Månadens spelare i november: Mathias Pedersen

Skytteligaledaren Mathias Pedersen har blivit utsedd till Månadens spelare i Handbollsligan i november. Dansken, som gjort 57 poäng på fem matcher, har bidragit i hög grad till Alingsås HK:s klättring i tabellen.

– Vi har kommit in i ett bra stim, både individuellt och som lag, berättar Pedersen. 

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 19.10
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

De tvåfaldiga svenska mästarna Alingsås HK inledde årets säsong i Handbollsligan rekordsvagt. Med fem förluster på de sju inledande matcherna låg man i botten av tabellen. Där och då var oron i AHK stor, berättar dansken Mathias Pedersen.

– Alla var jävligt frustrerade och man undrade var den här säsongen skulle ta vägen, minns Pedersen, vars Alingsås HK har gått till SM-slutspel 15 år i rad.

Men efter hemmaförlusten mot IFK Kristianstad den 23 oktober har alingsåsarna svarat för ett remarkabelt trendbrott. Pedersen och kompani har gått obesegrade i tio matcher, alla tävlingar inkluderade. I Handbollsligan har man besegrat Redbergslid, Hallby, Eskilstuna Guif, HK Aranäs, Önnereds HK samt spelat oavgjort mot IFK Skövde. I Europacupspelet besegrade man turkiska Beykoz BLD två gånger om och i ATG Svenska cupens kvartsfinal eliminerade man HK Malmö genom dubbla vinster.

Med 40 mål och 17 assist i seriespelet i november är Mathias Pedersen en stor anledning till AHK:s lyft i tabellen. I skrivande stund ligger de på tredjeplats.

– Vi har kommit in i ett bra stim, både individuellt och som lag. Vi hämtar hem poängen, även om vi inte spelar skitbra, berättar skyttekungen som kom tvåa i den totala skytteligan förra året och nu leder densamma med 86 fullträffar.

Vad ligger bakom din målskörd?

– Vi har hittat spelet bättre som lag. Jag trivs med vårt anfallsspel, där jag ofta hamnar i man-man situationer och får stora områden att röra mig på. Jag gillar att komma in på treorna och skjuta.

Vad pratade ni om efter den svaga säsongsstarten?

– Att vi måste jobba ännu hårdare på gymmet och på handbollsplan. Framför allt i försvarsspelet och i vår kommunikation.

Pedersen lyfter också fram antalet spelade matcher som en framgångsfaktor. Totalt har Alingsås HK spelat 22 matcher sedan premiären i ATG Svenska cupens gruppspel den 11 augusti borta mot HF Karlskrona.

– Med tanke på att vi är ett helt nytt lag typ så har det krävts många matcher för att få ihop det. Man kan träna hur mycket som helst, men på match måste man prestera. Vi har alltid tagit en match i taget och förbättra småsaker. Det är jävligt viktigt.

Detta är första gången Mathias Pedersen utses till Månadens spelare.

– Jag är framför allt glad för att det går bra för laget och att vi inte ligger i botten av Handbollsligan. Sen är det hatten av till mig själv och alla mina lagkompisar som gör det jäkligt bra, fortsätter Pedersen som är född och uppvuxen i Ålborg.

25-åringen anslöt till Alingsås HK sommaren 2021 från allsvenska Amo HK. I sin debutsäsong gjorde han 152 mål på 285 avslut, vilket gav 53% i avslutsstatistik.. Motsvarande siffra i år lyder 86 mål på 146 avslut, vilket innebär en förbättring på fem procentenheter.

– Jag tar inte lika många felbeslut nu som jag gjorde förra året. Man lär sig av sina misstag. Min utveckling går åt rätt håll.

Efter att ha gått obesegrade under hela november väntar nu ytterligare sju matcher i december för Alingsås. Först ut är bortamatchen nu på söndag mot AEK Aten i den tredje omgången av EHF European Cup.

– Vi hoppas på en lika bra december som november. Vi är som sagt inne i ett bra stim och ska fortsätta ta en match taget.

Månadens spelare utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, som sänds ikväll på Sportkanalen och CMore med start klockan 19.10. Programmet finns redan att se här.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MATHIAS PEDERSENS NOVEMBER

9 november: IF Hallby (b), 27–25
7 mål, 4 assist, 4,6 MEP-poäng
16 november: : IFK Skövde (h), 26–26
10 mål, 3 assist, 7,55 MEP-poäng
22 november: : Eskilstuna Guif (h), 30–25
7 mål, 3 assist, 3,57 MEP-poäng
25 november:  HK Aranäs (b), 29–25
7 mål, 3 assist, 3,49 MEP-poäng
29 november: Önnereds HK (b), 33–28
9 mål, 4 assist, 5,75 MEP-poäng
Totalt: 40 mål, 17 assist, 24,96 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I NOVEMBER

MV: Simon Möller, IK Sävehof, 4 snitt-MEP
V6: Robert Ladan, HK Aranäs, 3,3
M6: Christoffer Brännberger, Önnereds HK, 5,8
H6: Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 3,1
V9: Mathias Pedersen, Alingsås HK, 5
M9: Szymon Dzialakiewicz, Redbergslids IK, 4
H9: Albin Broman, IF Hallby, 4,5
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. Krav finns på ett visst antal spelade matcher.

MÅNADENS SPELARE 2022/23

September: Fredrik Olsson, Lugi HF
Oktober: Andreas Cederholm, IFK Kristianstad
November: Mathias Pedersen, Alingsås HK

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån