det ska även nämnas att trion har en mindre match spelad än sin konkurrens.

– Vi har ett bra samarbete. Vi diskuterar väldigt mycket i vårt spel och vad vi ska göra. Det är ett väldigt bra band mellan oss tre. Vi är tre olika spelare och olika typer på plan, vilket är skönt.

Känner du att proffslivet börjar närma sig?

– Ja, det börjar närma sig. Men jag fortfarande en bit kvar. Jag har lite fysik att jobba på. Mitt mål är att bli tvåvägsspelare, avslutar Salihi som spelar sin nästa match med Sävehof mot Önnered på onsdagskvällen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

GZIM SALIHIS OKTOBER

2 oktober: IF Hallby (h), 34–24
8 mål, 4,00 MEP-poäng
7 oktober: OV Helsingborg (h), 26–23
9 mål, 4 assist, 6,70 MEP-poäng
16 oktober: HK Malmö (b), 24–28
5 mål, 1 assist, 2,00 MEP-poäng
30 oktober: IFK Skövde (h), 32–30
5 mål, 4 assist, 3,07 MEP-poäng
Totalt: 4 matcher, 27 (2) mål, 9 assist, 15,77 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I OKTOBER

Målvakt: Herdeiro Lucau, Eskilstuna Guif (2,6)
Vänstersex: Lucas Pellas, Lugi HF (4,5)
Mittsex: Anton Månsson, OV Helsingborg (4,4)
Högersex: Hugo Bengtsson, Önnereds HK (2,8)
Vänsternio: Eric Johansson, Eskilstuna Guif (5,0)
Mittnio: Felix Claar, Alingsås HK (3,1)
Högernio: Gzim Salihi, IK Sävehof (3,9)
Till skillnad mot utmärkelsen Månadens spelare som utses av en jury bestående av representanter från Handbollsligan och handbollsmagasinet #Avkast, baseras Månadens lag på spelarna med bäst MEP-snitt per position under månaden. 

NIOMETERSSPELARNAS MEP-LIGA I HANDBOLLSLIGAN

Erik Johansson, Eskilstuna Guif, 47,61 (10 spelade matcher)
Jonathan Mollerup, IFK Ystad, 37,20 (10)
August Wiger, Redbergslids IK, 33,50 (10)
Richard Hanisch, IFK Skövde, 32,03 (10)
Jack Thurin, IFK Skövde, 30,77 (10)
Felix Claar, Alingsås HK, 30,69 (9)
Gzim Salihi, IK Sävehof, 28,84 (9)
William Bogojevic, IK Sävehof, 28,21 (9)
Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 26,97 (10)
Jonathan Edvardsson, IK Sävehof, 25,47 (9)

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån